Τι κέρδισε η ΔΕΗ από τα προγράμματα εθελουσίας

7 Σεπτεμβρίου 2020
12:38

Θετική επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ έχουν τα προγράμματα εθελουσίας που εφάρμοσε η επιχείρηση με στόχο να περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι ήταν, λόγω πολυετιών, υψηλόμισθοι, με αποτέλεσμα η αποχώρησή τους, ήδη να έχει αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης.

Αποτέλεσμα, το κόστος μισθοδοσίας της επιχείρησης να καταγράφει σημαντική μείωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η επιχείρηση η δαπάνη μισθοδοσίας μειώθηκε κατά 45,1 εκατ. ευρώ από τα 419,3 εκατ. ευρώ στα 374,2 εκατ. ευρώ.

Η μείωση κατά 10,7% του κόστους μισθοδοσίας οφείλεται, όπως επισημαίνεται και στις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου, στις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης.

Πιο αναλυτικά το μισθοδοτούμενο προσωπικό της επιχείρησης ήταν στις 30 Ιουνίου 14.678 από 15.907 τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή μειώθηκε κατά 1229 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει τρέξει δύο προγράμματα εθελουσίας: το πρώτο τον περασμένο Μάιο αφορούσε αποκλειστικά στους εργαζόμενους στα ορυχεία και τους λιγνιτικούς σταθμούς με μπόνους ύψους 35 χιλιάδων ευρώ. Στο πρώτο πρόγραμμα εντάχθηκαν περί τους 700 εργαζομένους.

Το δεύτερο πρόγραμμα, ανακοινώθηκε τον Ιούλιο και αφορά το σύνολο των εργαζομένων που συμπληρώνουν φέτος το 55ο έτος της ηλικίας τους. Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους να υπαχθούν στο δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας υποβάλλονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Και στο δεύτερο πρόγραμμα προβλέπεται μπόνους 35 χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο, που καλύπτεται από τη ΔΕΗ και το οποίο αναμένεται να ανακτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι τα προγράμματα εθελουσίας, ιδίως εκείνα τα οποία αποσβαίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ, αντιμετωπίζονται θετικά από την αγορά και τους επενδυτές, καθώς επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στα μισθολογικά κόστη.

capital.gr

12 σχόλια

    • Σωστοτατος. Δουλεψανε για 0 πληρωνονταν για 4 και πηραν και μπονους αποχωρησης συν εφαπαξ. Καλα δε μιλαμε για καρτες υγειας τροφεια κτλ.

    • ποιο μισθο ρε φιλε ,εδω μπηκαν χιλιαδες ατομα που δε ξερουν να γραφουν το ονομα τους ,δε βαρεσαν μία κι εκαναν περιουσια στην υγεια των βολευτων και των συνδικαλιστων που τους εχωσαν μεσα,χρωστανε κι απο πανω…

  • Ερωτηση ανεργου:ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ γνωριζει ΝΑ ΜΑΣ ενημερωσει ΑΝ εφυγε καποιος ΠΟΥ ηταν συνδυκαλιστης ΑΝ και ΕΧΕΙ συμπληρωμενα ΤΑ χρονια για συνταξη.

  • Για το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης οι αιτήσεις των εργαζομένων έληξαν στο τέλος Ιουνίου 2020 και οι αποχωρήσεις των εργαζομένων θα ξεκινήσουν από 1η Οκτωβρίου 2020. Για το δεύτερο πρόγραμμα οι αιτήσεις λήγουν τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Άρα όλες οι αποχωρήσεις ήταν λόγω κανονικής συνταξιοδότησης. Απαντώντας στο ερώτημα (τίτλος του άρθρου) “τι κέρδισε η ΔΕΗ από τα προγράμματα εθελουσίας” η απάντηση είναι απλή, μέχρι τώρα τίποτα!

    • ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;Η ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΠΑΔΟΥΣ;Η ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ; Η ΓΙΑ ΕΦΕ;Η ΔΕΗ ΑΦΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;ΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

  • Του χρόνου τέτοια μέρα να δούμε τι θα λέτε,
    Έρχεται καταιγίδα ανεργίας και εσείς σταζετε χολή
    Όλοι εμείς που ζούμε από αυτή την δραστηριότητα της ΔΕΗ, έφερνε χρήμα, ανοίξαμε μαγαζιά, φάγαμε ψωμί από το τζίρο αυτών των μισθών και η κοινωνία εκδίκηση μόνο δείχνει για το ψωμί που έτρωγε
    Ευχαριστούμε δεητζιδες μέχρι τώρα, δυστυχώς κάποιοι δεν αξίζουν, εμείς όμως ως κοινωνία φάγαμε ψωμί

    • ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ Η ΔΕΗ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ.ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΗΤΖΗΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΧΙΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

  • Οταν η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας μετατρέπεται σε εισαγωγική, δηλαδή αεριτζήδικη, σκοτώνοντας τη ντόπια παραγωγή, οι μόνοι που μπορεί να επιχαίρουν είναι τα παπαγαλάκια του συστήματος.

    Πού βρίσκουμε λεφτά, για να εισάγουμε ρεύμα; Και μάλιστα το εισάγουμε απ’ την Τουρκία; Ε, λεβέντες, τσιράκια του Ταγίπ;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.