Του χουριάτ΄κου του ψουμί (του Δημήτρη Βούρκα)

26 Ιουνίου 2020
07:03
Κανένα σχόλιο

Τι μ΄ήρθιν κι μένα τώρα στα γηράματα να ζ΄μώσου κι να φκιάσου ψουμί; Όχ΄για τίπουτας άλλου, αλλά έτσ΄για του γ@μ@τ@@. Φκιάν΄ου ένας κι μας του δείχν΄, φκιάν΄η άλλ΄κι να τ΄ς φουτουγραφίεις κι μείς που τράνυψάμι μι ζυμουτό να παθαίνουμι ΄ν πλάκα μας, αυτό δεν του χώνιψα μι καντίπουτας κι είπα μια μέρα ΄ν κυρά μ΄, τα φκιάσου ψουμί! Μι φαίνητι σιούρτσις, ήταν η απάντησ΄, τόχς γιρά χαμένου, δεν παέντς να σι κοιτάξ΄καένας γιατρός ειδικός γι΄αυτές τ΄ς δλιές; Ήταν η απάντησ΄. Πάρτην στου γάμου σ΄να σι πεί κι τ΄χρόν΄!

Δεν ξέρου τι λιές ισύ αλλά ιγώ τα φκιάσου. Φκιάσει ότ΄, χαλέβς, ιμένα μη μ΄ανακατώντς, μούνγκι να προυσέχς μι φκιάσ΄΄ν κουζίνα να μη γλέπιτι κι τα πρέπ΄να φέρουμι κάνα συνιργείου να μας ΄ν καθαρίσ΄!

Ισύ μη χουιάζ΄κι άσι ιμένα να βρώ τ΄ν άκρα.

Ποια άκρα να βρώ; Δεν χαμπάριαζα από καντίπουτα. Όταν η μάνα μ΄ ζύμουνιν κι μ΄ίλιγιν να τ΄ρίξου λίγου νιρό απού του θιρμαρούλ΄, γιατί είχιν τα χέρια τ΄ς γιομάτα ζ΄μάρια, ιγώ έφυβγα τουν κουσιό, όχ΄να κάτσου να δώ πώς γίνιτι του ψουμί για να μάθου, αλλά τι τα μι χράζουνταν ιμένα να μάθου; Σάματ΄τα ζύμουνα! Τι τα μι χράζουνταν ιμένα του ζύμουμα;

Έλα ντέ, που τώρα μι χράσκιν κι δεν χαμπαριάζου καντίπουτας. Ι, τα δουκιμάσου κι ότ΄γέν΄αρά!

Δεν φτάν΄όμους που δεν χαμπαριάζου δεν θέλου να φκιάσου ψουμί ότ΄νάνι, θέλου να φκιάσου ψουμί μι προυζύμ΄.

Καλά να φκιάσου ψουμί μι προυζύμ΄αλλά προυζύμ΄που τα βρώ; Σάματ΄είνι δίπλα στου σπίτ΄η Στιργιανούλα ή η Σουφία, όπους παλιά, για να χαλέψου; τώρα τι γίνητι;

Αν΄ξα κι γώ του Γκούγκλε κι αρχίντσα να αραδώ πώς γίνιτι του προυζίμ΄, τ΄μια φουρά δεν μι φούσκουνιν του προυζύμ΄, τ΄ν άλλ΄φουρά δεν φούσκουσιν του ψουμί, αλλά δεν τα απαράτσα! Έβαλα κι μαγιά αγουραστή πάλι καντίπουτας. Αυτό γίνγκιν τρεις- τέσσιαρς φουρές. Δεν έφτανιν μούνγκι αυτό, είχα απού πάν΄κι τ΄γυναίκα μ΄να μι κασμιρέβ΄, αντί να μι βουηθάει. Μ΄είπιν τιλικά κι ν΄παροιμία για τα βρακιά που θέλν ιπιδέξιους κ@λ@@ς. Άι να βρείς άκρα.

Γινατιάσκα κι γώ κι είπα τα φκιάσου ψουμί δεν γίνιτι. Φκιάνου λουιούν του λουιού μαρμιλαδις κι γλυκά, στου προυζύμ΄τα κουλώσου!

Ήξιρα ότ΄του προυζύμ΄του αναπιάν΄, τα δουκιμάσου λιέου, σιγά-σιγά κι τα αρχινίσου να αναπιάνου κάθι μέρα του λίγου προυζύμ΄που έφκιασα ν’ προυηγούμιν΄μέρα. Διάβασα κι έναν “σεφ” για τ΄ς αναλουγίις κι τ΄θιρμουκρασία τ΄φούρνου κι ιλαφρώς το ΄καψα, του ψουμί, άκου θιρμουκρασίις 250 βαθμοί;

Σήμιρα του πέτυχα, οπότι απού ιδώ κι πέρα τα φκιάνου αυτό του ψουμί, γίνγκιν ουριότατου, σαν του ψουμί απ΄τουν φούρνου ν΄Νταραβάζ΄ “το φάρμακο της πείνας” ή τ΄Αχράν΄, ικεί γύρου στου ΄50 ή λίγου προυτίτιρα, όταν αγόραζάμι καμιάφρας γιατί ήθιλαμι να φάμι κι λίγου αγουραστό ψουμί απ΄τουν φούρνου!

Έγραψα τ΄ς αναλουγίις απ΄του προυζύμ΄απ΄του ψουμί, τ΄θιρμουκρασία απ΄τουν φούρνου κι είμι μια χαρά.

Τα ζ΄μώνου όπουτι τραβάει η ψχή μ΄ ψουμί χουριάτ΄κου!

Μήκας Ελίμειος
25 Ιουνίου 2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.