Στην χώρα μας η ενέργεια ήταν και είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας. Η ΔΕΗ, που έχει πρωταγωνιστήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, ήταν και πρέπει να μείνει εργαλείο άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δ. Μακεδονίας με μια σημαντική μελέτη που υλοποίησε το 2012-13 ανέδειξε τον ρόλο της περιοχής για την ΔΕΗ, για την ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και για τις επιπτώσεις σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Δυστυχώς, αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε αισθανόμαστε και κατανοούμε το μεγάλο κενό, τη σοβαρή αδυναμία του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού στην χώρα μας. Επιβάλλεται το συντομότερο στην δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο για τον λαό μας να σχεδιασθεί η μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική, πρέπει άμεσα να καλυφθεί το μεγάλο κενό.

Με δημοκρατικές διαδικασίες, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, των εργαζομένων της ΔΕΗ, την ενεργή συμμετοχή των φορέων και την κοινωνία της Δ. Μακεδονίας να δημιουργήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το ενεργειακό μείγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την ΔΕΗ βασικό παράγοντα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και παίρνοντας υπόψη την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Βασικός και στρατηγικός στόχος, να μην χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ. Μόνο μια δημόσια και ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της ύφεσης και να στηρίξει αποφασιστικά την προοπτική της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα, η οικονομία, η Δ. Μακεδονία χρειάζονται μια ΔΕΗ δυνατή και δημόσια.

Στην προοπτική αυτή η ενεργή κινητοποίηση, συμμετοχή των φορέων, των εργαζομένων της ΔΕΗ και των πολιτών της Δ. Μακεδονίας μπορεί να είναι καθοριστική.