Στις κατηγορίες για πολιτικό καιροσκοπισμό με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο ζήτημα των συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων, αλλά και στα ζητήματα της ΔΕΗ και της τηλεθέρμανσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Δήμαρχος Εορδαίας και επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωμένη Εορδαία», στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kozan.gr.

«Δεν χρησιμοποιώ τον όρο του αντιπεριφερειάρχη για να κάνω πολιτική» επεσήμανε ο κ. Πλακεντάς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια της αποτελεσματικότητας του ως Aντιπεριφερειάρχη. Απαντώντας στους πολιτικούς του αντιπάλους αναφορικά με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πιστεύω ότι [η Συμφωνία των Πρεσπών] είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε. Τώρα. Εάν κατηγορούμαι για τι ότι είμαι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλά κάνω και κατηγορούμαι».

«Αυτό που επιχειρείται αυτή τη στιγμή και που είναι η συρρίκνωση του λιγνίτη σε όλη αυτή τη διαδικασία που επιχειρείται από πλευράς ΔΕΗ, είτε με την αποεπένδυση είτε με το ξεπούλημα. Γιατί για εμένα είναι ξεπούλημα αυτό και όχι αποεπένδυση», υπογράμμισε μιλώντας για τη ΔΕΗ.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Νατάσα Χατζηγεωργίου:

Ν.Χ.: Παρουσιάσατε πρόσφατα τους ανθρώπους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Ενωμένη Εορδαία», που όπως ο ίδιος επισημάνατε στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι πρωτοεμφανιζόμενοι. Παρόλα αυτά υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν ότι επιλέξατε και στελέχη που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης με μικρή επιτυχία. Τι απαντάτε;

Π.Π.: Έκανα ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό, από όλους τους πολιτικούς χώρους, από όλες τις κοινωνικές ομάδες –γιατί είχαμε κουβέντα με όλες τις κοινωνικές ομάδες- προκειμένου να εκπροσωπηθεί το σύνολο της πόλης. Επέλεξα να πάρω και έμπειρα στελέχη, και από τη διακυβέρνηση της κ. Βρυζίδου και από την διακυβέρνηση του κ. Ζαμανίδη στη Δημοτική Αρχή. Η προσπάθεια είναι να υπάρχει ένα κράμα πρωτοεμφανιζόμενων και έμπειρων ανθρώπων, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους -επειδή τους λέμε «παλιούς»- έχουν εκλεγεί μία φορά. Το ότι διετέλεσαν μία φορά Δημοτικοί Σύμβουλοι δε σημαίνει ότι αποτελούν πολικό παρελθόν ή κατεστημένο. Σε αυτή την προσπάθεια νομίζω ότι αυτή σύνθεση είναι απαραίτητη επειδή τα προβλήματα είναι πιεστικά, την επόμενη μέρα, να μπορέσουν όλα να λειτουργήσουν με τη ζωντάνια , την εμπειρία, το μεράκι και την προσπάθεια που χρειάζεται να βάλουν όλοι για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα του συνδυασμού.

Ν.Χ.: Να παραμείνω στην ομιλία σας, καθώς αναφερόμενος στους λόγους που σας οδήγησαν να καταθέσετε την υποψηφιότητα σας μετά την «προτροπή πολλών συμπολιτών» αλλά και την «αγάπη για τον τόπο» όπως σημειώσατε, αναφέρατε πως υπάρχει ένας ακόμη λόγος « Ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ενάντια στην άκυρη Συμφωνία των Πρεσπών, που θέτει σε αμφισβήτηση την ιστορικότητα της Μακεδονίας, τους αγώνες όλων των Μακεδόνων – όλων των Ελλήνων». Οι αντίπαλοί σας σάς κατηγορούν στην ουσία για πολιτικό καιροσκοπισμό. Για ποιο λόγο χρησιμοποιήσατε ως αξιολογικό πρόταγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένης της πόλωσης που υπάρχει γύρω από το ζήτημα;

Π.Π.: Δεν είναι πρόταγμα. Αν προσέξατε την ομιλία, το είπατε και εσείς η ίδια, ότι πρωταρχικό ρόλο έπαιξε η προτροπή πολλών πολιτών και η αγάπη για τον τόπο. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος, διότι πιστεύω ότι [η Συμφωνία των Πρεσπών] είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε. Τώρα. Εάν κατηγορούμαι για το ότι είμαι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλά κάνω και κατηγορούμαι.

