Ο Εμπαιγμός των εταιρειών ενέργειας, το ανύπαρκτο κράτος κι οι λογαριασμοί ρεύματος (Γράφει ο Γκουντιός Β. Γιάννης)

6 Ιουνίου 2019
23:37

Τον τελευταίο καιρό συνεχώς, αγενώς (σε ακατάλληλες ώρες) και προκλητικώς πολλές φορές, αλλά με επιφανειακή και ψεύτικη ευγένεια στην προσέγγιση, και πιθανώς καταγράφοντας την συνομιλία, επικοινωνούν οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς άγραν πελατείας.

Σχεδόν όλες προσφέρουν 30% έως 35% έκπτωση σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει στην πράξη από 0,062€/KWh έως 0,064€/KWh.

Εδώ όμως προκύπτει το θέμα.

Είναι γνωστό ότι από το 2018, στην Δυτική Μακεδονία, ισχύει το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο* (ΠΟΤ, https://www.deddie.gr/el/upiresies/eidika-timologia/perivallontiko-oikiako-timologio/) σύμφωνα με το οποίο υπάρχει η ειδική μείωση κατά 0,042€/KWh, λόγω της λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Στο ερώτημά μου στις διάφορες εταιρίες, εάν στην προτεινόμενη τιμή εφαρμόζεται η προαναφερόμενη διάταξη που αφορά στην περιοχή μας καθώς και στη Μεγαλόπολη, καμιά εταιρία δεν το αποδέχεται, παρά το γεγονός ότι η διαφορά αυτή πληρώνεται στον πάροχο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν εφαρμοζόταν, οι Δυτικομακεδόνες και οι Αρκάδες θα πλήρωναν το ρεύμα με τιμή της τάξης των 0,020€/ΚWh.

Επίσης για τον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ δεν εφαρμόζεται το ΠΟΤ σε όσους έχουν κάνει αίτηση και δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ, https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/timologia/enimerwsi-gia-to-koinwniko-oikiako-timologio-kot) κατηγορίας Α’ ή Β’. Στην προκειμένη περίπτωση, το ΚΟΤ Α’ (χρέωση 0,075€/ΚWh) είναι ακριβότερο από αυτούς που παίρνουν το ΠΟΤ και κατά συνέπεια οι δικαιούχοι (αναγνωρισμένες επισήμως από το κράτος ως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως π.χ. οι δικαιούχοι κοινωνικού επιδόματος πρόνοιας), πληρώνουν το ρεύμα τους ακριβότερα από τους άλλους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Οξύμωρο και τραγελαφικό. Αν συνυπολογιστεί και το ΠΟΤ τότε η τιμή του ρεύματος για τους ανθρώπους αυτούς γίνεται 0,033€/ΚWh. Στην περίπτωση της κατηγορίας ΚΟΤ Β’ (χρέωση 0,045€/ΚWh ) (φτωχές οικογένειες, αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας),  συνυπολογίζοντας την έκπτωση του ΠΟΤ θα έπρεπε να πληρώνουν το ρεύμα 0,003€/ΚWh για τις ανάγκες τους.

Πάντως σε κάθε περίπτωση όλες οι προσφορές των παρόχων εκτός της ΔΕΗ είναι καλύτερες από το ΚΟΤ Α’. Έτσι κάποιος που δικαιούται ΚΟΤ Α’ στη Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη θα πρέπει να το ξανασκεφτεί αν θα προχωρήσει στην ανάλογη αίτηση.

Ελπίζω να δουν το θέμα οι αρμόδιοι, για να λήξει ο εμπαιγμός των εταιριών από τη μία και η προχειρότητα και η αδιαφορία του κράτους από την άλλη και στην περίπτωση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και σε αυτή των δικαιούχων ΚΟΤ.

Επιτέλους, οι αρχές (κεντρικές και τοπικές) ας προστατέψουν την αξιοπιστία τους και τους πολίτες τους, ως οφείλουν.

