Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας για το 2020 (Φωτογραφίες & Βίντεο)

3 Φεβρουαρίου 2020
10:35
Κανένα σχόλιο

Υπό την προεδρεία του κ. Μιχάλη Χάτζιου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη συνεδρίασε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Χάτζιος ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι γόνιμη και παραγωγική, ενώ αμέσως μετά έγινε η κοπή της βασιλόπιτας με τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Μουρατίδη να είναι ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί.

Ο Δήμαρχος Φλώρινας, μετά τις ευχές του, ενημερώνοντας τους Δημοτικούς Συμβούλους αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, στις θετικές εξελίξεις για το Κολυμβητήριο Φλώρινας το οποίο περιέρχεται στην κυριότητα πλέον του Δήμου και στο ζήτημα που πρόεκυψε με την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του ΑΗΣ Μελίτης.

Αναλυτικά ο κ. Γιαννάκης είπε:

«Χρόνια πολλά, με προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Το 2020 να είναι έτος προόδου, δημιουργίας, ανάπτυξης και συναίνεσης για τον δήμο μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συνδημοτών μας.

Θα ξεκινήσω την ενημέρωση από την επίσκεψη που κάναμε, με πρωτοβουλία μου, ως προέδρου του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αφορμή της συνάντησης αυτής ήταν η σύσταση της Διυπουργικής και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ζητήσαμε, διαβάζοντας τη σύσταση της Επιτροπής, να συμμετέχουμε ως μέλη – τουλάχιστον ένας Δήμαρχος ή να εναλλασσόμαστε – έτσι ώστε να ακούγονται και οι δικές μας προτάσεις. Έγινε δεκτό το αίτημά μας από τον Υπουργό. Δεν θα έχουμε δικαίωμα ψήφου, στην επιτροπή, αλλά μπορούμε να παρευρισκόμαστε και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας.

Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε ήταν το ανταποδοτικό τέλος, δηλαδή ο τοπικός πόρος. Είναι 130 εκ. ευρώ, για την Δυτική Μακεδονία, και η καθυστέρηση του οφείλονταν στο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει προτείνει ακόμα τα μέλη που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή κατανομής. Υποσχέθηκε ο κ. Υπουργός ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η κατανομή και θα δίνονται τα χρήματα, όχι εφάπαξ, αλλά σε δόσεις.

Συζητήσαμε ακόμα για τον ενεργειακό σχεδιασμό και για ότι έχει να κάνει με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παραδώσαμε τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας και ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς υποσχέθηκε ότι θα ενταχθούν στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Σε ότι έχει σχέση με τις τηλεθερμάνσεις. Μας υποσχέθηκαν ότι σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη τηλεθερμάνσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος, με την έννοια να λειτουργήσουν με άλλο καύσιμο ή με μικτό καύσιμο. Για τη δική μας τηλεθέρμανση, προχωράμε κανονικά μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το φυσικό αέριο με το οποίο μπορούν να λειτουργήσουν οι λέβητες μας.

Την τηλεθέρμανση της Μελίτης θα την προχωρήσουμε, όπως θα προχωρήσουμε και της Φλώρινας. Για μας και τα δύο είναι έργα αδιαπραγμάτευτα. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με όποιον πρέπει, για να γίνουν οι τηλεθερμάνσεις μας. Είναι έργα για τα οποία έχουμε πολεμήσει, τα έχουμε διεκδικήσει και είναι έργα τα οποία γίνονται με χρήματα δικά μας. Είναι τα χρήματα αυτά που μας χρωστάει η ΔΕΗ. Και μας χρωστάει και πολύ περισσότερα εκτός των χρημάτων.

Μιλήσαμε ακόμα για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Περίπου 300 εκ. ευρώ θα είναι για τη Δυτική Μακεδονία. Θέλουν να το εντάξουν στο Ταμείο Συνοχής, έτσι ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και το μεγαλύτερο, αν όχι όλο το ποσό, θα πάει στους ενεργειακούς Δήμους.

