Η Αγία Σωτήρα Πενταλόφου στο δήμο Βοΐου μπορεί να μην είναι ευρέως, γνωστός τόπος, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μπορεί όμως και να την μάθουμε, για τα καλά, λόγω του μπάσκετ. Το χρονοβόρο και δύσκολο θέμα της ελληνοποίησης του Ζακ Ογκαστ φτάνει στο φινάλε του και απομένουν πια τυπικά και απολύτως προβλέψιμα βήματα. Από την ημέρα που η ΕΟΚ είχε ολοκληρώσει μια σειρά απαραίτητων διεργασιών, προκειμένου να… υλοποιήσει την ελληνοποίηση ενός παίκτη που ανακάλυψε μέσα από την συνεχόμενη “εξερεύνηση” του μπάσκετ στις ΗΠΑ για τέτοιες περιπτώσεις ομογενών, το “παιχνίδι” είχε περάσει πλέον στην πλευρά της οικογένειας.

Η Λία Τζιμούλις, μητέρα του αθλητή, έπρεπε να συγκεντρώσει έγγραφα και να κάνει μια σειρά διαδικασιών σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο. Αυτά ολοκληρώθηκαν, το απαραίτητο “πακέτο” έφτασε στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και πλέον τα επόμενα βήματα είναι αρχικά να εγγραφεί στα μητρώα ο παππούς Αριστοτέλης, πατέρας της μητέρας του παίκτη, στη συνέχεια η ίδια και μετά αυτοδικαίως και ο Ζακ θα είναι… συμπατριώτης μας.

Σύμφωνα με τους… γραφειοκρατικούς υπολογισμούς, μέχρι τα τέλη Απριλίου ο παίκτης της Ουσάκ Σπορτίφ θα έχει ελληνικό διαβατήριο στα χέρια του, με όσα αυτό συνεπάγεται και για τη συνέχεια της επαγγελματικής του καριέρας, αλλά και για την Εθνική ομάδα.

Πηγή http://basketa.gr/%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B3%CE%BA/