Έρημος Νεβάδα: Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα (Γράφει ο Πάρις Κουκουλόπουλος)

13 Ιουλίου 2020
12:56

 

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πώς παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή τους. Είναι μια βασική αρχή της δημοκρατίας και στις μέρες μας θεμελιώδης· όταν αγνοείται, προκαλούνται συνέπειες απρόβλεπτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα και δεν αντιμετωπίζεται σε μία μόνο ήπειρο ή χώρα και κατά μείζονα λόγο σε μία μόνο περιοχή. Είναι μια αδιαμφισβήτητη επιστημονική αρχή.

Η γη και οι άνθρωποι είναι οι βασικοί αναπτυξιακοί πόροι κάθε τόπου, όλα τα άλλα είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Αυτή είναι βασική αρχή όπου συναντώνται η πολιτική με την επιστήμη και την Ιστορία.

Οι πιο πάνω αρχές δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, δίνουν όμως όλες μαζί και η καθεμία χωριστά το μέτρο ενός διαφαινόμενου προβλήματος σε μια περιοχή της χώρας που αυτές τις ώρες δοκιμάζεται σκληρά.

Στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί 200 αιτήσεις για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στον άξονα Κοζάνη-Φλώρινα συνολικής ισχύος 6 GW. Στην περιοχή δηλαδή όπου πρόκειται να εφαρμοστεί η πιο βίαιη απολιγνιτοποίηση πανευρωπαϊκά συνωστίζονται «επενδυτές», με τη ΔΕΗ να σέρνει πρώτη τον χορό προγραμματίζοντας εκεί 2 GW.

Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ισχυρίζεται ότι τυχόν υλοποίηση τέτοιων εγκαταστάσεων θα ωφελήσει οποιονδήποτε άλλον εκτός από τις εταιρείες Φ/Β. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αιτούμενη ισχύς δεσμεύει πάνω από 80.000 στρέμματα παραγωγικής γης. Πρόκειται για έκταση που με οργανωμένο σχέδιο γεωργίας και μεταποίησης μπορεί να εξασφαλίσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, ό,τι χρειάζεται δηλαδή η περιοχή που οδηγείται στην απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας.

Ο πληθωρισμός των αιτήσεων δεν είναι τυχαίος:

– Το κόστος επιδότησης των ΑΠΕ, λόγω της υψηλής αποζημίωσης των Φ/Β είναι 1,8 δισ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενο. Και τούτο διότι, ενώ εξαγγέλθηκε ότι στο μέλλον οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν με όρους αγοράς, συνεχίζονται οι διαγωνισμοί στους οποίους ξένοι επενδυτές κατοχυρώνουν σημαντικά υψηλές εγγυημένες τιμές.

– Η απουσία χωροταξικού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ καθιστά πρακτικά μοναδικό κριτήριο επιλογής, από την πλευρά των επενδυτών, τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσής τους με το δίκτυο ΗΕ, κάτι που στον άξονα Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα προσφέρεται απλόχερα.

Από αυτή την πραγματικότητα πηγάζει η ανησυχία για την περιοχή και επιτείνεται από την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου έναν χρόνο μετά την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης.

Τυχόν πραγμάτωση των 6 GW μετατρέπει σε έρημο Νεβάδα την περιοχή. Είναι εθνικό έγκλημα και πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει.

Η πρότασή μου είναι να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας με καθολική εφαρμογή του «Εξοικονομώ» στα 80.000 κτίρια της Περιφέρειας, καθιστώντας όλους τους κατοίκους της αυτοπαραγωγούς.

Είναι μια εμβληματική πρόταση που δημιουργεί οικονομίες κλίμακας σε κάθε νοικοκυριό, δίνει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και αναβαθμίζει το ενεργειακό brand name της περιοχής που μπαίνει έτσι στην πρωτοπορία των ενεργειακών αλλαγών.

Πρόκειται ουσιαστικά για πιλοτική εφαρμογή που επιβάλλεται να επεκταθεί παντού, δεδομένου ότι η πλήρης απανθρακοποίηση απαιτεί ανάπτυξη 30 GW ΑΠΕ στη χώρα.

Η παραγωγή της ενέργειας στη νέα εποχή δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας ολιγαρχίας ούτε των Γερμανών, όπως λέει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Bild», μπορεί να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη. Οσο αποφασιστικά οφείλουμε να δράσουμε στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής άλλο τόσο πρέπει να παλέψουμε στο άλλο μεγάλο μέτωπο της εποχής που είναι οι ανισότητες.

