Οι δημοτικές εκλογές στο Βοϊο με τον “Κλεισθένη” – Νεαροί και νεαρές υποψήφιοι «… για μια θέση στον ήλιο!!! » (του Ιωάννη Ρόνα)

15 Μαΐου 2019
11:54
Κανένα σχόλιο

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, των δημαρχών και των δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού , από τους πέντε στο Βόϊο, είδαμε τα άτομα που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των.

Ακούγοντας και διαβάζοντας το βιογραφικό του καθενός και της καθεμιάς, διακρίνουμε ότι πρόκειται για νεαρά πρόσωπα, κατά το πλείστον, που επιθυμούν να εκλεγούν για να αποτελέσουν τους λεγόμενους « δημογέροντες και δημογερόντισσες » του δημοτικού συμβουλίου.

Το πλείστον, επίσης των υποψηφίων, είναι γραμματισμένα παιδιά και κάποια εξ αυτών με πολλά πτυχία, μεταπτυχιακά, επαγγελματικές δραστηριότητες και τόσα άλλα υπέρ των. Έτσι λένε και δεν υπάρχει αμφισβήτηση.

Αυτός ο συνωστισμός από επιστήμονες, νέων σε ηλικία, είναι μάλλον πρωτοφανής στα δημοτικά ψηφοδέλτια του δήμου και αξίζει κάποιος να ερευνήσει τους λόγους της συμμετοχής των για να δούμε το «γιατί», εκτός βέβαια από την « αγάπη για το Βοϊο !!!», που όλοι επικαλούνται.

Έτσι, καταλήγουμε ότι ο δήμος θα γνωρίσει καλύτερες μέρες, μια που η γνώση των συμβούλων θα φέρει μια άλλη εποχή στο δημαρχείο, υψηλού επιπέδου διοίκησης! και πράξεων, φαντάζομαι .

Όλοι οι συνδυασμοί, στο πρόγραμμά τους, αναφέρονται στην πολυπόθητη «ανάπτυξη» που θα έρθει στο δήμο, χωρίς να γνωρίζουμε όμως με ποιόν συγκριτικό πίνακα θα την κρίνουμε. Η ανάπτυξη θα είναι οικονομική, κοινωνική, ποιότητας ζωής ή και όλα μαζί;

Προφανώς εννοούν, ότι οι σύμβουλοί των, οι οποίοι θα εκλεγούν, θα πατάξουν την ανεργία, στην οποία ο δήμος είναι πρωταθλητής, θα εξαφανίσουν ή θα μειώσουν σοβαρά το χρέος του δήμου, που λένε ότι ανέρχεται σε αριθμό πάνω από τις οκτακόσιες χιλιάδες και θα χαλιναγωγήσουν τα έξοδα, την σπατάλη δηλαδή, εν πολλοίς και αυτά θα συμβάλλουν στην ζητούμενη ανάπτυξη.

Αυτά τα τρία, που αναφέρθηκαν, είναι οι βασικές αιτίες της μη ανάπτυξης ως τώρα, αφού αυτή επιζητείται, όπου οι σημερινοί διοικούντες τον δήμο, δεν φρόντισαν ή δεν μπορούν ακόμα, επειδή προφανώς, ο τρόπος διοίκησης των είναι ανεπαρκής ή και άλλος λόγος, για τον δήμο Βοϊου, που όλοι μας αγαπούμε και είναι στην καρδιά μας.

Σ αυτό, να θυμίσω τα λεγόμενα του Αριστοτέλη, που ασχολήθηκε και με την οικονομία, ότι : όταν υπάρχει μεγάλη ανεργία, μεγάλο χρέος και σπατάλη, δεν επέρχεται ανάπτυξη. Αυτοί είναι και ως σήμερα οι λόγοι, ευρύτερα, πάντα επίκαιροι και φιλοσοφημένοι, γι αυτό και το αναφέρω.

Ακόμα, σύμφωνα με τα προγράμματα των συνδυασμών, που λίγο- πολύ είναι σχεδόν ίδια σε όλους, θα δούμε καλύτερες μέρες, λένε, και στους τομείς της οικονομίας, γενικότερα , της κοινωνικότητας, της ποιότητας ζωής και ιδιαίτερα του πρωτογενή, του δευτερογενή και του τριτογενή. Σε όλα. Είναι θέμα χειρισμού από τους « καταλληλότερους ».

Οι σημερινοί, που ακόμα διοικούν τον δήμο, δήμαρχος και σύμβουλοι, ανήκοντες όμως τώρα κάποιοι εξ αυτών σε ξέχωρους συνδυασμούς, διεκδικούντες ξανά την διοίκηση του δήμου, φαίνεται ότι είναι ελλιπείς οι χειρισμοί των στα περισσότερα θέματα. Έτσι λένε κάποιοι, μάλλον αντίθετοί των.