Γκουντιός Β. Γιάννης

 

* https://www.deddie.gr/el/upiresies/eidika-timologia/perivallontiko-oikiako-timologio/

Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο

Με την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/26359/4101/22.05.2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργού Οικονομικών, θεσπίστηκε το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο, ως ενίσχυση λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας με τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 2400 kWh. Σε περίπτωση που η τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη του ορίου των 2400 kWh, η ενίσχυση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού.

Το τιμολόγιο αυτό παρέχεται από όλους τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και συνίσταται σε έκπτωση επί του οικιακού τιμολογίου. Το ύψος της έκπτωσης για το τρέχον έτος 2018 καθορίστηκε σε 0,042 €/kWh.

Από την έκπτωση εξαιρούνται:

  • οι δικαιούχοι του Ειδικού Τιμολογίου Οικιακής Χρήσεως για τις Πολύτεκνες Οικογένειες,

  • οι δικαιούχοι ειδικού τιμολογίου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τον ΚΚΠ ΔΕΗ Α.Ε. και τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 127/1990 ΠΥΣ,

  • οι ενταγμένοι αυτοπαραγωγοί σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006,

  • οι ωφελούμενοι από πρόγραμμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 11 του ν. 4513/2018, όπως ισχύει.

Ειδικότερα η έκπτωση αυτή παρέχεται στους δικαιούχους Κ.Ο.Τ , μόνο εάν δεν εφαρμοστεί καθόλου η έκπτωση του Κ.Ο.Τ για το συγκεκριμένο τετράμηνο. 

Με τον κατωτέρω σύνδεσμο μπορεί να γίνει αναζήτηση αν μια συγκεκριμένη παροχή ρεύματος περιλαμβάνεται στους δικαιούχους, καθώς και αναζήτηση για το σύνολο των δικαιούχων παροχών ρεύματος σε ένα Δήμο.

https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/timologia/enimerwsi-gia-to-koinwniko-oikiako-timologio-kot

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) θεσπίστηκε για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και παρέχεται σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.10 (ΦΕΚ Β’ 1403/06.09.2010), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 

Με νεότερη Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 242/01.02.2018) τροποποιήθηκαν οι κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΟΤ, τα κριτήρια ένταξης, καθώς και η χορηγούμενη έκπτωση στους δικαιούχους και καταργήθηκε η απόφαση της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων (αρ. 2153/3.4.96) με την οποία θεσπίστηκε το ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων (ΓΤ).

Οι αιτήσεις ένταξης στο νέο ΚΟΤ υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος της Η.ΔΙ.Κ.Α. (www.idika.gr).

Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο ΚΟΤ.

Οι παρακάτω πληροφορίες αποτελούν μία σύντομη περίληψη των βασικών σημείων της Απόφασης και παρέχονται προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Για να δείτε αναλυτικά την Υπουργική Απόφαση πατήστε εδώ

1) Ποιες είναι οι κατηγορίες δικαιούχων του ΚΟΤ;

α. Κατηγορία ΚΟΤ Α’: Εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

β. Κατηγορία ΚΟΤ Β’: Εντάσσονται όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

i. Έχουν ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, έως τα όρια του πίνακα παρακάτω:

Πίνακας εισοδηματικών ορίων:

Σύνθεση νοικοκυριού

Εισοδηματικό όριο

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό

9.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

13.500 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

15.750 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη

18.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη

24.750 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη

27.000 ευρώ

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.


Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη 
μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το συγκεκριμένο ανώτατο όριο (31.500 €) αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 15.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

ii. Έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού, ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία, έως το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.

iii. Τα μέλη του νοικοκυριού δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και δεν δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

2) Πώς και πότε υποβάλλεται αίτηση;

Οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος  της Η.ΔΙ.Κ.Α. (www.idika.gr)
Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη 
προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του.

Κάθε νοικοκυριό λαμβάνει το ΚΟΤ μόνον για την παροχή της κύρια κατοικίας.

Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο ΚΟΤ.


3) Ποια είναι τα όρια κατανάλωσης για να εφαρμοσθεί το ΚΟΤ;

Το K.O.T. εφαρμόζεται για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης και έως τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου:

Όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης (120ημερών) για τιμολόγηση με ΚΟΤ Α’ και ΚΟΤ Β’:

 Σύνθεση νοικοκυριού

Όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό

1.400 kWh

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

1.600 kWh

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

1.700 kWh

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη

1.800 kWh

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη

1.900 kWh

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη

2.000 kWh

Για κατανάλωση μικρότερη των 200 kWh ανά τετράμηνο, δεν υπολογίζεται έκπτωση ΚΟΤ.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το συγκεκριμένο ανώτατο όριο (2.400 kWh) αυξάνεται κατά 300 kWh για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 600 kWh για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

4) Ποια είναι η χορηγούμενη έκπτωση;

Ο Προμηθευτής θα εφαρμόζει τις τιμές χρέωσης Προμήθειας βάσει του Οικιακού Τιμολογίου που έχει επιλέξει ο εκάστοτε πελάτης και επί αυτών θα υπολογίζει την έκπτωση του ΚΟΤ ως εξής: 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ

 Έκπτωση στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής

ενέργειας σε €/kWh

Κ.Ο.Τ. Α Κ.Ο.Τ. Β
0,075€/kWh 0,045€/kWh

Η παραπάνω έκπτωση υπολογίζεται στη χρέωση Προμήθειας για την κατανάλωση ημέρας. Εάν ο πελάτης έχει επιλέξει το Νυχτερινό Οικιακό Τιμολόγιο, τότε η έκπτωση εφαρμόζεται και στη χρέωση Προμήθειας για την κατανάλωση της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης), όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση.

5) Πώς γίνεται η τιμολόγηση κατά την ένταξη ή απένταξη στο ΚΟΤ Α’ ή ΚΟΤ Β’;

Κατά την έκδοση του πρώτου Εκκαθαριστικού λογαριασμού, μετά την αρχική ημερομηνία ένταξης του δικαιούχου, το νέο ΚΟΤ δεν εφαρμόζεται για το σύνολο της κατανάλωσης του συγκεκριμένου λογαριασμού, αλλά 
μόνον για την περίοδο κατανάλωσης που έπεται της ημερομηνίας ένταξης στο νέο ΚΟΤ. Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό της κατανάλωσης με το ΚΟΤ,  πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ημερών ένταξης με τη μέση ημερήσια κατανάλωση του υπόψη λογαριασμού (kWh/ημέρες Εκκαθαριστικού λογαριασμού). 

19 σχόλια

    • Αν ήταν έτσι αυτός που δίνει τιμή 0,065€/KWH και πρέπει να εφαρμόσει ΚΟΤ θα πρέπει να σου δίνει και 0,010€/KWh (0,065-0,075=-0,010). Έτσι δεν είναι σύμφωνα με το σκεπτικό σου? Άρα κάτι δεν πάει καλά.

  • Ουει Γκουντιε, μην ξεχνάς… η Μακεδονία είναι μακεδονική και το ρεύμα της επίσης… οι προδότες νότιο Μακεδόνες κάνουν παιχνίδια… ευχαριστούμε για την ενημέρωση. .

    • Το θέμα είναι ότι δεν το βρήκαν αυτοί που ψηφίζουμε και έπρεπε να το βρουν για να μας προστατέψουν.
      Εκλογές έρχονται. Αν ψηφίσουμε πάλι τα ίδια δεν θα φταίνε αυτοί αλλά εμείς.

    • 1. Λέω ότι οι ιδιωτικές εταιρίες δεν εφαρμόζουν το νόμο που προβλέπει ΠΟΤ για τη Δυτική Μακεδονία και για τη Μεγαλόπολη.
      2. Λέω ότι το κράτος δεν προστατεύει τους πολίτες του από αυτή την αυθαιρεσία.

