Απόφαση απόρριψης του Κυβερνητικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

24 Δεκεμβρίου 2019
14:08

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη χθεσινή του συνεδρίαση (23/12/2019) αποφάσισε ομόφωνα (επί των παρόντων) να απορρίψει τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το κλίμα που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κυβέρνηση της Ν.Δ και να κηρύξει την περιφέρεια σε «κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» (κόκκινος συναγερμός). Ταυτόχρονα έγιναν προτάσεις για διάφορες μορφές κινητοποιήσεων και για κοινοποίηση αυτής της απόφασης σε  Κυβέρνηση και ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος αναθεωρημένος ΕΣΕΚ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εξειδίκευση του μέσα από τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό» της ΔΕΗ διακόπτει βίαια και αναίτια ολόκληρη τη λιγνιτική παραγωγή της Χώρας. Η απόφαση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα γενικότερα στην Ηλεκτροπαραγωγή με κύριο την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά και βυθίζει στην ανεργία και τη φτώχεια τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. 

Στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς της Περιοχής, το άμεσο- βίαιο κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής εκτός από τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που αφήνει θα σημάνει και ολική εργασιακή, κοινωνική καταστροφή (42.000 νέες θέσεις ανεργίας ποσοστό 38% και μείωση του ΑΕΠ κατά  1,8 δις ευρώ ετησίως, ποσοστό 38%)

Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της ΝΔ ουδεμία σχέση έχει με τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής που επικαλείται αλλά πάρθηκε με μοναδικό γνώμονα   τα Συμφέροντα του Κεφαλαίου και του Ευρωατλαντικού Ιμπεριαλισμού που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις εγκαταστάσεις απεριόριστων άχρηστων, μεταβλητών ΑΠΕ (Αιολικά Φωτοβολταϊκά), ηλεκτροπαραγωγή με  Φυσικό Αέριο και κυρίως Αμερικάνικο σχιστολιθικό Υγροποιημένο Φυσικό αέριο (LNG)

Εμείς σαν «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» θεωρούμε καταρχήν θετική αυτή την απόφαση του Π.Σ που επιτέλους μετά από πολλές συνεδριάσεις έρχεται να συμπαραταχθεί, να συμβαδίσει, έστω φραστικά, με τη θέληση των εργαζομένων και του λαού της Δυτικής Μακεδονίας. 

Όπως τονίσαμε και στην τοποθέτησή μας δεν πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση από μόνη της μπορεί να κάνει την κυβέρνηση να αλλάξει «ρώτα» όμως μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των αγώνων αν και η Περιφερειακή Αρχή αποφασίσει να συμμετέχει και γιατί όχι να πρωτοστατήσει κιόλας στους αγώνες των εργαζομένων και των κατοίκων που θα έχουν στόχο να πάρει η κυβέρνηση πίσω όλους τους σχεδιασμούς της για σταμάτημα της λιγνιτικής παραγωγής.

Επίσης τονίσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση ότι οι δικές μας πολιτικές θέσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και γενικότερα για την Ηλεκτρική Ενέργεια παραμένουν ακέραιες όπως δόθηκαν πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα:  ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ «ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ» Της λιγνιτικής παραγωγής, της Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ      

 

Κοζάνη 24/12/2019

Το Γραφείο Τύπου

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.