Συνδικάτο οικοδόμων – ΣΕΕΕΝ: Προς Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας: “Να γίνει άμεσος έλεγχος από τα αρμόδια τμήματα του ΣΕΠΕ στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V”

24 Μαρτίου 2020
12:49
Κανένα σχόλιο

ΠΡΟΣ:               ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κοζάνης- Γρεβενών

-Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας& Υγείας στην Εργασία Κοζάνης – Γρεβενών

 

Να γίνει άμεσος έλεγχος από τα αρμόδια τμήματα του ΣΕΠΕ στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

Οι εργαζόμενοι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα παρακολουθούμε με έντονο προβληματισμό και ανησυχία τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις σοβαρές επιπτώσεις που προκύπτουν στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Είναι γνωστό ότι η εργασία στο χώρο της οικοδομής, σε μεγάλα εργοτάξια, δημόσια και ιδιωτικά έργα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει ανασταλεί όπως συμβαίνει σε άλλες κλάδους.

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες στην πλειοψηφία τους, όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ανάδοχου εταιρίας που συνεχίζει να κρατάει το εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V ανοιχτό και τις εργασίες σε εξέλιξη χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα. Η διασπορά του κορονοϊού είναι πολύ πιθανή, αν όχι σίγουρη σε ένα εργοτάξιο στο οποίο εργάζονται εκατοντάδες συνάδελφοι οικοδόμοι, μηχανικοί και άλλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.

Ο ανάδοχος του έργου όπως και άλλοι μεγαλοεργολάβοι δεν έχουν πάρει μέτρα που να διαφοροποιούν την κατάσταση σε σχέση με το ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας. Δεν έχει εξασφαλιστεί πως ο κάθε εργαζόμενος θα έχει σε καθημερινή βάση γάντια, φόρμες μιας χρήσης, μάσκα, πως θα αποσυμφωρηθούν τα μέσα μεταφοράς των εργαζομένων από και προς την μονάδα, αν υπάρχουν αποδυτήρια και παροχή νερού για την καθαριότητα των εργαζομένων, τουαλέτες κλπ που έπρεπε να υπάρχουν για να θωρακίζουν ως ένα βαθμό τους συναδέλφους απέναντι στη εξάπλωση του ιού.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και οι εκκλήσεις είναι κενές περιεχομένου αφού δεν παίρνονται αντίστοιχα μέτρα που να υποχρεώνουν την εργοδοσία στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Αιτούμαστε προς το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τα τμήματα του να πραγματοποιήσει άμεσα επιτόπιο έλεγχο στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V:

– για την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, σε όλα τα τμήματα είτε της ανάδοχου εταιρίας είτε των εργολαβιών και υπεργολαβιών.

– για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας κατά την μεταφορά των εργαζομένων από και προς την κατασκευή της Μονάδας

– για το αν έχει πραγματοποιηθεί η «απομάκρυνση» των ευπαθών εργαζομένων με βάση την ΠΝΠ της κυβέρνησης και έχει διασφαλιστεί η μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη με ευθύνη των εργοδοτών.

– για το αν δίνετε όπως προβλέπετε η «ειδική» άδεια για τους εργαζόμενους

– για την ακύρωση των απολύσεων, αν και εφόσον έγιναν είτε από την ανάδοχο εταιρία είτε από εργολάβους

– για την τήρηση του ωραρίου εργασίας αλλά και τον ορίων για την υπερωριακή απασχόληση

– για την στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) αλλά και την επάρκεια σε εξοπλισμό του ιατρείου του εργοταξίου της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του

Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                               Ο Γραμματέας

           Χατζηδαμιανός Κώστας                                                                                              Γκαντέρης Χρήστος

    

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του

Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                             Ο Γραμματέας

Μωυσιάδης Στάυρος                                                                                        Γεωργακόπουλος Νίκος

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.