      • Κάνεις λάθος το εφαρμόζουν, εγώ είμαι σε ιδιωτική εταιρεία παροχής ρεύματος σχεδόν 2 χρόνια και το ΠΟΤ εφαρμόζεται κανονικότατα από τότε που έγινε νόμος του κράτους.

  • Έχω εναλλακτικό πάροχο ηλ. ενέργειας και η έκπτωση ΠΟΤ εφαρμόζεται κανονικά.

    Οι δικαιούχοι ΚΟΤ δεν πληρώνουν ΥΚΩ άρα συνολικά το ρεύμα είναι φθηνότερο[1]

    [1] https://government.gov.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B9/

    Συμπέρασμα: Κάνουμε καλύτερη έρευνα πριν ξεκινάμε να γράφουμε κάτι

    • Για την τιμή της KWh μιλάμε όχι για τον τελικό λογαριασμό. Εάν το κράτος ήταν σοβαρό δεν θα έκανε τέτοιες αλχημείες στους αναξιοπαθούντες πολίτες του. Από τη μια μεριά να κόβει και από την άλλη να παίρνει. Κόβει ΥΚΩ αλλά δεν δίνει ΠΟΤ. Νομίζω είναι κατανοητό.

  • Έλα Γιάννη, μετεξεταστέος… Γράψε μας κάτι για την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών να ρεφάρεις…

    • Κάποιοι απλά αρέσκονται στο να είναι απλά “σκιές” τα λεγόμενα troll όπως εσύ ανώνυμε… αλλά και μόνο που άνοιξες το θέμα αρκεί να προβληματιστούμε…
      Αλήθεια δε σε προβληματίζει αυτό που αναφέρει ο κύριος Γκουντιός πως το ΠΟΤ και η έκπτωση δεν παρέχεται στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας;;; Αν όχι συνεχίστε τη ζωή σας στις “σκιές”…

  • Εχω ιδιωτη παροχο και μου χει βαλει απο την πρωτη στιγμη την εκπτωση ΠΟΤ χωρις να του αναφερω κατι. Βγαινει 2 λεπτα του ευρω η κιλοβατωρα με την εκπτωση.

    • Ποιά εταιρεία είναι αυτή; Δειξε μας ενα λογαριασμό χωρις τα προσωπικά δεδομενα βεβαια. Να πάμε και εμείς.

  • Εσείς που λέτε ότι σε άλλες εταιρίες έχετε ΠΟΤ πληρώνετε την KWh με 0,020 (που θα πρέπει να είναι με το ΠΟΤ) ή με 0,062€; Γιατί όποια εταιρία και σε πάρει τηλέφωνο σου δίνει έκπτωση περίπου 35% σε σχέση με την τιμή της ΔΕΗ αλλά δεν το δέχεται το ΠΟΤ. Στο επόμενο τηλεφώνημα ζητήστε να σας το στείλουν εγγράφως ότι πέραν της έκπτωσης θα σας δώσουν και το ΠΟΤ.
    Δεν υπάρχει εταιρεία που δίνει τελική τιμή 0,062 – 0,042 (ΠΟΤ)= 0,020€/kWh. Με λίγη προσοχή θα το διαπιστώσετε.

  • Ειναι πολυ χρησιμη ολη αυτη η ανταλλαγη αποψεων και πρεπει να προχωρησει καταθετοντας οσοι αλλαξαν παροχο τις εμπειριες τους κι οσοι αρνουνται -γιατι το εψαξαν- να μας καταθεσουν τα επιχειρηματα τους διοτι μας επρηξαν στα τηλεφωνα οι εταιρειες και δεν ξερουμε τι ν αποφασισουμε. Γιαννη πολυ καλα θιγεις το θεμα.

  • Ας μας πει καποιος που αλλαξε παροχο κι ειναι ευχαριστημενος ποσα πληρωνε με ΔΕΗ και ποσα πληρωνει τωρα να καταλαβουμε την πραγματικη διαφορα.