Ο ήλιος βγαίνει για όλον τον κόσμο!

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είναι πρώην βουλευτής, πρώην δήμαρχος Κοζάνης.

vima.gr

17 σχόλια

  • Προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας; Γιατί όχι προπύργιο ενεργειακής ολιγαρχίας; Γιατί όχι προπύργιο ενεργειακής βασιλείας; Κύριε υπουργέ η ολοκληρωμένη πρόταση σας για την μετά λιγνίτη εποχή ποια είναι; Προσέξτε, όχι την πρόταση του κιναλ. Θέλουμε τη δική σας γιατί είστε από τους λίγους που μπορούν να έχουν μια πρόταση. Ο δήμος λίγος. Η περιφέρεια άφαντη. Θέλουμε την πρόταση σας για το μέλλον της περιοχής. Του Πάρι Κουκουλοπουλου, όχι του στελέχους του κιναλ. Έχουμε φτάσει στο και πέντε. Είναι ήδη αργά.

  • Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είναι πρώην βουλευτής, πρώην δήμαρχος Κοζάνης.vima.gr
    ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ

  • Αυτό το περί “ενεργειακής δημοκρατίας” μου θυμίζει εκείνο το ανεκδιήγητο που ίδιοι άνθρωποι μας διαλαλούσαν την εποχή της απάτης του Αιώνα, του Χρηματιστήριου.
    Τι μας έλεγαν;
    «Λαϊκός καπιταλισμός» και «οικονομική δημοκρατία» όπου από τα κέρδη απολαμβάνουν όλοι. Ύστερα βέβαια αφού μας μάντρωσαν και μας κούρεψαν είπαν το κυνικό. «Ας πρόσεχαν».

    • Αγαπητη Ηλιανα
      Για το χρηματιστήριο δεν μπορούμε να κατηγορούμε κανένα εκτός από τον εαυτό μας. Κανείς δεν μας είπε να μπούμε και να τζογαρουμε τα λεφτά μας. Οι Έλληνες το είδαν σαν καζίνο που κάτι έπαθε και μόνο δίνει. Ένας που ξέρει από τις βασικές αρχές του χρηματηστιριου ξέρει πως να Επενδύσει…\

      Η αμορφωσιά μας έκανε να χάσουμε τα λεφτά μας και όχι οι εκάστοτε κυβερνήσεις…αλλά στη σύγχρονη Ελλάδα για τα κακά που φέρει η ψωροπερηφανεια μας, η μαγκιά μας κτλ φταίνε οι Γερμανοί και όλοι οι άλλοι. Καιρός να μεγαλώσουμε, έτσι;;;;;

      • Αγαπητέ Ντο Ντος, καμιά αντίρρηση σε αυτά που περιγράφεις.
        Εγώ καυτηριάζω ότι κάτι κύριοι, σαν ντίλερ συμφερόντων προπαγάνδιζαν το χρηματιστήριο σαν «Λαϊκό Καπιταλισμό», Και την «Δημοκρατία στην οικονομία», και αυτοί οι κύριοι δεν ήταν τυχαίοι, ήταν οι ταγοί και οι εκλεκτοί, και έχουν μεγάλη ευθύνη που οδήγησαν μια μερίδα της «Αδαούς Πολυψήφιας», στην δαγκάνα. Αν αμφιβάλεις για το παραπάνω, λείπαμε αλλά έχουμε διαφορετική άποψη, και αυτό δεν είναι κακό.
        Σήμερα οι ίδιοι ανακάλυψαν μια άλλη «Πρωτοπορία» , την «δημοκρατία στην ενέργεια» και μάλιστα μέσω του εξοικονομώ κατ οίκον, αν το ψάξεις δεν είναι τόσο Αγνώ, Όμορφο και Αθώο όσο φαίνεται.

        • Δεν αμφιβάλω καθόλου με αύτα που λες. Παλι όμως. ο κόσμος μπορεί να ενημερωθεί για τα πάντα σήμερα, να δημιουργήσει τη δικιά του άποψη πριν πάρει απόφαση για κάτι. Δεν μπορεί να ακούμε τους λαϊκιστές πολιτικούς μας να μας λένε να πηδήξουμε από τη γέφυρα και εμείς να το κάνουμε…δεν πρέπει να είμαστε πρόβατα μια ζωή

  • Ευχαριστούμε Πάρι για την ενημέρωση και τις προτάσεις σου.
    Πιστεύω η επιτροπή με τα 34 μέλη της Περιφέρειας να ρθει σε επαφή μαζί σου. Εκτός και αν δεν τής επιτραπεί!!!
    Β.Λ.

