Κλιματική αλλαγή & Πτολεμαΐδα (Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης)

29 Μαΐου 2020
10:15

  Πτολεμαΐδα 28-5-2020

Ότι συμβαίνει στο περιβάλλον έχει αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου, όπως επίσης και πολλές δράσεις του ανθρώπου επηρεάζουν το περιβάλλον. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης αύξησε κατακόρυφα την κατανάλωση πάνω από 70%, υπερδιπλασίασε τη ζήτηση ενέργειας, ενώ μείωσε επικίνδυνα τους διαθέσιμους πόρους. Η εξόρυξη και χρήση ορυκτών καυσίμων τον προηγούμενο αιώνα δωδεκαπλασιάστηκε. Η υπερθέρμανση του πλανήτη διαφοροποίησε τη ροή των φυσικών φαινομένων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες περίοδοι ξηρασίας, βροχοπτώσεις έντονες, χιονοπτώσεις εκτός του εύλογου για κάθε περιοχή χρόνου κ.α.

Η επικίνδυνη στροφή της κλιματικής αλλαγής που έβλεπαν οι επιστήμονες, άρχισε να ανησυχεί και να απασχολεί σοβαρά την κοινή γνώμη από την δεκαετία 1960. Έγιναν κάποιες συνδιασκέψεις του ΟΗΕ με ηγέτες κρατών που είχαν τους ίδιους προβληματισμούς για την σωτηρία του περιβάλλοντος, όπως το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ 1987, η διάσκεψη για το περιβάλλον του Ρίο 1992, το πρωτόκολλο του Κιότο 1997, η συμφωνία στο Παρίσι 2015, η διάσκεψη της Μαδρίτης 2019 κ.α. που δεν είχαν όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η Ελλάδα με ανώτερο ποσοστό συμμετοχής 0,2% στην παγκόσμια περιβαλλοντική επιβάρυνση, συμμετείχε και εφάρμοζε τα συμφωνηθέντα.

Την μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον προκαλούσαν στην Ελλάδα (σύμφωνα με τις μετρήσεις τους) οι Λιγνιτικές Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος, η πλειοψηφία των οποίων βρισκόταν στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας. Οι μονάδες αυτές συνετέλεσαν στον εξηλεκτρισμό της χώρας και έδωσαν για περισσότερα από 60 χρόνια έως και το 75% της παραγόμενης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε). Τα αρχικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη στην περιοχή μας υπολογίστηκαν σε 2,6 δις τόνους. Ως το 2010 εξορύχθηκαν τα μισά και τα εναπομείναντα επαρκούσαν για ακόμα 40 χρόνια (2050) με την προβλεπόμενη μείωση παραγωγής Η/Ε από λιγνίτη.

Ο «μαύρος χρυσός» όπως ονομάστηκε ο λιγνίτης ήταν άφθονος στην Εορδαία γη. Η αρχική εκμετάλλευσή του ξεκίνησε από την εταιρία «Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδος Παυλίδου-Αδαμοπούλου» το 1925. Μετά από διάφορες αναθέσεις εκμετάλλευσης (Φίλης, Αμερικάνοι κ.λπ.) εν μέσω δυο Παγκοσμίων πολέμων και του ελληνικού εμφυλίου, το 1957 πωλείται στην εταιρία ΛΙΠΤΟΛ του Μποδοσάκη. Το πρώτο ορυχείο λειτούργησε 23/3/1959 και τροφοδότησε την πρώτη ατμοηλεκτρική μονάδα Πτολεμαΐδας 1/5/1959 έως 28/6/2010, το εργοστάσιο λιγνιτοπλίνθων από 15/5/1959 έως 15/2/2008 και τη λειτουργία της ΑΕΒΑΛ (Αζωτούχα Λιπάσματα) από το 1965 έως το 1997 και μέχρι σήμερα όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Ευγνώμων στην Πτολεμαΐδα ο πλουσιοπάροχα αμειφθείς από το υπέδαφός της, αλλά και σωστός επιχειρηματίας και ευπατρίδης Πρόδρ. Μποδοσάκης-Αθανασιάδης, την ευεργέτησε με την ανέγερση (από το ίδρυμά του) το 1982 και παράδοση το 1989 του «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Πτολεμαΐδας, πραγματικό κόσμημα για όλη τη Δυτική Μακεδονία! Τα εγκαίνια του Νοσοκομείου έγιναν το 1992.

Η εξόρυξη λιγνίτη και η καύση του δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, παρά τα όποια περιβαλλοντικά-αντιρρυπαντικά μέτρα (ηλεκτροστατικά φίλτρα κ.α.) που έλαβε η ΔΕΗ. Σημαντική ήταν και η περιβαλλοντική επίπτωση από τη διαδικασία εξόρυξης λιγνίτη, με την υποχρεωτική καταστροφή των υδροφοριών, για να προσεγγισθεί ο λιγνίτης. Η εξαντλητική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού κατέβασε περισσότερο από 200 μ. τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και προκάλεσε πτώση της στάθμης των λιμνών Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας τουλάχιστον 20 μέτρα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει το 65% των επιφανειακών υδάτων της χώρας με δέκα λίμνες, το υδρογραφικό δίκτυο του Αλιάκμονα και άλλους ποταμούς, με προοπτική νέα φράγματα και λιμνοδεξαμενές για αρδεύσεις και άλλες χρήσεις. Η περιοχή μας περνάει απροειδοποίητα και πρόωρα το κατώφλι της μεταλιγνιτικής περιόδου, θα μπορούσε να γίνει πιο ομαλά, όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Για να μείνει «ζωντανός» ο τόπος απαιτείται σωστός προγραμματισμός και επενδύσεις, για να πάρει ξανά μπρος η μηχανή για μια διαφορετική ανάπτυξη.