Ν.Χ.: Το πρόταγμα τίθεται στην εξής βάση…

Π.Π. Δεν είναι πρόταγμα.

Ν.Χ.: Το πρόταγμα στο οποίο αναφέρθηκα έγκειται στο ότι στα πρώτα τρία λεπτά της ομιλίας σας αναφερθήκατε στη Συμφωνία των Πρεσπών που σημαίνει ότι είναι σημαντικό για εσάς.

Π.Π.: Χαίρομαι πάρα πολύ που παρακολουθήσατε πολύ καλά την ομιλία μου καταρχήν, και εσείς και όλοι οι υπόλοιποι. Η ομιλία μου ήταν περίπου είκοσι λεπτά και έγινε μία ανάλυση των αξόνων του προγράμματος και των λόγων για τους οποίους κατέβηκα. Ο λόγος ο οποίος το έκανα αυτό είναι γιατί έπρεπε να αναλύσω στον κόσμο για ποιο λόγο κατεβαίνω υποψήφιος. Ο πρώτος λόγος είναι αυτό που σας είπα, η προτροπή πολιτών για το συγκεκριμένο εγχείρημα, ο δεύτερος είναι η αγάπη τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα και ένας τρίτος λόγος είναι ότι πρέπει να αγωνιστούμε και γι’ αυτό.

Ν.Χ. Άρα το θεωρείτε βασικό.

ΠΠ. Βεβαίως και το θεωρώ βασικό.

Ν.Χ.: Ο «Κλεισθένης» ευνοεί τις συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων. Εσείς έχετε εκφράσει δημόσια την άποψη ότι θα δημιουργήσει προβλήματα «μη κυβερνησιμότητας» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρόλα αυτά θα επιδιώξετε συνεργασίες εάν εκλεγείτε;

Π.Π.: Ήδη τις έχω επιδιώξει και όπως έχετε δει και δημόσια έχω προσπαθήσει να υπάρχει συνεννόηση με τους συνυποψηφίους μου γι’ αυτό το θέμα, δεν σας κρύβω ότι και πριν καταθέσω την υποψηφιότητά μου υπήρξαν συναντήσεις με πολλούς εκ των συνυποψηφίων προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κοινός τόπος και κοινός προορισμός. Εγώ συνεχίζω να θεωρώ ότι ο Κλεισθένης δεν βοηθάει στην παρούσα φάση την Αυτοδιοίκηση, είναι όμως νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί, είναι απαραίτητη η συνεννόηση και πριν ακόμη από τις εκλογές αλλά και αμέσως μετά, προκειμένου να συγκλίνουμε όλοι σε θέματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε. Είναι σχεδόν αδύνατο να μπορούμε να συμφωνήσουμε 100% αλλά νομίζω ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε και σήμερα και αύριο. Αυτό το επιδιώξαμε, το επιδιώκουμε και θα το επιδιώξουμε.

Ν.Χ.: Έχει σχολιαστεί έντονα η αποτελεσματικότητα σας ως αντιπεριφερειάρχη, λόγω της παράλληλης υποψηφιότητας σας στον Δήμο Εορδαίας. Έχετε γνωστοποιήσει πως υποβάλλατε την παραίτησή σας αλλά δεν έγινε δεκτή από τον περιφερειάρχη. Θεωρείτε πως γίνονται για το θεαθήναι;

Ισχύει αυτό που είπατε περί της υποβολής της παραίτησης, όπως επίσης ισχύει και μια δημόσια δήλωση του περιφερειάρχη όταν ρωτήθηκε εάν θα ζητήσει τις παραιτήσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος εκτός εάν διαπιστώσει ότι ακούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους. Η κουβέντα αυτή που γίνεται είναι εν πολλοίς λαϊκίστικη –ίσως να μην είναι ο σωστός όρος- υπό την έννοια ότι στο κράτος υπάρχει συνέχεια. Δηλαδή αν κάποιος είναι Δήμαρχος στην Κοζάνη, θα έπρεπε να παραιτηθεί για να είναι υποψήφιος δήμαρχος; Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να τίθεται γενικώς. Στα ψηφοδέλτιά μας υπάρχουν εν ενεργεία αντιδήμαρχοι, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο τους. Σας λέω και πάλι ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει και να το πούμε αυτό γιατί υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι θα έπρεπε υποχρεωτικά να παραιτηθούν κάποιοι. Αλλά ο νομοθέτης έχει προβλέψει ώστε να υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση του κράτους, γι’ αυτό το λόγο δεν το θεωρεί ασυμβίβαστο αυτό το πράγμα. Παρόλα αυτά για λόγους ηθικούς θέλω να σας πω ότι δεν χρησιμοποιώ τον όρο του αντιπεριφερειάρχη για να κάνω πολιτική, ούτε συμμετέχω σε διαδικασίες ως αντιπεριφερειάρχης.