Για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή μας, ο κ. Θωμάς υποσχέθηκε ότι είναι μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ και ότι θα συζητήσουν με τον κ. Στάσση, ώστε να γίνουν οι αποκαταστάσεις από την ΔΕΗ.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι το κολυμβητήριο. Μετά από προσπάθειες που έγιναν από τον Σεπτέμβριο, με την ανάληψη της παρούσας Δημοτικής Αρχής, και με επανειλημμένες συναντήσεις με τους Υπουργούς Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι και τα δύο οικόπεδα παραχωρήθηκαν στον Δήμο μας. Το επόμενο στάδιο είναι να προχωρήσουμε με τους τίτλους κτήσης στην μεταγραφή του στο υποθηκοφυλακείο και στη συνέχεια να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του. Εξίσου ευχάριστο είναι και το γεγονός ότι προχθές ο κ. Αυγενάκης υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» όλες τις απαραίτητες επισκευές που απαιτούνται για την λειτουργία του.

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του ΑΗΣ Μελίτης. Η ακύρωση αυτή που πλήττει την περιοχή μας, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η δραστηριότητα στα ορυχεία με κίνδυνο ακόμα και την παύση της εξόρυξης του λιγνίτη.

Για το ζήτημα αυτό προτείνω να συντάξουμε ένα ψήφισμα, το οποίο θα επιδώσω στον πρόεδρο της ΔΕΗ στην μεθαυριανή μου επίσκεψη.

Ζητάμε, λοιπόν, τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτη 1 μέχρι να εκδοθούν εκ νέου οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας, την επιτάχυνση των διαδικασιών ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΑΗΣ και τη συνέχιση λειτουργίας των ορυχείων της περιοχής με τροφοδοσία λιγνίτη των ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς, τουλάχιστον μέχρι την επαναλειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης.

Εμένα με ενδιαφέρει το αύριο. Με ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή να μην κλείσουν τα ορυχεία, να μην μείνουν οι εργαζόμενοι άνεργοι. Οι ενέργειες μας εκεί πρέπει να κατευθυνθούν. Το ότι δεν λειτουργούσε η μονάδα μέχρι τώρα το ξέρουν όλοι. Τους λόγους, λίγο πολύ, τους ξέρουν όλοι. Το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και πέρα. Γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόβλημα με τα ορυχεία μας. Η τροφοδοσία γινόταν. Μπορεί να πήγαιναν στην αυλή του εργοστασίου, αλλά γινόταν. Τώρα έχουμε το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όλα τα άλλα μπορούμε να τα δούμε σε δεύτερο χρόνο. Αφού βρούμε λύση στο συγκεκριμένο άμεσο πρόβλημα, μετά τα άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε».

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα θέματα.

Για τον οδικό άξονα τόνισε πως «ήδη έχει πάρει κάποιες πρωτοβουλίες ο βουλευτής κ. Αντωνιάδης. Θα υπάρξει και μία συνάντηση με την Εγνατία Οδό για να μας ενημερώσει για την εξέλιξη του έργου».

Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο και τις εξελίξεις στο τμήμα Νηπιαγωγών με τη φυγή καθηγητών ανέφερε: «Είναι στην πρόθεσή μου ειδική συνεδρίαση για το θέμα. Έχω μάλιστα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, θα δω τις προθέσεις της και μετά να έρθω εδώ και θα συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

Η μετακίνηση είναι καθαρά θέμα πρυτανείας. Και το πιο σοβαρό είναι ότι φεύγουν οι πιστώσεις. Έχω μιλήσει και με τον Πρύτανη. Μετά τη συνάντηση με την Υπουργό θα κάνουμε άμεσα μια ειδική συνεδρίαση. Είναι από τα κυριότερα θέματα και μπαίνοντας στη μεταλιγνιτική εποχή το Πανεπιστήμιο το θεωρώ έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων κ.κ. Κωνσταντινίδης Στάθης, Φαρμακιώτης Δημήτριος και Ναλπαντίδου Μιμίκα και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Καρυπίδης Νικόλαος, Μπαρδάκας Χρήστος, Αντωνιάδης Λάζαρος και Παπαγρηγορίου Γιώργος. Επίσης, αναγνώστηκε ερώτηση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μπίρος Στέφανος σχετικά με τα κοινόχρηστα ποδήλατα.

