Έξι ενδιαφερόμενοι στο δεύτερο διαγωνισμό για τους λιγνίτες – Δύο κινεζικές (η μία με Κοπελούζο), Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελβαλχαλκόρ και η Τσέχικη Seven Energy

15 Μαρτίου 2019
20:36

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των Αποεπενδυόμενων Επιχειρήσεων Μελίτης ή/και Μεγαλόπολης στο πλαίσιο της σχετικής επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξάγεται βάσει του αρ. 3Α Ν. 4533/2018.

Η καινούργια παρουσία στο διαγωνισμό (σε σχέση με τον πρώτο) είναι η Κινεζική CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL, ενώ η Τσέχικη SEV.EN ENERGY η οποία στον πρώτο διαγωνισμό, στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, συνεργάστηκε με την ΤΕΡΝΑ, τώρα προσέρχεται σε κοινοπραξία με μια δεύτερη Τσέχικη εταιρεία.

Κατά τα λοιπά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον όλοι οι συμμετέχοντες στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία πλην της τσεχικής EPH. Και βέβαια,παρόντες είναι όλοι οι ισχυροί εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και στην προηγούμενη φάση: ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Κοπελούζος, ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Ειδικότερα, φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν, σύμφωνα με την από 08.03.2019 Κοινή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών, τα ακόλουθα έξι Ενδιαφερόμενα Μέρη (με αλφαβητική σειρά):

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (Πρόκειται για το “γνωστό” consortium της Κινεζικής εταιρείας με τον Όμιλο Κοπελούζου)

2. CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD (είναι πρωτοεμφανιζόμενη στο διαγωνισμό εταιρεία και είναι η ίδια που είχε “εμφανιστεί” και στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για το σταθμό βιομάζας στο Αμύνταιο)

3. SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (πρόκειται για Τσέχικη κοινοπραξία με επικεφαλής την SEV.EN ENERGY, που και στον πρώτο διαγωνισμό ήταν παρούσα συμμαχώντας, από ένα σημείο και μετά, με την ΤΕΡΝΑ)

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (Όπως και στον πρώτο διαγωνισμό)

5. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (όπως και στον πρώτο διαγωνισμό)

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (όπως και στον πρώτο διαγωνισμό)

Οι σύμβουλοι της Δ.Ε.Η Α.Ε. αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν το πόρισμά τους προς τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίηση της και την προσδοκία της ότι με αυτή τη συμμετοχή και ενδιαφέρον θα υπάρξει ουσιαστικός διαγωνισμός και θετική έκβαση της διαδικασίας αποεπένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν, αφενός μεν η Μυτιληναίος (με αποδοχή των όρων του διαγωνισμού), αφετέρου δε η κοινοπραξία Τσέχων – ΤΕΡΝΑ (με αιρέσεις όμως που ήταν εκτός των όρων του διαγωνισμού).

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

“Κλειδιά” το εύρος της συμμετοχής επενδυτών και το SPA​

Σήμερα μετά τις πέντε το απόγευμα θα είναι γνωστό το εύρος της συμμετοχής των υποψήφιων επενδυτών στο νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ο σύμβουλος για τη διαδικασία της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η εταιρία HSBC, θα παραλάβει τους φακέλους όσων προσέλθουν και στη συνέχεια θα γνωστοποιήσει στη ΔΕΗ τα αποτελέσματα. Μυστήριο παραμένει αν θα εμφανιστούν στη διαδικασία οι νέοι επενδυτές που προσέγγισε η δημόσια εταιρία, δηλαδή, όπως είχε αναγγείλει ο πρόεδρος Μανόλης Παναγιωτάκης, μία ρωσική και μία αμερικανική εταιρία και η παλιά γνώριμη… η CMEC. Πέραν αυτών, από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου προς τους δημοσιογράφους διαφάνηκε και η επιθυμία του να επανέλθει η τσεχική EPH που μετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη φάση των μη δεσμευτικών προτάσεων αναμένεται να δώσουν το παρόν, το σχήμα των Τσέχων της Sev.En. Energy με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία της κινεζικής CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου και η «Μυτιληναίος». Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις είχαν φτάσει μέχρι και τη φάση των διαβουλεύσεων για το SPA του προηγούμενου διαγωνισμού αλλά προσφορές υπέβαλαν οι «Sev.En. Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» και η «Μυτιληναίος».  Άγνωστο παραμένει το αν θα συμμετάσχει ξανά η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Η τελευταία δεν αποκλείεται να περιμένει να κινηθεί στη φάση του διαγωνισμού όπου θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής της σε κοινοπραξία.

Το σίγουρο είναι πως όσο περισσότεροι είναι οι συμμετέχοντες τόσο πιο αυξανόμενος θα είναι ο ανταγωνισμός αλλά ταυτόχρονα και εντονότερες οι πιέσεις για τη χορήγηση κινήτρων προκειμένου να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Στον αντίποδα, πηγές επενδυτών που συμμετείχαν και στον προηγούμενο διαγωνισμό διαπιστώνουν πως η τεχνική και οικονομική κατάσταση των πωλούμενων μονάδων δεν έχει αλλάξει θεαματικά. Παρά τα όσα δηλώνει ο κ. Παναγιωτάκης πως οι «Μελίτη» και «Μεγαλόπολη» είναι κερδοφόρες, εντούτοις οι διεκδικητές βλέπουν το μέλλον των μονάδων σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται κόντρα στα ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον, δεν έχει αρθεί η αβεβαιότητα αναφορικά με το κόστος εφοδιασμού της Μελίτης από τα ορυχεία της Αχλάδας. Οι διενέξεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον παραχωρησιούχο παραμένουν και μάλιστα βρίσκονται λίγο πριν τις δικαστικές αίθουσες.

Κάποιοι εκ των διεκδικητών αναμένουν και την καθιέρωση του μεταβατικού μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κερδών ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον νέο ή τους νέους ιδιοκτήτες των μονάδων. Ο πρόεδρος της εταιρίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για το μηχανισμό, αν και υποστηρίζει πως η DG COMP τον απέρριψε ακόμη και πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της τροπολογίας στη Βουλή.

Άλυτο παραμένει επίσης και το θέμα των ΑΔΙ με τις Βρυξέλλες να μην έχουν στείλει κάποιο θετικό σήμα.

Και φυσικά ένας από τους πονοκεφάλους της διοίκησης της δημόσιας εταιρίας είναι και η νέα διαδικασία της αποτίμησης, η οποία όπως προκύπτει θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την πρώτη. Και για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΗ επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να «πουλήσει σε επενδυτές που θέλουν να βγάλουν κέρδη σε ένα με δύο χρόνια».

 

energypress.gr

2 σχόλια

  • Έτσι γίνεται όταν ξεπουλάς… Τα ασύμφορα γίνονται συμφέροντα… ακόμη ένα έγκλημα κατά της δημόσιας περιουσίας… έτσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι ιδεολογίες είναι για τους αφελείς… αυτή τη ΔΕΗ ονειρευόταν ο Παναγιωτάκης ως κάποτε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ;… αυτή τη ΔΕΗ ονειρευόταν η ΓΕΝΟΠ που κυνηγούσε στα ξενοδοχεία τον Αθανασόπουλο;…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.