Εμάς βέβαια, τους απλούς δημότες, μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθούν όλα τα έργα που είναι στις καλένδες, εγκαταλείφθηκαν ή δεν προχωρούν όπως θα θέλαμε, δηλαδή : ο περιφερειακός δρόμος, το σχέδιο πόλης, οι είσοδοι της Σιάτιστας, οι συγκοινωνίες, το κυκλοφοριακό , τα πεζοδρόμια, τα πάρκινγκ, οι εσωτερικοί δρόμοι, που όλοι έχουν πρόβλημα, το αρδευτικό, η ύδρευση, η μείωση όλων των τελών επειδή υπάρχει γενικότερη αδυναμία πληρωμής των και συσσωρεύονται τα χρέη, η θέρμανση, η καθαριότητα, η ίδρυση πραγματικού Βιο-Πα της Σιάτιστας, η καθιέρωση εκθέσεων, η αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας με στροφή και αναβάθμιση παραδοσιακών επαγγελμάτων για εξεύρεση δουλειάς, τα φράγματα, ο τουρισμός όλου του δήμου, η κοινωνικότητα, ο ανθρωπισμός στους συμπολίτες μας για να διαφοροποιηθούν τα συσσίτια, τα επιδόματα, τα δίμηνα- τρίμηνα απασχόλησης για ψήφο- συλλογή, τα κέντρα υγείας, οι παιδικές χαρές, τα πάρκα , οι παιδότοποι, το περιβάλλον, τα δάση, αλλά και το καλύτερο βιοτικό επίπεδο γενικά, που όλοι υπόσχονται, αλλά δεν ξέρω τι εννοούν, τα πολιτιστικά δρώμενα, η δημοτική παρέμβαση στο νέο-δημιουργηθέν πρόβλημα της δήμευσης αγροτικών εκτάσεων από το κράτος, χαρακτηρισθέντων ως δασικών εκτάσεων και άλλα. .

Είναι όλα αυτά που μας ενδιαφέρουν, τα θέλουμε και οι συνδυασμοί που συμμετέχουν οι νεαροί υποψήφιοι υπόσχονται, για τα περισσότερα τουλάχιστον εξ αυτών, ότι θα τα φροντίσουν . Ωραία πράγματα για το δήμο μας. Μακάρι.

Τώρα, με βάση τον νέο νόμο του « Κλεισθένη », όποιος εκλεγεί δήμαρχος, ο συνδυασμός του δεν θα έχει, μάλλον, την πλειοψηφία και θα είναι συνεργαζόμενος (!) ή εξάρτηση στις αποφάσεις άλλων συνδυασμών ή άλλων συμβούλων, που μπορεί να αποσκιρτήσουν από τις αρχικές των θέσεις, αλλά και από τους συνδυασμούς των, ενδεχομένως, εγκαταλείποντας , ανάλογα με τα συμφέροντα. Ένα φαινόμενο μάλιστα που είναι και της μόδας(!). Οι αρχές αυτές του « Κλεισθένη» δημιουργούν πρόκληση σε τέτοια.

Συνεπώς, ποιανού συνδυασμού το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται ; Άγνωστο και άγνωστη και η εξέλιξη του «Κλεισθένη». Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να περιμένουμε στην τετραετία για να το δούμε στην πράξη. Ελπίζω το Βόϊο να καταστεί παράδειγμα καλής εφαρμογής του.

Ίσως, το πλείστον των υποψηφίων συμβούλων, αυτά να τα γνωρίζει, γι αυτό και ο αγώνας των για την εκλογή θα είναι ανάλογος και δύσκολος « για μια θέση στον ήλιο !!!», που λέμε, μια που οι πιθανότητες αυτής της εκλογής των, στην κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι αυστηρά περιορισμένη και λόγω του συστήματος, που είπαμε.

Και για τους λόγους αυτούς ξαναγυρίζουμε έντονα (πότε ξεφύγαμε άλλωστε) στον γνωστό αγώνα ψηφο- συλλογής, που έχει σχέση με το σόϊ. Επιστρατεύθηκαν ήδη τα ξαδέλφια, ακόμα και πέμπτου βαθμού, συμπεθέροι, μπατζανάκια, γαμπροί, νύφες, εργάτες, υπάλληλοι, αφεντικά, όλοι στις επάλξεις, « για τον δικό μας άνθρωπο!!!».

Στις 26 Μαϊου και στις 2 Ιουνίου θα έχουμε την δυνατότητα της όποιας ανανέωσης ή όχι στο δημαρχείο, με την ετυμηγορία βέβαια του λαού του Βοϊου.

Ελπίζουμε, πριν από την κάλπη, να υπερισχύσει η λογική και όχι μόνο το συναίσθημα, ή το συμφέρον και το βόλεμα(!), για την επιλογή των συμβούλων και του δημάρχου.

Τελικά, για τους πάρα πολλούς νέους υποψηφίους ( μια που στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών, στο σύνολο των υποψηφίων, ξεπερνούν τους διακόσιους ) θα μείνει η μικρή προεκλογική εμπειρία που θα αποκτήσουν , για μια άλλη επόμενη φορά (!), αλλά και κάποια πικρία, επειδή μπήκαν στον κόπο, με αισιοδοξία και ελπίδα, για την εκλογή και με την επιθυμία προσφοράς των, καταλήγοντας όμως μοιραία στο γνωστό : «… Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ !!! » .

Όμως, όλοι τους πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για την συμμετοχή επειδή «κατέβηκαν στις εκλογές» με διάθεση να υπηρετήσουν το δήμο όταν χιλιάδες το αποφεύγουν. Η συμμετοχή άλλωστε μετράει και όχι ντε και καλά η εκλογή ( κάτι το προσωπικό μου θυμίζει ) . Είναι σίγουρο ότι όλοι τους οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εκλεγούν και οι διακόσιοι των ψηφοδελτίων, αλλά μόνο οι είκοσι επτά. Δεν γίνεται. Έτσι ορίζει ο νόμος. Αυτό όμως, το λεγόμενο «βάπτισμα του πυρός», πρέπει να το αισθανθούν . Πάντα κάτι γίνεται για πρώτη φορά. Αργότερα, κάποιοι εξ αυτών, έχοντας σχετική εμπειρία, θα είναι οι άρχοντες του τόπου και σ αυτούς θα ελπίζουμε για το καλύτερο. Προσωπικά τους συγχαίρω με ένα ΜΠΡΑΒΟ.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του… και βλέπουμε. ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!!!

του Ιωάννη Ρόνα

φορο-συμβούλου

αρθρογράφου

( πρώην δημοτικού συμβούλου )

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.