Δυστυχώς η βιομηχανική παραγωγή αλλά και άλλες ανθρώπινες δράσεις που αποβλέπουν στο κέρδος (σε συνθήκες σκληρής ανταγωνιστικότητας), πραγματοποιούνται συνήθως χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Λείπει σε μεγάλο βαθμό η οικολογική συνείδηση και η ευθύνη που αναλογεί στον καθένα για την προστασία του περιβάλλοντος που αφορά την ίδια μας τη ζωή.

5 σχόλια

  • Η δυναμική της έννοιας «υπερθέρμανση του πλανήτη» λόγο της αλόγιστης εκμετάλλευσης, και υπερκατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, μέσα από «μαγικά» έγινε η “ουδέτερη” Κλιματική Αλλαγή, που με περισσή υποκρισία, εκεί τα φορτώνουμε όλα.
    Κυνηγάμε την πλαστική σακούλα, το κυπελλάκι, και το καλαμάκι, αλλά αφήνουμε ανέγγιχτα τα πετρελαϊκά συμφέροντα.
    Κάνουμε σύμβολο της «κλιματικής αλλαγής» την 16χρονη Τούνμπεργκ, αλλά επιτρέπουμε να είναι στην φυλακή ακτιβιστές που αντιστέκονται στη καταστροφή, της Αλάσκας και του Αμαζόνιου.
    Κινάγαμε τον λιγνίτη ως ρυπογόνο, αλλά βαφτίζουμε το φυσικό αέριο «Ανανεώσιμη πηγή ενεργείας» λες και δεν είναι ορυκτό καύσιμο.
    Κάνουμε την μετακίνηση με ΙΧ αυτοκίνητα σύμβολο του πολιτισμού μας, σε βάρος άλλων μορφών μαζικής μετακίνησης, καταναλώνοντας εκατομμύρια κυβικά ορυκτών καυσίμων, και παράγοντας αντίστοιχα εκατομμύρια κυβικά αερίων του θερμοκηπίου αλλά δεν τρέχει τίποτα θα τα αντικαταστήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με ηλεκτρική ενέργεια αλλά δεν δίνεται απάντηση από πού θα παράγετε η επιπλέον απαιτούμενη ΗΕ.
    Θεοποιούμε τα Αιολικά και Φώτοβολταϊκά πάρκα ως πανάκια για κάθε χρίση, παραβλέποντας τις παράπλευρες απόλυες στο φυσικό περιβάλλον και στην εκμεταλλεύσιμη πολύτιμη γη που πρέπει να παράγει τροφή.
    Κλπ
    κλπ
    κλπ
    Η Λύση ανατροπή των κοινωνιών που στηρίζονται στην υπερκατανάλωση, στο κέρδος, και αλόγιστο ανταγωνισμό.
    Ποια κοινωνία το εξασφαλίζει αυτό; Αν δεν υπάρχει να την επινοήσουμε, έχουμε την ικανότητα σαν νοήμονες να το κάνουμε. Αν δεν το κάνουμε, ή θα το κάνουν οι επόμενοι, ή αυτό που λέγεται ανθρώπινος πολιτισμός θα πάψει να υπάρχει. Για τον πλανήτη δεν ανησυχώ καθόλου θα είναι εδώ όσο ο Ήλιος στέλνει το φως του
    Χένρι Κίσινγκερ:
    Θέλεις να ελέγχεις κράτη έλεγξε την ενέργεια. θέλεις να ελεγχείς λαούς έλεγξε την τροφή.

  • Για ποια “υπερθέρμανση” λες κ. Ραμπίδη; Έχουμε ψοφήσει απ’ το κρύο κι είναι κλειστή κι η τηλεθέρμανση! Μέχρι και στην Κρήτη ψάχνουν να ζεσταθούν!
    Η “υπερθέρμανση” είναι ανύπαρκτη, είναι μια καλοστημένη μπίζνα για να μαζέψουν χρήμα.

  • Φυσικοί πόροι: τρέχοντα αποθέματα, δυνητικοί, ανεξερεύνητοι… Με έρευνα και ανάπτυξη θα ανακαλύψουμε και άλλους… Το θέμα είναι οι άδειες περιβαλλοντικών ρύπων, πού θα πωληθούν; Μήπως στην Εορδαία καποιοι άλλοι (εκτός από τη ΔΕΗ) θα συνεχίζουν πάλι να ρυπαίνουν;

  • Το κείμενο αυτό έπρεπε να γραφτεί πριν από 30 έτη τουλάχιστον, και έπρεπε να είναι ο λόγος όλων των αγώνων του κινήματός σας. Τώρα μιλάτε, αλλά “εκτίθεστε” με ένα άρθρο τόσο παλιό σε ιδέες, σαν να βρέθηκε ξεχασμένο μετά από χρόνια σε ένα συρτάρι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.