Ο συμπολίτης μας από την Κοζάνη & Πρόεδρος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας, Ν. Τζήμκας εξηγεί αναλυτικά τι είναι τα φωτεινά αντικείμενα που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στον ουρανό

19 Απριλίου 2020
15:25

Tον τελευταίο καιρό πολλοί από εμάς δυστυχώς αναγκαστήκαμε και αλλάξαμε πολλές από τις συνήθειές μας. Η παραμονή μας στο σπίτι μας έκανε να παρατηρήσουμε πράγματα που στην καθημερινότητά μας τα αγνοούσαμε γύρω μας. Επίσης λόγω και του καλού καιρού πολλοί περνάμε αρκετές ώρες στα μπαλκόνια μας. Ευκαιρία να κοιτάξουμε ψηλά, να χαρούμε το νυχτερινό ουρανό και να ταξιδέψουμε με το μυαλό μας σε μακρινούς κόσμους.

Η Αφροδίτη (ή αλλιώς ο Αποσπερίτης) αυτόν τον καιρό μας συντροφεύει υπέρλαμπρη αμέσως μετά τη δύση του Ήλιου στον δυτικό ουρανό και είναι αδύνατο να μην την παρατηρήσει κανείς.

Πολλοί φίλοι και γνωστοί μας ρωτάνε έκπληκτοι πως βλέπουν παράξενα φώτα αυτές τις μέρες στον ουρανό , λαμπάκια να κινούνται, να αναβοσβήνουν.

Δε μας γελάν τα μάτια μας, όντως τα φώτα αυτά υπάρχουν, για λίγο καιρό ακόμα θα είναι ορατά και δεν είναι τα μόνα που φαίνονται στο νυχτερινό ουρανό.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος κατάφερε να ξεφύγει από τη βαρύτητα της Γης και να ταξιδέψει στο διάστημα. Ταυτόχρονα έθεσε σε τροχιά γύρω από τη Γη αρκετούς δορυφόρους για τηλεπικοινωνιακούς, μετεωρολογικούς, κατασκοπευτικούς, ερευνητικούς κ.α. σκοπούς όπως επίσης και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) που είναι επανδρωμένος. Όλοι αυτοί οι δορυφόροι καθώς περιφέρονται γύρω από τη Γη τυχαίνει να βρίσκονται κάποιες φορές στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή και έτσι λίγες ώρες μετά τη δύση του Ηλίου και λίγες ώρες πριν την ανατολή του, τα φωτοβολταϊκά τους πάνελ και οι μεταλλικές τους επιφάνειες αντανακλούν το φως του Ήλιου και γίνονται ορατά από την επιφάνεια της Γης για μερικά δευτερόλεπτα ως φωτεινές πηγές που κινούνται στον ουρανό.

Το 2015 η εταιρία SpaceX του Elon Musk έκανε ένα μεγάλο βήμα στις αποστολές δορυφόρων . Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δημιουργίας ενός δορυφορικού δικτύου γύρω από τη Γη με σκοπό την ανάπτυξη ενός πολύ ταχύτερου και με παγκόσμια κάλυψη δικτύου ίντερνετ. Τον Μάιο του 2019 εκτόξευσε την πρώτη αποστολή του Starlink όπου 60 δορυφόροι τέθηκαν ταυτόχρονα σε τροχιά με μια μόνο εκτόξευση. Οι δορυφόροι αυτοί εκτελώντας διαδοχικές ελλειπτικές τροχιές γύρω από τη Γη κινούνταν ο ένας πίσω από τον άλλο σχηματίζοντας μια σειρά από φωτεινά αντικείμενα στον ουρανό, λόγω του ηλιακού φωτός που ανακλώνταν πάνω τους. Με την πάροδο των ημερών οι τροχιές τους απομακρύνονταν από τη Γη και η μεταξύ τους απόσταση όλο και μεγάλωνε, μέχρι να καταλάβουν τις τελικές τους θέσεις σε ύψος περίπου 550 km από το έδαφος, απόσταση που αυτοίδεν είναι πλέον ορατοί. Συνέχισαν μέχρι και σήμερα παρόμοιες αποστολές μια το Νοέμβριο του 2019, δυο τον Ιανουάριο του 2020, μια το Φεβρουάριο του 2020 και μια τον Μάρτιο του 2020. Μέχρι στιγμής το δίκτυο αποτελείται από 362 δορυφόρους σε τροχιά.
Σκοπός του προγράμματος είναι να τεθούν σε τροχιά μέχρι το 2022, 1581 δορυφόροι και μέχρι το 2027, γύρω στους 12000! Οι τροχιές τους είναι σε σχετικά χαμηλά έως μεσαία ύψη σε σχέση με άλλους δορυφόρους (340-550 km).

