Δημιουργία Χώρων Πρασίνου : Η ουσία πίσω από την ιδέα (της Αργυρώς Ξανθοπούλου)

29 Μαρτίου 2019
15:59
Κανένα σχόλιο

Μια από τις προτάσεις των Ενεργών Πολιτών που έφερε στο φως ο υποψήφιος δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Κοσμίδης, είναι ο προγραμματισμός για την δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου.

Η σημασία τους για τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά μεγάλη. Τόσο οι κοινωφελείς επιδράσεις όπως αναψυχή,
αντιρρυπαντική επίδραση ,αισθητική, όσο η επίδραση στην υγεία μας, είναι λόγοι που τους επιβάλλουν.

Προσφέρουν στον άνθρωπο έναν μοναδικό τόπο γαλήνης και χαλάρωσης δίνοντας τη δυνατότητα να ξεφύγει από το σύγχρονο τρόπο ζωής που τον καταπιέζει. Ο καθαρός αέρας , η ομορφιά και η ηρεμία που βρίσκει κανείς μέσα σ’ αυτό είναι ο αντίποδας στα καυσαέρια, στο θόρυβο και το άγχος .

Χώροι πρασίνου, προσφέρονται και ως χώροι εφαρμογής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η άμεση επαφή των μαθητών με τη ζωή στο δάσος – δέντρο – φύση τους βοηθά να αναπτύξουν υπεύθυνες στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον.

Στην ουσία …

Μελέτη που διεξήχθη σε 1.000.000 παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στο πράσινο, είχαν 55% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχικής διαταραχής αργότερα στη ζωή τους, συμπεριλαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν και άλλους παράγοντες κινδύνου (περιβαλλοντικοί, φτώχεια, λοιμώξεις).

Νέα έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο της Δανίας έρχεται να επιβεβαιώσει αλλά και να αυξήσει αυτές τις ενδείξεις ( ό,τι το πόσο πράσινο υπάρχει γύρω από το σπίτι ενός παιδιού, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο ψυχικά υγιής θα είναι όταν μεγαλώσει). Τα ευρήματα μάλιστα δείχνουν ότι αυτός ο κίνδυνος μειώνεται όσο περισσότερο περιβάλλεται κανείς από πράσινο από την γέννηση τους έως την ηλικία των δέκα.

Τέτοιο χώροι πρασίνου λοιπόν δεν θα αποτελέσουν μόνο στολίδι για το Βοΐου αλλά μια επένδυση με στόχο την βελτίωση τόσο της υγείας (ψυχικής και σωματικής), όσο και της καθημερινότητας των κατοίκων του.

Υπεύθυνες, καθαρές προτάσεις, με ουσία και σκοπό την πρόοδο της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Ξανθοπούλου Θ. Αργυρώ
Γεωπόνος Τ.Ε
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Βοΐου
Ενεργοί Πολίτες -Ισχυρός Δήμος

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.