K. Σανίδης: “Ο Σαββίδης θα μας δικαιώσει γιατί αγαπάει τον Πόντο, αγαπάει την Ελλάδα”

16 Απριλίου 2019
22:49

 

Συναντήθηκαν για δεύτερη φορά οι Διοικήσεις των δύο Σωματείων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, αυτήν την φορά στην Θεσσαλονίκη.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η ΕΝΟΤΗΤΑ στον χώρο του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού.

Υπήρξε ταύτιση στην θέση-πρόταση του Προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης Κώστα Σανίδη.

«Αγαπητοί Φίλοι,

Νιώθουμε χαρά και τιμή, που βρισκόμαστε σ ‘ αυτόν τον χώρο. Είμαι μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης από τα φοιτητικά χρόνια και γνώρισα όλες τις Διοικήσεις της, που άφησαν όλες το δικό τους στίγμα, έβαλαν την δική τους σφραγίδα, για να αποτελεί σήμερα αυτό το Σωματείο αυτό την ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ πάνω στην οποία στηρίχθηκε και μεγαλούργησε ο Ποντιακός Ελληνισμός στην Ελλάδα.

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητά Μέλη της Διοίκησης, σας εκφράζω τις βαθιές μας ευχαριστίες για την πρόσκληση.

Θέλω να σας πω, πως παρά τις δύσκολες εποχές, εμείς εκεί στην Κοζάνη, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες, για να μπορέσομε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών, των φίλων και του συνόλου της κοινωνίας που μας παρακολουθεί με συμπάθεια και εμπιστοσύνη.

Εξάλλου είχατε και εσείς την ευκαιρία να πάρετε μια ιδέα, στην πρώτη μας συνάντηση στην Κοζάνη, για να διαπιστώσετε πόσο δύσκολο είναι να καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας.

Βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της «Στέγης» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με «μετρημένες» κινήσεις και μπορούμε να πούμε πως με την βοήθεια του Θεού, τα πάμε αρκετά καλά.

Πιστεύουμε, είμαστε αισιόδοξοι, ότι τελικά θα καταφέρουμε η «Στέγη» την οποία με πολύ κόπο χτίσαμε, να αποτελέσει τον Φάρο του Πόντου στην Δυτική Μακεδονία. Σήμερα αποτελεί το φωτεινότερο σημείο της πόλης μας.

Αγαπητοί φίλοι, ως ένα από τα Μητροπολιτικά Σωματεία της χώρας, έχουμε δικαίωμα, αλλά κυρίως χρέος να ανησυχούμε. Όχι βέβαια γι’ αυτά που έγιναν, αλλά για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Το μεγάλο ερώτημα που βγαίνει από τα χείλη κάθε σκεπτόμενου Πόντιου είναι: γιατί αυτός ο κατακερματισμός, γιατί ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν μπορεί να αποτελέσει έναν ΕΝΙΑΙΟΝ και ΕΝΩΜΕΝΟΝ παντοδύναμο χώρο;

Έχουμε βαριά ευθύνη, όλοι όσοι υπηρετούμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο την ιστορία μας, όσοι υπηρετούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό, που κατάφερε να σταθεί όρθιος, παρά τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετώπισε, τόσος τις Αλησμόνητες Πατρίδες, όσο και στην Μητέρα Ελλάδα. Γιατί ακόμη και σήμερα, μετά από χρόνια παρουσίας μας στον Ελλαδικό Χώρο, δεν λείπουν, δυστυχώς, οι κραυγές πολλών «επωνύμων» απέναντι σ’ αυτούς που κατάφεραν να στηρίξουν τον τόπο, στα δύσκολα χρόνια της αναγέννησης του.

Αποτελεί σήμερα ο Ποντιακός Ελληνισμός την ραχοκοκαλιά της χώρας σε όλους τους τομείς της θρησκευτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Ιδιαίτερα υπήρξε ο κεντρικός πυλώνας στήριξης της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και της ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, την οποίαν κατέστησε ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Ο Ποντιακός Ελληνισμός της Διασποράς, στέκεται με ιδιαίτερη αξιοσύνη σε όλες τις κοινωνίες που ζει και δραστηριοποιείται, στηρίζοντας και τιμώντας με κάθε τρόπο την Ελλάδα.

Τιμούμε όλους τους υπηρέτες της Ποντιακής Ιδέας, για την καθοριστική συμβολή τους στην μέχρι σήμερα πορεία της. Γιατί πράγματι πέτυχαν πολλά, έχοντας καταγράψει ανεπανάληπτη ιστορική διαδρομή, που είναι καταγεγραμμένη και στην συνείδηση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ασφαλώς όμως δεν τελειώσαμε. Ο δρόμος αυτός δεν τελειώνει ποτέ. Έχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλο έργο. Υπάρχουν προβλήματα που περιμένουν την λύση τους. Έχουμε χρέος να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, όπως την βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των Ποντίων σε όλο τον κόσμο και το φωνάζουν οι χιλιάδες νεκροί μας από τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Και τι μας ζητούν; Μας ζητούν να πράξουμε το αυτονόητο. Μας ζητούν να ΕΝΩΘΟΥΜΕ, να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να συγκροτήσουμε μια ΕΝΙΑΙΑ φωνή.