  • Κ. Κουκουλόπουλε μακάρι να γίνουμε έρημος της NEVADA μαζί με την πόλη του LAS VEGAS γιατί τότε θα έχουμε σωθεί. Λησμονείται ότι η πόλη του LAS VEGAS έχει αυξήσει τον πληθυσμό της εδώ και 2 δεκαετίες με ρυθμό μεγαλύτερο από 50% με την τεράστια ανάπτυξη που έχει. Μάλλον το λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας θα καταλήξει να γίνει ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ. Και αυτό θα συμβεί γιατί εδώ και δεκαετίες μέχρι και σήμερα οι πλειοψηφία των πολιτικών της περιοχής μας (βουλευτές, πρώην υπουργοί-υφυπουργοί, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, νομάρχες, σύμβουλοι) μαζί με μια μερίδα πολιτών που καθορίζουν τα κοινά πεπραγμένα στις δύο πόλεις χρησιμοποιώντας τους συγγενείς τους, στερούνται φαντασίας αλλά και ρεαλιστικών στόχων και δεν βλέπουν ότι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ στο πρόβλημα ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ η δημιουργία ενός μητροπολιτικού δήμου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας 150.000-200.000 κατοίκων με την ταυτόχρονη δημιουργία βιομηχανικών-οικονομικών ζωνών με μειωμένη φορολογία για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων, με την δημιουργία αθλητικών υποδομών (ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο 20.000 θεατών), μία πίστα διεθνών προδιαγραφών για μηχανοκίνητο αθλητισμό), εκθεσιακών υποδομών για την διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων διεθνούς κύρους, μουσειακών υποδομών (πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων από προϊστορικούς μέχρι νεότερους χρόνους, νεότερη βιομηχανική λιγνιτική κληρονομιά) και άλλες αμέτρητες υποδομές αιχμής ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ. Έτσι θα δημιουργηθούν οι οικονομίες κλίμακας, έτσι θα δημιουργηθούν αμέτρητες νέες θέσεις εργασίας – μόνιμες και όχι εποχιακές, έτσι θα γιγαντωθεί η περιοχή μας και μόνο έτσι θα κρατήσουμε τους νέους στην περιοχή μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι για θεωρητική άσκοπη και κομματική ανάλωση που εξυπηρετούν απλά κάποιους πολιτικάντηδες και λίγους πονηρούς συμπολίτες μας. Είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ που θα έχουμε ως περιοχή.

  • Βρε βρε νάτος παλι. Δεν μπορεί χωρίς εξουσία. Ειναι ηδη εκτός πέντε χρονια. Το σύστημα τον θελει μεσα. Εμείς ομως δεν θα πάρουμε…..

  • Πάρη μ’συγνωμη μα να χαρακτηριζεις την προταση σου εμβληματική; ασε να το πει κάνας άλλος.

    ΥΓ. Για να μη σ αδικω παντως, κάνεις μια πρόταση, την ίδια ώρα που η αφωνια είναι γενικευμένη.

  • Πολύ δύσκολο να αποδοθούν στη γεωργία οι πρώην λιγνιτοφόρες εκτάσεις διότι είναι στείρες, και γεμάτες αποθέσεις στείρων και τέφρας. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη μεταλλευτική δραστηριότητα αυτά έχει.

  • Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΑΠΟ ΑΤΟΜΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ,ΑΡΙΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ,ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.ΟΜΩΣ ,ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ , ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ(ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΟΒΟΣ) ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΩ:ΑΝ Η Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ.

  • Μην έχετε μνήμη χρυσόψαρου ο Πάρις ο Κουκουλόπουλος είναι μεγάλο κεφάλαιο για το δήμο κοζανης Πολλές πόλεις θα ‘θελα να είχαν τέτοιο δήμαρχο όπως τον Κ Κουκουλόπουλο από τους ανθρώπους που άφησε έργο στην Κοζάνη ενας και μοναδικός κανένας άλλος δεν αγάπησε την κοζανη όσο ο Παρης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.