Ν.Χ.: «Ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα της παράτασης των ωρών λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς που αποτελεί πηγή θερμικής ενέργειας για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες μία ενημέρωση για ζητήματα της ΔΕΗ. Υπήρξε εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος;

Χθες παραβρέθηκα στη συνέντευξη τύπου που έδωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σχετικά με την ενημέρωση που είχε να κάνει τόσο για το Αμύνταιο και την απόσυρση του θέματος από το Διοικητικό Συμβούλιο, και για το τι μέλλει γενέσθαι και για τις ώρες παράτασης λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς αλλά και για θέματα που μπαίνουν σε σχέση με το εθνικό σχέδιο του ενεργειακού σχεδιασμού για τον Άγιο Δημήτριο. Ήταν ενδελεχής η ενημέρωση τόσο από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, τον κ. Αδαμίδη και τον κ. Καρρά, όσο και από τους δύο εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον κ. Φωτόπουλο και τον κ. Καραλευθέρη. Νομίζω ότι ήταν απαραίτητη αυτή η ενημέρωση σχετικά με τη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής του πολιτικού προσωπικού της περιοχής απέναντι σε αυτό που επιχειρείται αυτή τη στιγμή και που είναι η συρρίκνωση του λιγνίτη σε όλη αυτή τη διαδικασία που επιχειρείται από πλευράς ΔΕΗ, είτε με την αποεπένδυση είτε με το ξεπούλημα. Γιατί για εμένα είναι ξεπούλημα αυτό και όχι αποεπένδυση.

Οι αστοχίες στην εξεύρεση λύσης για τον ΑΗΣ Καρδιάς ήταν αρκετές, παρόλα αυτά είναι γεγονός πως βρισκόμαστε ήδη στη Μεταλιγνιτική εποχή και πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για την περιοχή. Υπάρχει κάποιο πλάνο για την επόμενη μέρα;

Π.Π.: Θεωρούμε το θέμα της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας ως ένα από τα δύο βασικότερα προβλήματα που υπάρχουν. Σκεφτείτε ότι η νέα Δημοτική Αρχή –όποια και αν είναι αυτή- θα αναλάβει αρχές Σεπτεμβρίου. Περίπου σε έναν μήνα θα έχει να αντιμετωπίσει το πώς θα δώσει θερμική ενέργεια στην πόλη για να ξεκινήσει τη τηλεθέρμανση. Επίσης οι ώρες λειτουργίας της τρίτης μονάδας έχουν ήδη συρρικνωθεί και τελειώνουν, οι ώρες δε της τέταρτης μονάδας τελειώνουν στις 12 Ιουνίου. Άρα μπαίνει ένα ζήτημα με ποιον τρόπο θα υπάρξει τηλεθέρμανση στην πόλη μέχρι να λειτουργήσει η Πτολεμαΐδα V, από την οποία η περιφέρεια έχει πληρώσει τις μελέτες για τη διασύνδεση με 6801 χιλιάδες ευρώ και ολοκληρώνονται από πλευράς της ΑΝΚΟ στις αρχές Ιουνίου. Από εκεί και ύστερα έχω κάνει προχθές με τους εργαζόμενους στην ΔΕΤΗΠ, από την πρώτη στιγμή θέσαμε το θέμα παράτασης των ωρών λειτουργίας τουλάχιστον των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, προκειμένου να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας και μέχρι να λειτουργήσει η 5 ώστε να μπορεί να πάρει ξανά η πόλη θερμική ενέργεια. Εκτιμώ ότι χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός του τι θα γίνει με τις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής και με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν στο σύστημα.