Ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες το ΦΕΚ (ΦΕΚ 345 τ.Β’ /07.02.2020) με την κατάταξη των Σχολών στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία. Μελετώντας κανείς το νέο Μηχανογραφικό 2020 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων παρατηρεί τα εξής:
Το Τμήμα Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ είναι προσβάσιμο μόνο από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, κάτι το οποίο είναι λογικό και αναμενόμενο. Η περσινή ένταξη του συγκεκριμένου Τμήματος σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία ήταν λαθεμένη, καθώς το πτυχίο του Παιδαγωγικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσδίνει τους κατόχους του επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου. Το λάθος διορθώθηκε και το Τμήμα είναι πια καταχωρημένο στο Επιστημονικό Πεδίο που του πρέπει.
Το Τμήμα Γεωγραφίας οτου Χαροκόπειου Πανεπιστημίου εντάσσεται, εκτός από το 2ο, και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Αναμενόμενη η ένταξη αυτή, καθώς το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη είναι ήδη ενταγμένο από πέρσι και στα δύο Επιστημονικά Πεδία.
Η πρόσβαση στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών είναι πια εφικτή για τους υποψηφίους του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί από τον περασμένο Μάιο, οι σχολές α) Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) – Σώματα, β)Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), γ)Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) – Κατεύθυνση Διοικητικής & Εφοδιαστικής Υποστήριξης εντάσσονται, εκτός του 2ου και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Καθώς οι φετινοί υποψήφιοι έχουν το μηχανογραφικό στα χέρια τους πολύ πιο νωρίς σε σχέση με τους περσινούς (να σημειωθεί ότι η κατάταξη των σχολών στα Επιστημονικά Πεδία ανακοινώθηκε στα τέλη Μάιου του 2019), έχουν την ευκαιρία να το μελετήσουν και να αποφασίσουν, εάν δεν το έχουν πράξει έως τώρα, για την προσωπική τους στοχοθεσία. Καλή επιτυχία!