Πέρασαν τρία χρόνια και τρεις μήνες από την ημέρα που ένας λεβέντης περδικοκυνηγός, μόλις 32 ετών, έπεσε θύμα μιας πτώσης αλλά και της αδιαφορίας κάποιων λειτουργών του κρατικού μηχανισμού να τον διασώσουν με ελικόπτερο από τα βουνά των Γρεβενών. Δεν θεώρησαν σημαντικό το συμβάν, παρά τις εκκλήσεις του συγκυνηγού του που τον έβλεπε να σβήνει από την ακατάσχετη αιμορραγία…

 Ολη η Μαγνησία απόρησε για την εγκληματική αδιαφορία των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τον Αλκιβιάδη Κόκοβα στη γειτονιά του στον Βόλο. Τυπογράφος, ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, κοινωνικός και πρόσχαρος, είχε ένα μεγάλο πάθος, τις ορεινές πέρδικες και το πλήρωσε με τη ζωή του γιατί κάποιοι δεν «σήκωσαν» απλώς ένα ελικόπτερο…

Ο Αλκιβιάδης τραυματίστηκε στις 11.20 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 2013 σε δύσβατη περιοχή στο όρος Βούρινος του Εξαρχου Γρεβενών. Ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας γνώριζε από τις 12 το μεσημέρι για τον σοβαρό τραυματισμό του κυνηγού, αλλά, σύμφωνα με το δικαστήριο, παρέλειψε να ειδοποιήσει εγκαίρως για την ανάγκη μεταφοράς του τραυματία με εναέριο μέσο.

Μάλιστα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι κοντά στο σημείο που βρισκόταν ο κυνηγός υπήρχε πλάτωμα όπου μπορούσε να προσγειωθεί ελικόπτερο, γεγονός που γνώριζε ο διοικητής.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, διοικητής του συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου «199», ενημερώθηκε στις 14.06 ότι ο διοικητής της Π.Υ. Κοζάνης είχε υποβάλει προφορικό αίτημα για μεταφορά του τραυματία με εναέριο μέσο. Ωστόσο, ο ίδιος δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα για τη χρήση εναέριων μέσων στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, επικαλούμενος ότι η υπηρεσία του δεν είχε προβεί σε τέτοια ενέργεια ξανά στο παρελθόν.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι αποτέλεσμα των παραλείψεων των δύο αξιωματικών ήταν να μην πραγματοποιηθεί εγκαίρως η μεταφορά του Αλκιβιάδη Κόκοβα στο νοσοκομείο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και να υποστεί μεθαιμορραγικό σοκ και να πεθάνει στις 16.05 της ίδια ημέρας.

Πηγή εφημερίδα Εθνος – Αντώνης Μπληζιώτης – ethnos.gr