Αγαπητοί Πατριώτες, ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ υπό μια ισχυρή προσωπικότητα, κάτω από τα φτερά της οποίας είναι βέβαιο ότι θα συνυπάρξουν όλες οι σημερινές τάσεις που δυστυχώς καθηλώνουν τον χώρο.

Η μεγάλη, αγαπητοί φίλοι, φωτεινή πινακίδα στο κτήριο στην Κοζάνη γράφει «ΣΤΕΓΗ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Γιατί αναφέρεται στο Ποντιακό Πολιτισμό; Είναι διαφορετικός από τους άλλους; ΝΑΙ είναι διαφορετικός γιατί είναι πραγματικός. ΝΑΙ γιατί έχει μέσα του την ειλικρίνεια, την αγάπη στον συνάνθρωπο την αλληλεγγύη, την ντομπροσύνη, την αγάπη στην πατρίδα και τα ελληνορθόδοξα, ελληνικά ιδεώδη που στήριξαν τον Ελληνισμό σε όλες τις δύσκολες στιγμές του.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται ο Ποντιακός Ελληνισμός.

Αγαπητοί μου, η σημερινή συνάντηση μας, μπορεί να καταγραφεί ως ιστορική, είναι στο χέρι μας. Είναι πια καιρός που πρέπει να τολμήσουμε, να κάνουμε πράξη αυτά που έχουμε στο μυαλό και στην καρδιά μας, για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες όλων που σωστά πράττουν και αναμένουν από εμάς αποφασιστικότητα.

Γι’ αυτό και επιθυμώ να είμαι συγκεκριμένος.

Προτείνω να γίνει έκκληση-πρόταση στον κ. Σαββίδη να αναλάβει την ηγεσία του Ποντιακού Ελληνισμού γιατί φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως ο άνθρωπος αυτός μπορεί να μας οδηγήσει ενωμένους σε μια νέα πορεία φιλοδοξών στόχων.

ΕΝΙΑΙΟΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ λοιπόν τον Ελληνισμό του Πόντου, με ηγέτη τον ΣΑΒΒΙΔΗ, τον άνθρωπο που διαθέτει όλα τα στοιχεία του Ποντιακού Πολιτισμού και που κάθε μέρα αποδεικνύει όχι μόνον την οικονομική του δυνατότητα, αλλά κυρίως την αδιαμφησβήτητη ποντιακή του ταυτότητα, που συνοδεύεται από τις εξαιρετικά υψηλές κοινωνικές του ευαισθησίες ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ.

Ο Σαββίδης θα μας δικαιώσει γιατί αγαπάει τον πόντο, αγαπάει την Ελλάδα.

Όλοι μας γνωρίζουμε ποσά έχει προσφέρει μέχρι σήμερα. Θα κάνει πολλαπλάσια. Κυρίως όμως θα ΕΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ.

Σας ευχαριστώ,

Κώστας Σανίδης»

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

11 σχόλια

  • Ο κόσμος καλό θα είναι να αρχίσει να αποσυνθέτει όχι τον Ιβάν, αλλά τον κύκλο που τον περιτριγυρίζει. Αυτός ο κύκλος αγαπάει μόνο τα φράγκα και καμία Ελλάδα.

    • ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΡΧΗΓΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ!
      ΗΜΑΡΤΟΝ ΜΕ ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ
      ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΑΝΙΔΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΣ

  • Προσγειωθειτε λιγο Ποντιοι Ελληναρες,μαθετε να ειστε λιγο ταπεινοι.Τον Ρωσο περιμενατε να σας σωσει,καμια μπαλα σανο ακομα χρειαζεστε

  • EΝΟΤΗΤΑ. Τι ωραία ακούγετε. Αν εφαρμοζόταν και απ’ όλους… Ο κ. Σανίδης έκανε μία ωραία ομιλία στην Θεσσαλονίκη. Πολύ θα ήθελα να έλεγε τα ίδια και εδώ στην Κοζάνη μπροστά στα άλλα Ποντιακά Σωματεία της περιοχής μας. Τώρα όσον αφορά την εν γένει λειτουργία της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης μπορεί να την κρίνουν αυτοί που γνωρίζουν. Κλειστό clup κατάντησε. Σε αντίθεση βέβαια με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης που λειτουργεί υποδειγματικά.

  • Ευρωβουλή: Απορρίφθηκε πρόταση Μαριά για ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

    Πήγαν μόνο επτά από τους 27 ΄Ελληνες και Κυπρίους.
    Απειχαν Ν.Δ. ΚΙΝΑΛ ΠΟΤΑΜΙ !!!!

      • Ο φίλης μίλησε για αιματηρή εθνοκαθαρση που δεν είναι λιγότερο έγκλημα από την γενοκτονία και φυσικά δεν είναι ευρωβουλευτης

    • Δν πρόκειται να τους περάσει αυτό, προσπαθούν να αφανίζουν τα πάντα από τις παραδόσεις μας αλλά ο κόσμος έχει ψυχή κ καλά κρατάει τα έθιμα μας κ τα μεταφέρουμε κ στα παιδιά μας, γιατί δν είναι αλήθεια ή γενοκτονια των ποντίων αυτό θέλουν να μας πούνε τα λαμογια κ απέρριψαν το ψήφισμα. Πολιτικά παιχνίδια για να ξεχνάει ο κόσμος είναι αυτά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.