Οι απρόσιτοι καταρράκτες του Γράμμου. Βρίσκονται σε υψόμετρο 2.444 μέτρων και από εκεί «παίρνει ζωή» ο Αλιάκμονας (Bίντεο από drone)

14 Σεπτεμβρίου 2020
04:08

 

Ο Γράμμος, εκτός από το τέταρτο μεγαλύτερο βουνό στην Ελλάδα είναι και η «κεντρική αρτηρία» του ποταμού Αλιάκμονα. Το ποτάμι, με έκταση 310 χιλιoμέτρων πηγάζει από τα βουνά Βέρνο (ή Γράμμος) και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία και περνά από αρκετούς νομούς της Μακεδονίας (Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας), πριν εκβάλει στο Θερμαϊκό Κόλπο, σχηματίζοντας ένα δέλτα που φιλοξενεί σημαντικούς βιότοπους. Η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Γράμμου το Περήφανο ή αλλιώς Σκίρτση έχει υψόμετρο 2444 μέτρα. Η γύρω περιοχή από την κορυφή, έπαιξε μεγάλο ρόλο στο έπος του 40. Πριν την επίθεση των Ιταλών για ένα εξάμηνο εκτελούνταν εργασίες για διανοίξεις της οδού για να καταφέρει να προωθηθεί η 3η Μεραρχία αλπινιστών Τζούλια, η οποία είχε έδρα στην αλβανική μεριά στην Ερσέκα και Λεσκοβίτσι. Από τις διάφορες πηγές που αναβλύζουν γύρω από την κορυφή του βουνού και λίγο πιο κάτω, μετά από 500 με 600 μέτρα από την κορυφή σχηματίζονται οι καταρράκτες του Περήφανου. Αερολήψη Μάκης Θεοδώρου Ακόμα και σήμερα υπάρχουν τα απομεινάρια από αυτόν το δρόμο. Από τις διάφορες πηγές που αναβλύζουν γύρω από την κορυφή του βουνού και λίγο πιο κάτω, μετά από 500 με 600 μέτρα από την κορυφή σχηματίζονται οι καταρράκτες του Περήφανου. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστοί αποτελούν ένα όμορφο θέαμα ιδίως τους χειμερινούς μήνες που επικρατούν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και παγώνει ο καταρράκτης. Η πρόσβαση στο σημείο των καταρρακτών είναι σχετικά εύκολη εάν ο επισκέπτης ακολουθήσει το δρόμο που αρχίζει από το χωριό Γράμμος και ανηφορίζει στα λιβάδια κάτω από την κορυφή του. Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Μάκη Θεοδώρου, που κατάφερε να εντοπίσει και να καταγράψει με drone τους καταρράκτες του Γράμμου:…

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/oi-aprositoi-katarraktes-toy-grammoy/

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.