Ερώτηση, στη Βουλή των Ελλήνων, με ημερομηνία 3/3/2020, κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος “Ελληνική Λύση” Κυριάκο Βελόπουλο, σε σχέση με την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των Εστιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μετά την κατάργηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στη χρέωση  €100,00 (κατ’ έτος) σε όλους τους οικότροφους, δηλαδή συνολικά ζητούνται €400,00 ως τρόπον τινά ενοίκιο από κάθε έναν.

Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπήρχε η υποχρέωση από τον κανονισμό λειτουργίας της αρχικής καταβολής €300,00 ως εγγύησης για την καλή χρήση του δωματίου, το οποίο ποσό επιστρεφόταν στον ένοικο με την παράδοσή του. Αν κι εφόσον ο ένοικος δεν παρέδιδε το δωμάτιο σε καλή κατάσταση (μετά από έλεγχο της τεχνικής υπηρεσίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), του υποδεικνυόταν να προβεί στις ανάλογες επισκευές ή αν αυτές οι εργασίες δε γινόταν, τότε κρατούνταν από την εγγύηση με επιστροφή του υπολοίπου. Το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2008 μέχρι το 2020 κι όπως πληροφορούμαστε λειτούργησε υποδειγματικά, με συνέπεια οι Σπουδαστικές Εστίες του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στις οποίες επενδύθηκαν προϋπολογιστικά περίπου €1.500.000,00 να περιέλθουν στην κατοχή του πανεπιστημίου σε άριστη κατάσταση πλην ελάχιστων εξαιρέσεων σε δωμάτια.

Με το νέο κανονισμό, που εισηγήθηκε η σημερινή διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθιερώνεται ένα «αντίτιμο» – για χρήση των εστιών – με το οποίο οι ένοικοι πρέπει να καταβάλουν €400,00 για τέσσερα χρόνια (χωρίς επιστροφή). Όπως διαβάζουμε στην παράγραφο 3, του Παραρτήματος – Ιδιωτικού Συμφωνητικού, που θα συνυπογράφεται από τον εκάστοτε Πρύτανη κι εκάστοτε οικότροφο (φοιτητή/φοιτήτρια), αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα 100 ευρώ εισπράττονται ως συμμετοχή στη δαπάνη λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών. Το εύλογο βέβαια, πρώτο, ερώτημα που προκύπτει είναι: H δαπάνη λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών δεν καλύπτεται από χρήματα του Τακτικού Προϋπολογισμού του Ιδρύματος και γιατί πρέπει να επιβαρυνθεί, επιπλέον, ο φοιτητής γι’ αυτή τη λειτουργία του Ιδρύματος; Διότι, με το προηγούμενο καθεστώς, που εφαρμοζόταν στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, μπορεί ο φοιτητής να κατέβαλε 300 ευρώ, αλλά έχοντας το κίνητρο για την επιστροφή των χρημάτων, οι φοιτητές/ένοικοι φρόντιζαν να προσέχουν το παρεχόμενο δωμάτιο. Επιπροσθέτως, με το νέο καθεστώς, τίθεται κι ένα ακόμη ζήτημα. Ενώ η πολιτεία παρέχει δωρεάν σίτιση και στέγαση, ξαφνικά εμφανίζεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να λειτουργεί ως ένας επιπλέον φοροεισπράκτορας, αφού προσθέτει στον ετήσιο φορολογικό κύκλο ένα χαράτσι €100,00, για τέσσερα χρόνια. Το δεύτερο εύλογο, ερώτημα, που προκύπτει είναι, πού θα “πηγαίνουν – αποταμιεύονται” (πριν τη χρήση τους, για το σκοπό που προβλέπεται) αυτά τα χρήματα κι αν όλη αυτή η διαδικασία είναι διασφαλισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργηθούν ζητήματα νομικής φύσεως που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των φοιτητών/σπουδαστών για δωρεάν σίτιση και στέγαση.

kozan.gr

 

 

Απόσπασμα Παραρτήματος – Ιδιωτικού Συμφωνητικού, που θα συνυπογράφεται από τον εκάστοτε Πρύτανη κι εκάστοτε οικότροφο (φοιτητή/φοιτήτρια)

 

 

 

 

 

Η ερώτηση του Κ. Βελόπουλου