Επιτροπή αγώνα της κίνησης πολιτών Σιάτιστας ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών σταθμών στον Μπούρινο : Νέα απειλή βιομηχανοποίησης της προστατευμένης από το Δίκτυο Natura, περιοχής του Μπούρινου

24 Ιανουαρίου 2020
09:20

 

Η κατάσταση επαγρύπνησης στην οποία εδώ και αρκετά χρόνια ευρίσκονται τα μέλη της επιτροπής ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών σταθμών στο Μπούρινο, η οποία δεν ατόνησε ούτε κατ’ ελάχιστον μετά την επιτυχή αποτροπή των σχεδίων της εταιρείας «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ», είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη πληροφόρηση της υποβολής πρότασης προς τη ΡΑΕ, αδειοδότησης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Μπούρινο και μάλιστα στην υψηλότερη κορυφή αυτού «Ντρισινίκος».

Το νέο, σήμανε συναγερμό στα μέλη της επιτροπής, τα οποία κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση αποφάσισαν να ενημερώσουν σχετικά την κοινή γνώμη, τους πολίτες της Σιάτιστας, τη Δημοτική Κοινότητα Σιάτιστας και το Δήμο Βοΐου.

Αναλυτικότερα, στις 9/12/2019 η εταιρεία «PK ENERGY I.K.E» υπέβαλε πρόταση έγκρισης αδείας για την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Βουνοκορφή Ντρισινίκος, συνολικής ισχύος 27,3 MW (7 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μ. η κάθε μία). Οι προβλεπόμενες θέσεις των πυλώνων ανήκουν στα διοικητικά όρια των τοπικών κοινοτήτων Σιατίστης, Βεντζίου και Αιανής.

Η εν λόγω κορυφή (Ντρισινίκος) με υψόμετρο 1.866μ., είναι η ψηλότερη των πέντε κορυφών που περικλείουν μέσα τους τη μοναδική σε οικολογική αξία, κοιλάδα του «Μεσιού Νερού» και αποτελεί προορισμό χιλιάδων ορειβατών.

Οι επιπτώσεις του έργου, συνυπολογιζόμενες αθροιστικά με αυτές των άλλων παρακείμενων υπό ένταξη έργων (βλ. εταιρεία Ρόκας «Iberdrola» με άδεια παραγωγής 16MW στη θέση «Χωραφάκια», Νότια του Ντρισινίκου), θα επιφέρουν ανήκεστο βλάβη σ ένα από τα τελευταία ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιβαλλοντικά επιβαρημένης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας διότι η οικονομική συνιστώσα αυτής προτάσσεται έναντι των άλλων δυο της κοινωνικής συνοχής δηλ. και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για όλους εμάς ο Μπούρινος είναι ιερός, αποτελεί άβατο για μεγάλης έκτασης ανθρωπογενείς παρεμβάσεις γιατί είναι υψίστης περιβαλλοντικής, γεωλογικής ορνιθολογικής, βοτανολογικής αξίας, έχει συναισθηματική και βιολογική σημασία για μας γιατί είναι το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, είναι η αναψυχή μας, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στο στρατηγικό σχεδιασμό μιας ήπιας μορφής τουριστικής ανάπτυξης μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Καλούμε το Δήμο Βοΐου, τη Δημοτική Κοινότητα Σιάτιστας, τους φορείς και τους Συλλόγους της πόλης μας αλλά κι όλους τους συμπατριώτες μας, να εναντιωθούμε και να αποτελέσουμε την ασπίδα προστασίας για το μνημείο αυτό της φύσης.

Έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη δύναμη και την ατσάλινη θέληση για να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε.

Κάτω τα χέρια από το Μπούρινο.

Η επιτροπή αγώνα.

 

18 σχόλια

  • Η ορειβατική ομάδα λευκοπηγης και ο ορειβατικός σύλλογος «»Το Έλατο « συντάσσεται με την επιτροπή αγώνα . Καλέστε όμως και τις κοινότητες που γειτνιάζουν με το Μπουρινο .

    • Γιατί πρέπει να το κάνουν σε ένα βουνό που είναι κατάφυτο και πανέμορφο . Δεν χρειάζεται να γίνει στο Μπουρινο .Δεν είμαι κατά των ανεμογεννητριών αλλά όχι παντού . Δεν είναι λύσει να ρωτήσουν τις τοπικές κοινότητες που ουσιαστικά εξαγοράζονται με τα ανταποδοτικά . είναι εντυπωσιακό πως χωρίς άμεσα να βγουν κερδισμένοι οι κάτοικοι κατάφεραν οι μεγάλες εταιρείες να τους εξαγοράσουν ούτε καν για ένα κομμάτι ψωμί αλλά για ένα καλύτερο δρόμο ένα σχολικό κήπο

  • Εμείς που είμαστε υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών για παραγωγή ενέργειας αντί για κάψιμο λιγνίτη θα πρέπει να συγκρουστούμε μ’ αυτή την επιτροπή αγώνα.

    • Βάλαμε 3000MW αιολικά και 2500MW φωτοβολταϊκα, αλλά αποδείχθηκαν ανίκανα να αντικαταστήσουν έστω και μια λιγνιτική μονάδα! Τώρα τρέχουν να βάλουν κι άλλες μονάδες φυσικού αερίου για να έχουμε ρεύμα. Και εισάγουμε ρεύμα απ’ το λιγνίτη των Βούλγαρων και των Σκοπιανών. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;

  • Πως μπορει η ανεμογεννητρια να επιβαρύνει το περιβάλλον … μαλλον θα σκιάζονται απο το θόρυβο όσοι φτάνουν στην κορυφή … χιλιόμετρα μακρια απο την κοιλάδα…

    • Η ανεμογεννήτρια δεν πάει πετώντας εκεί, χρειάζεται να ανοιχθεί οδικό δίκτυο αρκετά πλατύ.
      Οπότε τι νόημα έχει να είναι μια περιοχή natura, αν ανοίγονται δρόμοι μέσα της και χτίζονται βιομηχανικές κατασκευές !

      • ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ

        ΜΠΟΥΡΙΝΟ.

        ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ .

        ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΗΔΗ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ !!!!!

  • Δεν χρειαζομαστε αλλα εκτρώματα πανω στα βουνα να σταματησουν και στην βελεια πανω απο την Σιατιστα ας τα βαλουν στα ξερονησια

  • Ντροπή για την Σιάτιστα γιατί δείχνουν πόσο αγράμματοι είναι, παντού μπαίνουν ανεμογεννήτριες εδώ θα έχουμε τον λιγνίτη

  • Οι άνθρωποι των κοινοτήτων ξέρουν να αγωνίζονται για το περιβάλλον και μην τους υποτιμάτε καθόλου όσοι προσβλητικά θεωρείτε ότι εξαγοράζονται . Καλέστε τους λοιπόν για συμπαράσταση στον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στο Μπουρινο και μη δημιουργείτε αρνητικό κλίμα .!

  • ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙ ΛΕΕΙ ?

    Ο ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ?

    Ο ΛΑΖΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ ?

    ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΡΙΝΟ !

    ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ !!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.