Αν και η παρατήρηση ενός δορυφόρου με γυμνό μάτι είναι κάτι που μαγεύει κάποιον και πολλές φορές περιμένουμε να δούμε τη διέλευση του ISS με ανυπομονησία, η περίπτωση ενός τόσου μεγάλου αριθμού δορυφόρων, αλλάζει κάπως τα δεδομένα. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) εξέφρασε την ανησυχία της μέσω της UNESCO για την αλλοίωση της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. Αν και ακόμα μελετάται κατά πόσο θα είναι ορατοί οι δορυφόροι στις τελικές τους θέσεις από τη Γη με γυμνό μάτι, γίνονται μελέτες κατά πόσο οι φωτορύπανση που προκαλούν οι δορυφόροι θα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία μεγάλων αστεροσκοπείων , μέσω προσομοιώσεων δεδομένων που γίνονται από μεγάλους φορείς όπως το Αστεροσκοπείο Vera C. Rubin, το Πανεπιστήμιο του Michigan, CAHA, ESO και ESA. Η τελική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δεν έχει ακόμα δοθεί. Αν και ο ίδιος ο Elon Musk διαβεβαίωσε πως έχει γίνει τροποποίηση των υλικών κατασκευής των δορυφόρων ώστε να μειωθεί η ανακλαστικότητά τους, έχουν γίνει αλλαγές στις τροχιές και στην κλίση των δορυφόρων ώστε να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο, βαδίζουμε σε θολά νερά καθώς για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει και κάποιο νομοθετικό πλαίσιο.

Κοιτάζοντας λοιπόν στον ουρανό, αν παρατηρήσουμε κάτι περίεργο και ανεξήγητο, δεν είναι τίποτα άλλο από ανακλάσεις του ηλιακού φωτός πάνω στα πάνελ αυτών των δορυφόρων. Δεν πρέπει να μας τρομάζει, ούτε να μας παραξενεύει. Ας απολαύσουμε πράγματα γύρω μας που όλο τον άλλο καιρό δεν είχαμε το χρόνο να τα δούμε, να βρούμε την ευκαιρία να έρθουμε ποιο κοντά με τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά και με όλο τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Τζήμκας Νικόλαος
Φυσικός
Πρόεδρος Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας

Το πότε μπορεί κανείς να παρατηρήσει τους συγκεκριμένους δορυφόρους μπορεί να το βρει στον παρακάτω σύνδεσμο : https://www.heavens-above.com/StarlinkLaunchPasses.aspx…

https://www.youtube.com/watch?v=l58nWIvyYs0

18 σχόλια

  • “Ανάπτυξη πολύ ταχύτερου ίντερνετ”; Αυτό σας είπαν; Και τους πιστεύετε; Άλλο ένα μέτρο για τον γενικό και ολοκληρωτικό έλεγχο των πολιτών.

      • Έτσι μας λέει ο Elon Musk. Και επειδή είναι κι αυτός ένας απ’ τους “ειδικούς”, όπως αυτοί που βγαίνουν στην τηλεόραση και μας λένε για τον κορονοϊό, τον πιστεύουμε… Το ότι θα μπορούσαν αυτοί οι δορυφόροι να παρακολουθούν τις κινήσεις μας 24 ώρες το 24ωρο, δεν μας περνάει απ’ το μυαλό ε; Αλλά όχι, είμαι ένας ψεκασμενος κι εγώ…

        • Δλδ τώρα από το κινητό σου δε σε παρακολουθούν? Από την πιο απλή εφαρμογή που έχεις μέσα που την έκανε ένα παλικάρι στην Ινδία και όχι κάποια πολυεθνική ή κάποιο παρακρατικο πρόγραμμα και έχει πρόσβαση σε ότι έχεις στο κινητό σου και ξέρει κάθε στιγμή που είσαι, τι κάνεις και τι λες. Δε θα έκανε ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ για κάτι που γίνεται πολύ πιο απλά. Επιλογή του καθένα είναι να επιτρέψει την πρόσβαση στα δεδομένα του. Και μη νομίζεις πως νοιάζεται κάνεις για το που είμαστε και τι κάνουμε εγώ και συ…

        • Θέλω ειλικρινά να μου πεις Στέφανε, ποιός θεωρείς ότι θα ξόδευε ένα σωρό λεφτά και τεχνολογία για να βλέπει κάθε μέρα τι ώρα πηγαίνεις να πάρεις ψωμί.

          • Δεν ενδιαφέρονται φίλε μου για το τι ώρα πάω για ψωμί, ενδιαφέρονται για τις ιστοσελίδες που ακολουθώ, για τις επαφές που έχω, για το τι ετοιμάζω κι αν ετοιμάζω κάτι ενάντια σε αυτούς που κινούν τα νήματα. Θέλουν να δουν ποιος έχει ανοιχτά τα μάτια του και αντιδράει σε όσα προσπαθεί να μας επιβάλλει η νέα ταξη πραγμάτων ή όπως θέλετε πείτε το.

