Ξεκινά το Σάββατο το ταξίδι στην Βυζαντινή μουσική της Σχολής της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης

16 Σεπτεμβρίου 2020
12:32

Το ταξίδι τους στις νότες της Βυζαντινής μουσικής ξεκινούν από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Κοζάνης που λειτουργεί υπό την σκέπη της Μητρόπολης. Πρόκειται για την έναρξη του τρίτου κατά σειρά έτους η οποία φέτος θα λειτουργήσει με ιδιαιτερότητες λόγω του κορωνοϊού.

Ο Πάρης Γκούνας, είναι ο υπεύθυνος της Σχολής και μαζί με τους δυο συναδέλφους του Αλέξανδρο Παπαδημητρίου και Μανώλη Ματιάκη είναι αυτοί που μεταλαμπαδεύουν τις μουσικές τους γνώσεις στους σπουδαστές. «Στην ηλικία των τριών ξεκίνησα σε αυτήν εδώ την αίθουσα ως μαθητής Βυζαντινής μουσικής. Μέναμε στην Αιανή και ερχόμασταν στην εκκλησία με τους γονείς μου όταν ο παπα Κώστας μας έβαζε να ψάλουμε. Κάπως έτσι αγάπησα το συγκεκριμένο είδος μουσικής και ξεκίνησα σπουδές στο Μακεδονικό Ωδείο και πήρα δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής» λέει στον «Χ» ο κ. Γκούνας.

Η περίοδος φοίτησης είναι πέντε έτη και γίνονται προσπάθειες αναγνώρισης του πτυχίου από το Κράτος. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο με ωράριο που εξυπηρετεί όσους εργάζονται. Κάθε Παρασκευή τα μαθήματα θα γίνονται στις 19:30 και στις 21:15 και κάθε Σάββατο από τις 09:30 έως τα 12 το μεσημέρι. Οι αίθουσες εκμάθησης βρίσκονται στο «Μπλιούρειο» εκκλησιαστικό ίδρυμα απέναντι από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Κοζάνης.

«Δεχόμαστε μαθητές από 9 ετών, να μπορεί δηλαδή κάποιος να διαβάζει, μέχρι όσο πιστεύει κάποιος ότι έχει αντοχές. Αυτό που προσπαθήσαμε και καταφέραμε σαν σχολή είναι να δημιουργήσουμε ολιγομελή τμήματα. Χωρίσαμε τους μαθητές μας ηλικιακά σε τρία τμήματα, εφηβικό και ενηλίκων. Στην συνέχεια γίνεται διαχωρισμός βάση των δυνατοτήτων τους» μας λέει ο κ. Γκούνας. Όπως συνεχίζει, «η Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική ή αλλιώς η ψαλτική τέχνη έχει καθαρά λατρευτικό χαρακτήρα. Έχει ως πηγή την αρχαία Ελληνική μουσική και αποτελεί την εθνική μας μουσική παράδοση. Γράμματα, σημειογραφία, νότες, φθόγγοι είναι κάποια από τα πράγματα που πρόκειται να διδαχθούν οι μαθητές της Βυζαντινής Σχολής».

Οι εγγραφές έχουν αρχίσει από 1 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως το τέλος του μήνα. Υπάρχει η δυνατότητα για όσους έχουν γνώσεις στο είδος να ενταχθούν σε τμήματα και αργότερα δίνοντας κατατακτήριες εξετάσεις. Μπορεί η εκκλησιαστική παράδοση να μην «επιτρέπει» τις γυναίκες να ανεβαίνουν στα ψαλτήρια για να ψάλλουν όμως αυτό δεν στέκεται εμπόδιο σε πολλές να παρακολουθούν μαθήματα στην Σχολή και να καλύπτουν κενές θέσεις ψαλτών σε εκκλησίες.

Ο κ Γκούνας προσκαλεί όλους όσους αγαπούν την Βυζαντινή μουσική και θέλουν πραγματικά να ανακαλύψουν την μαγεία της να εγγραφούν στην Σχολή μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

 

xronos-kozanis.gr Εφημερίδα Χρόνος – Αργυρώ Ξανθοπούλου

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.