  • κ. Γκουντιέ,

    Καλοπροαίρετα, θα ήθελα να διορθώσω τα όσα αναφέρετε.

    Συγκεκριμένα ισχύουν τα παρακάτω:
    1.Στο ερώτημά μου στις διάφορες εταιρίες, εάν στην προτεινόμενη τιμή εφαρμόζεται η προαναφερόμενη διάταξη που αφορά στην περιοχή μας καθώς και στη Μεγαλόπολη, καμιά εταιρία δεν το αποδέχεται.
    Απάντηση: Δεν ισχύει ο ισχυρισμός σας. Σε ιδιώτη πάροχο, η αρχική τιμή kWh ανέρχεται στα 0,0899 Ευρώ και με την «επιδότηση» του ΠΟΤ η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 0,0479 Ευρώ. Μάλιστα, η εταιρεία εφαρμόζει και έκπτωση συνέπειας 15%, η οποία διαμορφώνει την τελική τιμή kWh στα 0,0407 Ευρώ/kWh.

    2.Αν εφαρμοζόταν, οι Δυτικομακεδόνες και οι Αρκάδες θα πλήρωναν το ρεύμα με τιμή της τάξης των 0,020€/ΚWh.

    Απάντηση: Από πού προκύπτει το 0,020 Ευρώ/kWh? Πάντοτε οι εκπτώσεις εφαρμόζονται στην αρχική τιμή του εκάστοτε παρόχου. Οι τιμές 0,062 που αναφέρετε για τους εναλλακτικούς παρόχους, είναι τιμές που διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή διαφόρων εκπτώσεων (π.χ. έκπτωση συνέπειας). Άρα είναι λάθος να υπολογίζετε την επιδότηση των 0,042 Ευρώ/kWh του ΠΟΤ στις τιμές μετά τις εκπτώσεις.

    3.Στην προκειμένη περίπτωση, το ΚΟΤ Α’ (χρέωση 0,075€/ΚWh) είναι ακριβότερο από αυτούς που παίρνουν το ΠΟΤ.

    Απάντηση: Το ΚΟΤ Α’ επιδοτεί την kWh με 0,075 Ευρώ/kWh. Δεν πρόκειται για την χρέωση της kWh. Επομένως, σε μια αρχική τιμή kWh ενός παρόχου της τάξεως του 0,0899 (πάντα χωρίς την εφαρμογή εκπτώσεων), ο πελάτης πρέπει να πληρώνει την kWh με 0,014 Ευρώ. Αντίστοιχα, για το ΚΟΤ Β’ η επιδότηση της kWh είναι 0,045 Ευρώ/kWh. Επομένως η τιμή kWh που πληρώνει ο καταναλωτής ανέρχεται στα 0,044 Ευρώ.

    4.Πάντως σε κάθε περίπτωση όλες οι προσφορές των παρόχων εκτός της ΔΕΗ είναι καλύτερες από το ΚΟΤ Α’. Έτσι κάποιος που δικαιούται ΚΟΤ Α’ στη Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη θα πρέπει να το ξανασκεφτεί αν θα προχωρήσει στην ανάλογη αίτηση.

    Απάντηση: Βάσει των όσων αναφέρω παραπάνω ο ισχυρισμός σας δεν ευσταθεί, αφού πρόκειται για ποσά επιδοτήσεων και όχι για τιμές kWh, τόσο για τα ΚΟΤ όσο και για το ΠΟΤ. Συγκεκριμένα, για να ανακεφαλαιώσω και για την ορθότερη πληροφόρηση των καταναλωτών, ισχύουν οι εξής επιδοτήσεις: ΚΟΤ Α’: 0,075, ΚΟΤ Β’ 0,045 & ΠΟΤ 0,042. Όλες οι επιδοτήσεις, εφαρμόζονται πάντα στις αρχικές τιμές των εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας. Επίσης, σε αντίθεση με τα ΚΟΤ, για το ΠΟΤ δεν απαιτείται υποβολή αίτησης. Αποδίδεται σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές των εν λόγω περιοχών.

