Μια εφαρμογή για τους ταξιδιώτες της Via Egnatia και της Εγνατίας Οδού

20 Ιανουαρίου 2020
19:41

Μια εφαρμογή για κινητά ή τάμπλετ θα συνοδεύει τους ταξιδιώτες που διασχίζουν την Εγνατία Οδό για να τους ενημερώνει για όλα τα αξιοθέατα που μπορούν να επισκεφθούν, για την τοπική γαστρονομία, τα οινοποιεία, ακόμη και για την επιχειρηματική δραστηριότητα της κάθε περιοχής. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό πόρταλ, για το οποίο ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θόδωρος Καράογλου συγκάλεσε ειδική σύσκεψη σήμερα στο Διοικητήριο, όπου συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αν.Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος ως Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και του Συνδέσμου Εξαγωγέων και εκπρόσωποι των Περιφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας, της  Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Καράογλου, “ η  Εγνατία οδός είναι ένα σημαντικότατο έργο υποδομής το οποίο ήδη λειτουργεί πάνω από δέκα χρόνια και ενώνει δύση με ανατολή. Είναι ένα πέρασμα ανθρώπων, εμπορευμάτων, ιδεών και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της Β.Ελλάδας και όχι μόνο. Σκοπός της σημερινής σύσκεψης ήταν να συνεχίσουμε κάτι που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη περίοδο της θητείας μου ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και να το ολοκληρώσουμε, αφού δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση”.

Ο κ. Καράογλου τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η περιοχή της Εγνατίας Οδού με τη δημιουργία ενός πόρταλ ή αλλιώς ενός ηλεκτρονικού μέσου επικοινωνίας, ώστε “ ο επισκέπτης μπαίνοντας στην χώρα μας, είτε από ανατολή είτε από δύση, να έχει τη δυνατότητα με μια απλή εφαρμογή στα κινητά ή τα τάμπλετ να ανακαλύπτει τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, τα ιστορικά μνημεία, τους δρόμους του κρασιού, εστιατόρια με τοπική γαστρονομία, μέρη για διαμονή και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες για κάθε τόπο”. 

“Όλοι μαζί συναποφασίσαμε να υπάρξει μια ομάδα εργασιών η οποία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα καταλήξει στο μνημόνιο συνεργασίας και στη μορφή του εταιρικού σχήματος που θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο και αμέσως μετά θα δουλέψει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθεί το πρότζεκτ μέχρι το τέλος του έτους”, σημείωσε ο κ. Καράογλου. 

 

Ο άξονας της αρχαίας οδού Via Egnatia και της σύγχρονης Εγνατίας Οδού είναι πλούσιος σε φυσικά, πολιτιστικά, πνευματικά και αρχιτεκτονικά αποθέματα αποτελώντας το σημαντικότερο σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Ενώνει τέσσερις μεγάλες ιστορικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας όπως είναι η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ήπειρος καθώς δυο πελάγη (Αιγαίο, Ιόνιο), ενώ συμβάλλει στη γνωριμία και την ανακάλυψη μοναδικών οικοσυστημάτων, βιότοπων και σπουδαίων τοπικών μνημειακών χώρων.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Μέτιος Περιφερειάρχης Αν.Μακεδονίας και Θράκης τόνισε ότι η  αρχαία via Egnatia είναι ο βασικός άξονας που εδώ και 2000 χρόνια ενώνει τη δύση με την ανατολή. “ Έμείς έχουμε προχωρήσει σε κάποια θέματα, καθώς ήδη δημιουργούμε μια πολιτιστική διαδρομή για την ανάδειξη των μνημείων και των περιοχών στη διαδρομή της Εγνατίας οδού και είμαστε σύμφωνοι να στηρίξουμε και αυτό το εγχείρημα”, σημείωσε.

“ Πρόκειται για μια εφαρμογή που θα δίνει σημαντικές πληροφορίες στον ταξιδιώτη και πλέον είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε το υπάρχον υλικό και να προχωρήσουμε. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο”, δήλωσε ο ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ως Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και του Συνδέσμου Εξαγωγέων, με δεδομένο, όπως σημείωσε, ότι από την Εγνατία Οδό διέρχονται σε καθημερινή βάση περίπου 10.000 αυτοκίνητα.

Η Εγνατία Οδός και η Via Egnatia είναι ένα ισχυρό τουριστικό brand, σύμφωνα με τον τομεάρχη Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρο Θάνο και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται τόσο με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όσο και με το υπουργείο Τουρισμού αλλά και με τις υπόλοιπες Περιφέρειες στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Νικόλ Καζαντζίδου – www.amna.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.