Η ΔΕΗ προχωρά στην ολοκλήρωση ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου, που εκκρεμούσε, στον Ιλαρίωνα – Αντλησιοταμιευτικά έργα σε παλιά λιγνιτωρυχεία στην Δυτική Μακεδονία – Έχει μελετηθεί η δημιουργία ενός μεγάλου αντλητικού έργου στον Αλιάκμονα

18 Μαΐου 2020
06:57
Κανένα σχόλιο

Ανοιχτή για συνεργασίες με ιδιώτες επενδυτές για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας είναι η ΔΕΗ όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του γενικού διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της επιχείρησης Σωτήρη Χατζημιχαήλ κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας της ΡΑΕ.
Ο κ. Χατζημιχαήλ σχολιάζοντας γενικότερη την υπόθεση της αποθήκευσης ενέργειας μίλησε για την ανάγκη ως χώρα να εστιάσουμε σε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις και όχι σε ερευνητικές προσπάθειες με αβέβαια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και έφερε ως παράδειγμα δυο υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ που δεν λειτουργούν και που θα μπορούσαν να έχουν το ρόλο μπαταρίας για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει στο ξεμπλοκάρισμα και την ολοκλήρωση των υδροηλεκτρικών έργων του Μετσοβίτικου και του Ιλαρίωνα.
Το Μετσοβίτικο είναι έργο ισχύος 2Χ14,5 MW επί του ομώνυμου ποταμού στο Νομό Ιωαννίνων. Μετά από πολλές περιπέτειεςο τελευταίος διαγωνισμός για την υλοποίησή του κατακυρώθηκε το 2017 στην εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 14 εκατ. ευρώ.
Στο υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα, παραγωγικής ισχύος 153 MW, που είναι το τελευταίο μεγάλο υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ που εντάχθηκε στο σύστημα, (λειτούργησε το 2014), εκκρεμεί ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής ισχύος 4,2 MW.
Αντλησιοταμιευτικά έργα σε παλιά λιγνιτωρυχεία
Πάντως ο κ. Χατζημιχαήλ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα αλλά σημείωσε ότι η ΔΕΗ μπορεί να προσφέρει λύσεις στον τομέα της άντλησης αναφέροντας ως παράδειγμα τα εδάφη των ορυχείων στην Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη που θα πρέπει να αποκατασταθούν στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία λιμνών.
Ανέφερε επίσης ότι τα στελέχη της ΔΕΗ έχουν μελετήσει τη δημιουργία ενός μεγάλου αντλητικού έργου στον Αλιάκμονα για το οποίο, στην παρούσα φάση η ΔΕΗ δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια να προχωρήσει μόνη της την επένδυση και θα μπορούσε να συζητήσει τη συνεργασία με ιδιώτες.
Τέλος σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες ο κ. Χατζημιχαήλ σημείωσε ότι το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι χρειάζονται μεγάλους χώρους για να εγκατασταθούν και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ διαθέτει τους κατάλληλους χώρους σε πολλά νησιά εκεί όπου βρίσκονταν οι πετρελαϊκές μονάδες της. Χώροι που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.