    Με εκτίμηση,

    • 1. Οι περισσότερες εταιρίες δεν έχουν στόχο τους πελάτες της Δυτ Μακεδονίας, κατά δήλωσή τους, ακριβώς γιατί πρέπει να εφαρμόζουν το ΠΟΤ επιπλέον από τις άλλες εκπτώσεις που κάνουν προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Με την διευκρίνησή σας αναγνωρίζετε ότι οι εταιρίες όταν δίνουν το ΠΟΤ δεν δίνουν στον πελάτη τις άλλες εκπτώσεις τους. Γι’ αυτό και στο παράδειγμά σας μιλάτε για 0,0899€/MWh και όχι με την έκπτωση που αρχικά προτείνουν σε σχέση με την τιμή της ΔΕΗ (0,092€/MWh) που ρίχνει την τιμή περίπου στα 0,062€/MWh.
      2. Την έκπτωση τη δίνουν επί της τιμής της ΔΕΗ και όχι επί της δικής του τιμής. Γι’ αυτό και ρωτούν όλοι αν ο υποψήφιος πελάτης είναι στη ΔΕΗ ή όχι. Κανείς δεν αποδέχεται εγγράφως και την έκπτωση σε σχέση με την τιμή της ΔΕΗ όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται και το ΠΟΤ. Αν το έκανε αυτό τότε η τιμή θα ήταν της τάξης του 0,020€/MWh.
      3. Ο Προμηθευτής θα εφαρμόζει τις τιμές χρέωσης Προμήθειας βάσει του Οικιακού Τιμολογίου που έχει επιλέξει ο εκάστοτε πελάτης και επί αυτών θα υπολογίζει την έκπτωση του ΚΟΤ. Αυτό σημαίνει ότι παύει να ισχύει η έκπτωση που αρχικά προτείνουν σε όποιον δικαιούται ΚΟΤ. Και πάλι οι εταιρίες αυτούς τους πελάτες δεν τους έχουν στους «στόχους» τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχετε εν μέρη δίκαιο στην περίπτωση που η τιμή 0,075€/MWh αφαιρείται από την τελική τιμή ανά MWh με τις προϋποθέσεις σε κατανάλωση ενέργειας, εισοδήματα και οικογενειακή κατάσταση.
      4. Λέτε «Συγκεκριμένα, για να ανακεφαλαιώσω και για την ορθότερη πληροφόρηση των καταναλωτών, ισχύουν οι εξής επιδοτήσεις: ΚΟΤ Α’: 0,075, ΚΟΤ Β’ 0,045 & ΠΟΤ 0,042» Δεν ισχύει το «&». Το ΠΟΤ παρέχεται στους δικαιούχους Κ.Ο.Τ , μόνο εάν δεν εφαρμοστεί καθόλου η έκπτωση του Κ.Ο.Τ για το συγκεκριμένο τετράμηνο. Δηλαδή όπου υπάρχει ΚΟΤ δεν υπάρχει ΠΟΤ. Επαναλαμβάνετε επίσης ότι: «Όλες οι επιδοτήσεις, εφαρμόζονται πάντα στις αρχικές τιμές των εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας.» έτσι αποδέχεστε ότι οι εκπτώσεις που δίνουν οι εταιρίες είναι για όσους δεν δικαιούνται ΚΟΤ ή ΠΟΤ. Άρα στην ουσία αποκλείουν την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη προφανώς ως μη συμφέρουσες γι’ αυτές.
      Σε κάθε περίπτωση μόλις ο υποψήφιος πελάτης μιλήσει για ΚΟΤ ή για Δυτική Μακεδονία παύουν οι προτεινόμες εκπτώσεις σε σχέση με την τιμή της ΔΕΗ (της ΔΕΗ και όχι τη δική τους).
      Ευχαριστώ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.