Ο εκτροχιασμός των δημοσίων οικονομικών στην προ μνημονίων εποχή (του Γεώργιου Τζέλλου)

28 Ιουνίου 2019
00:42

Ο ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΕΠΟΧΗ

Αγαπητοί φίλοι Σάκη , Γιώργο, Γιάννη, Δέσποινα, Κώστα, Παύλε, Ντίνα ,Παναγιώτη και άλλοι πολλοί και εν πολλοίς αγνοί, που υπερασπίζεσθε καθημερινά το κυβερνητικό έργο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και μας προειδοποιείτε για τα “δεινά” που έρχονται αν ο Ελληνικός Λαός προτιμήσει στις 07-07-2019 τον Κ.Μ., θέλω να σας πω τα εξής:
Το ότι ο εκτροχιασμός των δημόσιων οικονομικών συνέβη επί Κ.Κ τα έτη 2004-2009 και ειδικά στη διετία 2008-2009 με συνολικά ελλείμματα 60 δις, είναι γνωστό και αναμφισβήτητο γεγονός. Το δημόσιο χρέος από 166 δις αρχές του 2004 έφθασε σε 5,5 χρόνια σε 299 δις. 50% αύξηση. Δάνεια επί δανείων για τα πάντα και μαγείρεμα των στατιστικών κλπ. Αυτός -ο εκτροχιασμός- δημιούργησε την κρίση και οδήγησε στα προγράμματα σταθερότητας και στα μνημόνια και όχι η τρέλα του Γ.Α.Π.. Όμως αυτό προβάλλεται από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καθυστερημένα. Μόλις προχθές άκουσα τον Πρωθυπουργό στη Φλώρινα να αναφέρεται στο πρωτογενές έλλειμμα 24 δις. του 2008. Και μόλις τώρα και εσείς προβάλλετε αυτή την πραγματικότητα. Όλο το προηγούμενο διάστημα καλύπτονταν ο κ. Κ.Κ. και δεν αποκαλύφθηκε στα μάτια του Λαού ο ρόλος και οι ευθύνες της διακυβέρνησης της παράταξης του. Τώρα είναι ΑΡΓΑ. Τον Πρωθυπουργό λοιπόν τον βαρύνει η τεράστια ευθύνη της συγκάλυψης επί τέσσερα τουλάχιστον χρόνια των ευθυνών του Κ.Κ. και της και παράταξης του. Ωστόσο επί της ουσίας η αργοπορημένη αποκάλυψη είναι ορθή και χαίρομαι για την αλλαγή στάσης. Αλλά “στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα”.
Και επειδή κάποιοι θα πουν και εσύ τώρα μας τα λες;
Προλαβαίνω να πω πως όλα αυτά τα λέω εδώ και δέκα χρόνια με κάθε ευκαιρία , αλλά ποιος είμαι εγώ για να εισακουστώ;.
Δημοσιεύω λοιπόν απόσπασμα από συνέντευξη μου στο κοζανίτικο περιοδικό OMIKRON τον Αύγουστο του 2009.
Δημοσιογράφος Σωκράτης Μουτίδης

«Ερώτηση:Τι θα θέλατε ως δήμαρχος και ως πολίτης;
Απάντηση: Θα σας πω τι θα ‘θελα ως πολίτης, γιατί αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία. Θα ήθελα οι χρηματοδοτήσεις των δήμων και γενικά των προγραμμάτων να προέρχονται από τον πλούτο που παράγει η ελληνική οικονομία, από τους φόρους του ελληνικού λαού, από τα έσοδα της καθαρής οικονομίας και όχι από δανεισμό. Μην ξεχνάμε πως εμείς μπορεί να πήραμε το 1/8,( από το ΥΠ.ΕΣ έναντι των παρακρατημένων της Τ.Α. του 1,7 δις) όπως όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα, αλλά με πονάει από την άλλη μεριά ότι αυτά δεν είναι από τα έσοδα του κράτους, αλλά προέρχονται από δανεισμό. Όταν μέχρι τις 30 Απριλίου ( του 2009) , το λογιστήριο του κράτους δανείστηκε υπερδιπλάσια από αυτά που ήταν να δανειστεί στο 12 μηνο. Ε΄, αυτό μου κακοφαίνεται ως πολίτη. Θα ήθελα να λειτουργούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να αποδίδει η οικονομία. Υποψιάζομαι, όμως, ότι λείπει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Δεν μας είπε κανείς ποτέ τι στόχους έχουμε για τα επόμενα 15 χρόνια. Ότι κάνουμε το κάνουμε πρόσκαιρα. Για μένα, λοιπόν, η έλλειψη κεντρικά ενός στόχου και μιας κατεύθυνσης είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε.»


ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : Πέτρος Δούκας στην Αιανή 05-09-2008. Είχε προειδοποιήσει τον Καραμανλή ως αρμόδιος Υφυπουργός επί των πληρωμών του κράτους των να λάβει μέτρα αλλά…
Και ο Αλέξης Τσίπρας στις 13 05 2009 στην Αιανή.

9 σχόλια

  • Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λες. Ο Κ.Κ. , ο μουγγός βολευτής, έχει αραξει στα πίσω έδρανα εδώ και δέκα χρόνια και δεν έχει ούτε το σθένος να αφήσει την καρέκλα σε κάποιον νεότερο. Οι ευθύνες του τεράστιες, το έλλειμμα εκτοξεύθηκε επί κυβερνήσεως του σύμφωνα πλέον με όλες τις αποκαλύψεις, υπουργοί που έκαναν πάρτι…. και αυτός μουγγα. Είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λογοδοτήσει και οι υπουργοί του μαζί. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τον κάλυπτε για να πάρει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Τώρα όμως όλα αποκαλύφθηκαν. Όλα από την κυβέρνηση του ξεκίνησαν…..

  • Μία διόρθωση, η αύξηση του δημοσίου χρέους από 166δις σε 299δις είναι 80% αύξηση… όχι 50% (ακόμη χειρότερα).

  • Ο ΚΚ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ” ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ”ΣΤΟΝ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΟΥΝ ΑΝΕΛΥΠΩΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙ ΑΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ?? 100 ΔΙΣ?? ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ

    • Μάλλον ξέχασες ότι οι τράπεζες ενισχύθηκαν εκτάκτως το 2008 επί Αλογοσκούφη με δανεικά κι αγύριστα, ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν με το 1ο μνημόνιο και ξανά με το 2ο μνημόνιο. Μάλλον ξέχασες τι έγινε το 2012, επί κυβέρνησης Παπαδήμου-Βενιζέλου-Σαμαρά. Όλοι τότε τρέχαμε στις τράπεζες να σηκώσουμε τα λεφτά …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.