Με λαμπρότητα τελέσθηκε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Βερμίου στον Πολύμυλο Ελλησπόντου Κοζάνης, το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαΐου
2019, παραμονή μνήμης της Ζωοδόχου
Πηγής, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός
Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας,χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και με την παρουσία πλήθους προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, που κατέφτασαν στην πανέμορφη τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Ναός με τουριστικά λεωφορεία και με ιδιωτικά οχήματα.

Ακολούθησε ομιλία με θέμα : «Παναγία και Παύλος. Ένας τόπος συναντήσεως στην Ανάσταση του Κυρίου», από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Πορφύριο Μπατσάρα, Ηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής του Τιμίου Προδρόμου Ημαθίας (Σκήτη Βεροίας), με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

Η σημαντική και ενδιαφέρουσα ομιλία έγινε με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου (ως άλλος “απόστολος” Παύλος κατά τα λόγια του πατέρα Πορφύριου) και αφορούσε την ιστορία της εμφανίσεως και δημιουργίας της Ιερής Πηγής και του Προσκυνηματικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής προς Τιμή της Παναγίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, τις αναφορές και από γραπτά κείμενα και βιβλία, έπειτα από την έρευνα του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη κ. Πορφύριο, ο οποίος με βαθύτατη συγκίνηση  και πολλές φορές να του κόβεται από τα δάκρυα η μιλιά, εξιστόρησε πως η Ιερή Πηγή της Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί ένα θαύμα του Απόστολου Παύλου.

Έτσι λοιπόν κατά την β’ Ιεραποστολική περιοδεία του, σύμφωνα με : «και όραμα δια της νυκτός τω Παύλω ώφθη, ανήρ Μακεδών τις ην εστώς και παρακαλών αυτόν και λέγων.διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», ο Απόστολος των Εθνών Παύλος έρχεται με την συνοδεία του και στην Θεσσαλονίκη και κηρύσσει τον Λόγο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.
Κυνηγημένοι από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης φτάνουν στην Βέροια και από εκεί περνάνε στο όρος Βέρμιο.
Κυνηγημένοι και διψασμένοι ενώ δεν υπάρχει πουθενά νερό παρά μόνο ερημιά και βουνά, ο Απόστολος Παύλος παρακαλάει την Παναγία και ως άλλος Μωυσής όπου οδηγώντας τους Ισραηλίτες στην έρημο κατά την φυγή από την Αίγυπτο, χτυπάει με την ράβδο του τον βράχο και αναβλύζει νερό για να τους ξεδιψάσει.
Έτσι η τοποθεσία με τον βράχο και την πηγή ονομάστηκε Ζωοδόχος Πηγή, για αυτό και χτίστηκε ομώνυμος Ναός, που ανήκει στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Πολυμύλου, για να τιμήσουν την Παναγία που από τότε συνεχίζει να ξεδιψάει τους περαστικούς του άλλοτε υπεραυξημένης κίνησης δρόμου και τους κατοίκους του Πολυμύλου ποτίζοντας και τα χωράφια τους και πλέον ξεδιψώντας και τροφοδοτώντας και άλλα χωριά της περιοχής του Ελλησπόντου, με μόνους επισκέπτες του πια τους κατοίκους του χωριού και μόνους περαστικούς πια τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελάς στην Καστανιά Βεροίας.

Χριστός Ανέστη !!!

Παρασκευή 03 Μαΐου 2019, Εορτή Ζωοδόχου Πηγής
Άγιος Δημήτριος Ελλησπόντου Κοζάνης

Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης