Σ. Φάμελλος: “Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Εμείς, τον Ιούνιο του 2018, επισκεφτήκαμε τις λιγνιτικές περιοχές έχοντας στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις, χρηματοδοτήσεις και πρόταση για συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Εσείς κλειστήκατε σε ένα ξενοδοχείο εκτός Κοζάνης, περιοριστήκατε σε προσχηματική διαβούλευση, από την οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, αποχώρησαν οι εργαζόμενοι και όλη η τοπική αυτοδιοίκηση. Μείνατε μόνος σας, να συζητάτε με τον κ. Γεωργιάδη για τις μπουλντόζες του Ελληνικού”

9 Μαρτίου 2020
17:10

“Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση. Το μόνο έχει κάνει είναι μια συγκεκριμένη συμφωνία με ιδιώτες ώστε να γίνουν ιδιωτικά έργα φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Η αποκάλυψη της έλλειψης σχεδίου, σας προκαλεί εκνευρισμό, κύριε Χατζηδάκη. Στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατέθεσε η ΝΔ στην Ε.Ε. , το μερίδιο του φυσικού αερίου, το 2030, φτάνει στο 32% ενώ, στο ΕΣΕΚ που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντίστοιχο μερίδιο μειωνόταν στο 18%.”

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δεσμευθεί, για την ευρύτερη μεταρρύθμιση που είναι η κλιματική ουδετερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρώτο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης πανευρωπαϊκά, διασφάλισε κονδύλια, από το 2018, τα οποία όμως η ΝΔ και ο κ. Χατζηδάκης κρατάνε ακόμη “παγωμένα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την κλιματική ουδετερότητα και την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, με μείωση και του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι δεν πάει ούτε σε αργή, ούτε σε γρήγορη απολιγνιτοποίηση αλλά, πάει στα βράχια. Χωρίς σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας και χωρίς σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές. Εμείς θέλουμε γρήγορη απανθρακοποίηση, καθώς και δε θέλουμε να δεσμεύσετε τη χώρα με ιδιωτικές  μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο”, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης για την καταστροφική και ανέφικτη απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Υπογράμμισε ότι, κάθε μέρα, ξεγυμνώνεται το περιβαλλοντικό προφίλ που προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση ΝΔ, με την κατάργηση των Φορών Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, με την κατάργηση της περιβαλλοντικής επιθεώρησης, με την εκτροπή του Αχελώου. “Εκτός από Γραφείο Τύπου της «Ελληνικός Χρυσός», ως αντιπολίτευση, τώρα, έχετε προαχθεί και σε εταιρεία νομικών και τεχνικών συμβουλών της «Ελληνικός Χρυσός». Χρειαστήκατε μια μόνο μέρα να αξιολογήσετε το νέο επενδυτικό πλάνο της «Ελληνικός Χρυσός», το οποίο δεν έχετε καταθέσει στη Βουλή, παρότι το έχουμε ζητήσει. Από την άλλη όμως, ενώ έχουν περάσει ήδη αρκετοί μήνες από την εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση, δεν έχετε ακόμη κανένα σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές. Με το σχέδιο νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που αναρτήσατε σε δημόσια διαβούλευση, στην ουσία την καταργείτε. Αναρτήσατε, για μία ημέρα, ένα σχέδιο νόμου που επέτρεπε εξορύξεις υδρογονανθράκων, λατομικές δραστηριότητες και μεταλλεία σε ζώνες απόλυτης προστασίας. Κάτι που πήρατε πίσω νύχτα στη συνέχεια. Αυτή είναι η πολιτική σας ήττα, κύριε Χατζηδάκη. Θα έπρεπε να ντρέπεστε για όλα αυτά, κύριε Χατζηδάκη, γιατί το μόνο που πρέπει να κάνετε εσείς είναι μάλλον να κλείσετε την πόρτα του Υπουργείου Περιβάλλοντος”.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια, στη συνεχιζόμενη κινδυνολογία για τη ΔΕΗ, εκ μέρους του κυρίου Χατζηδάκη, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Ενώ, ο κύριος Χατζηδάκης έλεγε ότι δε θέλει να πανικοβάλλει τον κόσμο, δήλωνε ταυτόχρονα ότι φοβάται για διακοπές ρεύματος και μπλακ άουτ. Είπε μετά, ότι αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα καταρρεύσει η χώρα.  Με τελικό αποτέλεσμα 500 εκατ. ευρώ αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων. Αυξήσεις, ενώ δεν έχουν ακόμη προχωρήσει την τιτλοποίηση οφειλών, δεν προχωράνε την είσπραξη από τους τελικούς πελάτες όπως δεν προχωράνε και  το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΗ στο φυσικό αέριο. Ενώ η ΔΕΗ για τον κύριο Χατζηδάκη καταστρέφεται, ο κύριος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, δηλώνει ότι, το 2020 προβλέπει πωλήσεις 4,6 δισ. ευρώ και κερδοφορία – EBITDA 700 εκατομμύρια ευρώ. “Τελικά «μπαίνει μέσα» 300 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ από το λιγνίτη ή έχει κέρδη 700 εκατ. ευρώ;” αναρωτήθηκε ο Σ.Φάμελλος και συνέχισε λέγοντας: “Ένας από τους δύο πρέπει να είναι ψεύτης. Λένε ότι θα φέρουν 700 εκατ. ευρώ κέρδη, για να μας πείσουν μετά ότι η ΔΕΗ παρουσιάζει 300 εκατ. ευρώ ζημία”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ζητούν το Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ που να αποτυπώνει το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, το μερίδιο συμμετοχής της ΔΕΗ και το κόστος αυτών, όπως και προβλέψεις κόστους για την αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων των μονάδων που θα αποσυρθούν τα επόμενα τρία χρόνια κ.ά..

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε κλείνοντας: ” Χρειάζεται ένα σχέδιο με τη συμμετοχή και την κινητοποίηση εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων των λιγνιτικών περιοχών, όπως σας προτείναμε και όπως κάναμε εμείς. Εμείς, τον Ιούνιο του 2018, επισκεφτήκαμε τις λιγνιτικές περιοχές έχοντας στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις, χρηματοδοτήσεις και πρόταση για συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Εσείς κλειστήκατε σε ένα ξενοδοχείο εκτός Κοζάνης, περιοριστήκατε σε προσχηματική διαβούλευση, από την οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, αποχώρησαν οι εργαζόμενοι και όλη η τοπική αυτοδιοίκηση. Μείνατε μόνος σας, να συζητάτε με τον κ. Γεωργιάδη για τις μπουλντόζες του Ελληνικού, που ούτε εσείς ούτε ο κ. Γεωργιάδης, καταφέρατε να τις βάλετε. Και γι’ αυτό κρίνεστε. Οι επενδύσεις δεν έρχονται, οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται και εσείς θέλετε ιδιώτες στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Γράφετε όμως στα παλιά σας τα παπούτσια τους ανθρώπους, την Ελλάδα, το περιβάλλον”

“Το δικό μας πολιτικό κριτήριο κανείς να μην μείνει πίσω, και για αυτό θα ισχυροποιήσουμε την άμυνα απέναντι στις επιθέσεις σας, εναντίον των συμφερόντων της χώρας.  Εμείς θέλουμε δίκαιη μετάβαση για την Ελλάδα, δίκαιη μετάβαση για τη ΔΕΗ, δίκαιη μετάβαση και για τις λιγνιτικές περιοχές”.

12 σχόλια

  • Λίγη ντροπή δεν βλαπτει. Τα κάνατε μπάχαλο και μιλατε. Για να καταλαβαίνει ο κόσμος σε 5 γραμμές μπορείτε να πείτε το σχέδιο. Απλά και κατανοητά

    • Οκ. Αυτοί που έβαλαν τη χώρα απ’τα μνημόνια τα έκαναν Μπάχαλο.
      Τότε αυτοί που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια τι τα έκαναν;
      Και ο”κυρίαρχος” ελληνικός λαός τους ξαναψηφισε για να τον σώσουν!

  • δεν αποχώρησε όλη η τοπική αυτοδιοίκηση. Ήταν εκεί ο δήμαρχος Βοίου και ο δήμαρχος Σερβίων. Δύο δήμοι που έχουν τις μικρότερες επιπτώσεις αλλά πήγαν να πάρουν κάποιο ξεροκόματο προδίδοντας κυριολεκτικά τελευταία στιγμή την γραμμή των βαριά πληττόμενων δήμων Φλώρινας Αμυνταίου Κοζάνης Εορδαίας

    • Ενώ οι άλλοι που αποχώρησαν έφυγαν γιατί είχαν σχέδιο και προτάσεις και η στάση τους ήταν αυτή που ήθελε ο κόσμος που εκπροσωπούσαν!
      …άιντε-άιντε!!!

  • Ναι ναι σωστά εσείς είχατε τόσα πολλά σχέδια αλλά …. δεν προλάβατε να κάνετε τίποτε!!!!!!!αιδώς αργείοι (τσοχ)!!!!!!!!

  • Όχι και δεν έχει κανένα σχέδιο η ΝΔ. Έχει και παραεχει. Πουλάει πατριδοκαπηλια και οι χάνοι τσιμπάνε.
    Θα ήταν απλώς για γέλια αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι.

    • ακριβώς έτσι. Δημιουργία εχθρού (τώρα στο πρόσωπο των μεταναστών αύριο κάπου αλλού)

      έτσι περνάνε όλοι και η αύξηση ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και η βίαιη απολιγνιτοποίηση

  • Ξεχνάτε τη στάση σας για στρατηγικό επενδυτή και Μικρή ΔΕΗ. Ξεχνάτε την υπονόμευση όλων των προσπαθειών. Έχετε τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της ΔΕΗ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.