    • Έρχεται και το καλό εμβόλιο που θα μας σώσει απ’ τον “κορονοϊό”… Έχουμε και τους δορυφόρους του Elon Musk που κάνουν ταχύτερο το ίντερνετ για να “μας διευκολύνουν”… Όλα αυτά για το καλό μας γίνονται, μη διαμαρτυρεστε.

      • Ακριβως. Τα αποτελεσματα του “κορονοιου” θα τα δουμε σε λιγους μηνες. Μεχρι τοτε να τηρουμε τα μετρα εεε μασκουλα γαντακια sms και δελτιο κινησης

  • Δηλαδή έχοντας ένα σύμπαν με δισεκατομμύρια γαλαξίες, όπου ο κάθε γαλαξίας έχει δισεκατομμύρια πλανήτες, εάν θα ήταν κάτι που έρχεται εξω-γήινα, δηλαδή εκτός πλανήτη γης, θα ήταν παράξενο. Ή μήπως είμαστε μόνοι στο σύμπαν και ο θεός δημιούργησε τους υπόλοιπους γαλαξίες για να περάσει η ώρα του; Kozan παρακαλώ να περάσει. Όχι λογοκρισία σε απλές γνώμες που στέκουν λογικά…

    • Πολύ σωστά! Ας ακούγεται και η αντίθετη γνώμη γιατί τα περισσότερα σχόλια όσων έχουμε αντίθετες απόψεις “απ’την πλειοψηφία” κόβονται “δημοκρατικά”…

    • Το πιο λογικό είναι να μην είμαστε μόνοι στο σύμπαν, αλλά οι αποστάσεις ακόμα και των πιο κοντινών αστεριών είναι απαγορευτικες και τέτοια ταξίδια θα χρειάζονταν χιλιάδες χρονια. Άρα δυστοιχως δεν πιστεύω να υπάρξει ποτέ άμεση επαφή μεταξύ των πολιτισμών.
      Ακόμα και να θεωρούσαμε πως έχουν τον τρόπο να κάνουν τέτοια ταξίδια με κάποια τεχνολογία ακόμα άγνωστη σε μας πιστεύεις πως αν έφταναν εδώ θα κάναν βόλτες γύρω από τη Γη με τέτοιο φανταχτερό τρόπο να μας χαιρετήσουν?

      • Δηλαδή εάν εσύ παρατηρείς την ζωή σε μία μυρμυγκοφωλιά, αυτά θα αντιλαμβάνονται την παρουσία σου; Η τεχνολογία των άλλων πολιτισμών του σύμπαντος που μπορεί να προηγούνται εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης σε σχέση με εμάς, πρέπει να είναι σαν τον δικό μας και να πάει στο διάστημα καίγοντας μαζούτ; Είναι πολύ αστείο να προσαρμόζουμε τα πάντα με βάση την αντίληψη και τις ελάχιστες γνώσεις μας επειδή μας βολεύει.

        • Διάβασε πιο προσεκτικά αυτά που γράφω…
          Αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν παρατηρούμε κάτι παράξενο, πρώτα να ψάξουμε να βρούμε αν ερμηνεύεται με έναν ορθολογικο τρόπο και επαληθεύεται η ερμηνεία αυτή. Όχι με το που δω κάτι να βάζω τα πάθη μου και τις προκαταληψεις μου μπροστά.
          Το ότι εσύ και γω τώρα γνωρίζουμε το μεγεθος του γαλαξία μας και όλου του σύμπαντος και πως πιθανόν να υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής, βασίστηκε στη σκέψη ανθρώπων που όπως λες καίνε μαζουτ.
          Ας μην είμαστε αυτοί που θα πιστεύουμε πως ένας δράκος έφαγε τον ήλιο και μετά μας τον ξαναεφερε πίσω.
          Αν όντως κάποια στιγμή γίνει μια τέτοια επίσκεψη πιστεύω δε θα είναι λαμπάκια στον ουρανο που θα κάνουν επιδεικτικά βόλτες στον ουρανο

  • “δυστυχώς αναγκαστήκαμε και αλλάξαμε πολλές από τις συνήθειές μας. Η παραμονή μας στο σπίτι μας έκανε να παρατηρήσουμε πράγματα που στην καθημερινότητά μας τα αγνοούσαμε γύρω μας”

    ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ

    • “Ας απολαύσουμε πράγματα γύρω μας που όλο τον άλλο καιρό δεν είχαμε το χρόνο να τα δούμε, να βρούμε την ευκαιρία να έρθουμε ποιο κοντά με τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά και με όλο τον κόσμο που μας περιβάλλει.”

  • Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Τζήμκα που έκανε τον κόπο να μας εξηγήσει ως επαΐων
    για το τι συμβαίνει .Προσωπικά δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι