Επίσκεψη της Αθηνάς Τερζοπούλου στο ΛΚΔΜ

22 Απριλίου 2019
18:20
Κανένα σχόλιο

Ενημερωτική συνάντηση είχε σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου, η υποψήφια Δήμαρχος Εορδαίας Αθηνά Τερζοπούλου με τον Διευθυντή Εκμετάλλευσης Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Μαχτή Κωνσταντίνο. Μαζί με υποψηφίους συμβούλους τού συνδυασμού «Δημιουργούμε Μαζί!», ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τις δραστηριότητες της ΔΕΗ Α.Ε. και το φλέγον ζήτημα της μεταλιγνιτικής περιόδου.

«Δεν είμαστε η επιχείρηση του παρελθόντος. Είμαστε ακόμη υπό τον έλεγχο τού κράτους. Το υπουργείο Οικονομικών μας ελέγχει. Το κράτος δεν έχει απεμπλακεί από τη ΔΕΗ. Είμαστε σε μία φάση που η λιγνιτική δραστηριότητα τελειώνει. Η αντικατάσταση του άνθρακα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι γεγονός. Η συμμετοχή του λιγνίτη στη παραγόμενη ενέργεια περιορίστηκε στο 30%. Θα φτάσει σε 10 χρόνια στο 17% περίπου, 10 KWh δηλαδή. Η δραστηριότητά μας μειώνεται κατά το 1/3. Είμαστε σε εποχή μετάβασης. Το 2030 θα δουλεύει ο ΑΗΣ Μελίτης, η Πτολεμαΐδας V και η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου. Το 2021 σταδιακά ο ΑΗΣ Καρδιάς σταματάει. Γίνεται προσπάθεια παράτασης μέχρι να λειτουργήσει η 5η μονάδα. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει το νέο δίκτυο τηλεθέρμανσης που θα συνδέσει την πόλη με τη 5η μονάδα. Μετά το 2021 ο ΑΗΣ Καρδιάς πολύ δύσκολα θα δουλέψει. Το 2021 ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα κλείσει, θα έχουμε ραγδαία μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας. Το καύσιμο της μετάβασης θα είναι εν μέρει ο λιγνίτης και εν μέρει το φυσικό αέριο» δήλωσε ο κ. Μαχτής.

Συνέχισε λέγοντας: «Η κατεύθυνση τής Επιχείρησης δεν είναι να διακόψει τη δραστηριότητά της. Η κατεύθυνσή της είναι πως οι επενδύσεις θα προχωρήσουν, όπως επίσης και οι μετεγκαταστάσεις και οι απαλλοτριώσεις. Κοιτάσματα υπάρχουν για να κρατήσουν τον ΑΗΣ Αμυνταίου για 10 ακόμη χρόνια, αλλά ο ΑΗΣ θα κλείσει. Από τα ορυχεία, το κύριο πεδίο και η Καρδιά θα συνεχίσουν να δουλεύουν όπως και ο Άγιος Δημήτριος». Δήλωσε ακόμη, πως παρά τις δύσκολες εποχές, η Επιχείρηση επενδύει στην περιοχή, παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε και μετά το 2030 γιατί έχουμε δεσμούς ετών. Ο λιγνίτης πρέπει να παραμείνει σε ένα ικανό ποσοστό για λόγους εργασιακής εκμετάλλευσης. Σ΄ αυτό το δυσμενές περιβάλλον πρέπει να λειτουργήσουμε και με τον λιγνίτη. Ουσιαστικά, είμαστε ακόμη μία δημόσια επιχείρηση και είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε το νόμο ο οποίος όμως είναι αδυσώπητος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Για τις θέσεις εργασίας εξήγησε πως υπήρχε 4.500 μόνιμο προσωπικό και τώρα έχουν μείνει 2.200 άτομα, το 50% έφυγε. «Το ΛΚΔΜ θα δουλεύει με 2.000 άτομα μόνιμο προσωπικό και με 800 άτομα με σύμβαση 8μηνης διάρκειας. Πάντα διαχρονικά έχουμε πρόβλημα με τα υπουργεία για την έκδοση θέσεων των 8μήνων», είπε κλείνοντας.

Η κα. Τερζοπούλου με τη σειρά της, ευχαρίστησε τον διευθυντή για τη λεπτομερή ενημέρωση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.