Ακολούθησε η συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων:

1. “Ψήφισμα για την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του ΑΗΣ Μελίτης”.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

2. Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Μπαρδάκας, Παπαγρηγορίου, Τσιώκας, Καρυπίδης, Ιωακειμίδης και Αλεξιάδης.

3. Τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης για την ενίσχυση του μηχανισμού καθαριότητας για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών Δήμου Φλώρινας από τη ΔΙΑΔΥΜΑ.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησε η δημοτική σύμβουλος κα Ναλπαντίδου.

Στη συνέχεια, το σώμα έλαβε αποφάσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

1. «Μίσθωση κτηνοτροφικής εγκατάστασης για φύλαξη ανεπιτήρητων ζώων (αιγοπρόβατα)» με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Μουρατίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

2. «Παράταση υλοτομίας των συστάδων 5γ, 1ε και 2β δάσους Ακρίτα» με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Μουρατίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

3. «Σχετικά με τη συγκρότηση τριμελών Επιτροπών (Παραλαβής Προμηθειών και Υπηρεσιών) του άρθρου 221 παρ.11β του Ν. 4412/2016 και άρθρο 65 του Ν.3852/2010 για το έτος 2020» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

4. «Συγκρότηση επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων του Δήμου Φλώρινας για το έτος 2020 και εφεξής μέχρι τροποποιήσεως ή καταργήσεως της παρούσης» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

5. «Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών εκμίσθωσης κινητών-ακινήτων, για το έτος 2020 και εφεξής μέχρι τροποποιήσεως ή καταργήσεως της παρούσης» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

6. «Συγκρότηση επιτροπής εκτίμησης ακινήτων του Δήμου Φλώρινας για το έτος 2020 και εφεξής μέχρι τροποποιήσεως ή καταργήσεως της παρούσης» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

7. «Συγκρότηση επιτροπής εκτίμησης κινητών του Δήμου Φλώρινας για το έτος 2020 και εφεξής μέχρι τροποποιήσεως ή καταργήσεως της παρούσης» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

8. «1η τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Φλώρινας έτους 2020» με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Δούμτση, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Μπαρδάκας, Παπαγρηγορίου, Τσιώκας, Καρυπίδης, Ιωακειμίδης και Αλεξιάδης.

9. «Συμβάσεις Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Φλώρινας και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας /Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Σακουλέβα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

10. «Παράταση διάρκειας λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Σακουλέβα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Τάνιας Γραμματικού, υπεύθυνη πράξης.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

11. «Έγκριση της υπ. αριθμ. 112/2019 απόφασης Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας σχετικά με την Προγραμματική σύμβαση συνεργασίας» με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Ηλιάδη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Ελένης Γκορτσίλα, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

12. «Ορισμός ενός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του ως μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του 1ου Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Ηλία Μούλελη, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

13. «Λήψη απόφασης για επικαιροποίηση – τροποποίηση της με αριθ. 235/2015 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με τον Καθορισμό τελών, δικαιωμάτων και εισφορών για το έτος 2020 και εφεξής μέχρι τροποποιήσεως ή καταργήσεως της παρούσας» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Όχι ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Μπαρδάκας, Παπαγρηγορίου και Ιωακειμίδης και παρών ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Καρυπίδης και Αλεξιάδης.

14. «Πρόταση Οικονομικής Επιτροπής για τον Καθορισμό του τρόπου καταβολής των τελών των Κοινοχρήστων χώρων» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

15. «Λήψη απόφασης για θέματα ονοματοθεσίας οδών και αρίθμησης ιδιοκτησιών στο Συνοικισμό Εργατικών Κατοικιών ¨ΦΛΩΡΙΝΑ V¨» (σχετική η υπ΄ αριθμ. 2/2020 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας) με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

16. «Περιεχόμενο πράξης προκήρυξης επιλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» με εισηγητή τον κ. Ηλία Μούλελη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.