«Γιατί μαθητές και γονείς, δεν γνωρίζουν πως η πιθανότητα μετάδοσης covid-19, όταν πρόκειται για δύο άτομα που φοράνε μάσκες αγγίζει το 1.5%;»
Με σκοπό να εκφράσω την άποψη την δική μου, και πολλών συμμαθητών μου, παραθέτω κάποιους απ’ τους λόγους που στην Π.Ε Κοζάνης, τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

– Απ’ την στιγμή, που κάποια μαγαζιά διασκέδασης και εστίασης της πόλης, στα οποία όλη την περίοδο του καλοκαιριού, δεν κρατήθηκε κανένα μέτρο, τώρα έκλεισαν ο κίνδυνος να κολλήσει τον ιό κάποιος μαθητής είναι απειροελάχιστος –Δυστυχώς απ’ όλο αυτό θα έχουν κυρώσεις και καταστήματα που χειρίστηκαν την όλη κατάσταση πιο υπεύθυνα-. Και τούτο, λόγω του ότι αυτός και οι συμμαθητές του, δεδομένου του lockdown δεν θα επισκέπτονται τόσο άλλα μέρη, παρά μόνο το σχολείο. Δηλαδή, κλειστά μαγαζιά, κλειστά club άρα λιγότερος συνωστισμός, λιγότερη ανεμελιά και κύριος προορισμός των νέων, το σχολείο.

– Το σχολείο, μας διδάσκει. Όσο η μόρφωση λείπει, το χάσμα με την επιστήμη δεν γεφυρώνεται. Τόσο, εμείς θα είμαστε δύσπιστοι, στα επιστημονικά δεδομένα για τον νέο ιό, τόσο θα αμφισβητούμε τους ειδικούς και τις κυβερνήσεις, για την κατάσταση που επικρατεί και άλλο τόσο ανεύθυνη θα γίνει η συμπεριφορά μας.

– Το σχολείο προσπαθεί να μας μάθει, τις έννοιες ατομική ευθύνη και αυτοπροστασία. Δεν υπάρχει μόνο για να μας μαθαίνει ιστορία κατεύθυνσης, μαθηματικά κλπ. Υπάρχει για να μας δείξει και απλά καθημερινά πράγματα. Όπως γιατί και πως πρέπει να φοράω την μάσκα. Γιατί πρέπει να φοράω αντισηπτικό. Με ποιόν τρόπο θα προστατέψω τον εαυτό μου και τους γύρω μου.
– Το σχολείο υπάρχει όχι για να, αλλά για να μην γίνουμε «πρόβατα». Πολλοί (μικροί και μεγάλοι) διαμαρτύρονται που σε τάξεις λίγων τετραγωνικών υπάρχουν μέχρι και 26 άτομα. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος για να κλείσουν τα σχολεία στην Π.Ε Κοζάνης. Κάποιοι μαθητές και γονείς συνεχίζουν να αθετούν την επιστήμη και να πιστεύουν, πως γνωρίζουν καλύτερα τα δέοντα, απ’ όποιον δήποτε ειδικό, όσα πτυχία και να έχει.

Οι ίδιοι γονείς όμως γιατί επιτρέπουν στα παιδιά τους, να βγαίνουν τα απογεύματα και να μην τηρούνε σχεδόν κανένα μέτρο;

Γιατί μαθητές και γονείς, δεν γνωρίζουν πως η πιθανότητα μετάδοσης covid-19, όταν πρόκειται για δύο άτομα που φοράνε μάσκες αγγίζει το 1.5%;

Γιατί κανείς τους δεν διαβάζει καμία οδηγία και περιμένει όλα να γίνουν από μόνα τους;

Γιατί δεν φοράει κανείς τους μάσκα, και βρίσκει ως αποδιοπομπαίο τράγο το σχολείο; Που μέχρι και στα διαλλείματα πλέον κανένας δεν μένει απροστάτευτος;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτω, και σας πληροφορώ πώς οι περισσότεροι μαθητές, που έχουμε όρεξη για μάθημα και κοινωνικοποίηση, μπορούμε να προστατευτούμε και μας αξίζει ένα ανοιχτό σχολείο! Όσοι δεν θέλουν να δώσουν βάση στην ατομική ευθύνη, και θεωρούν πως για όλα φταίει το κράτος, ας κάτσουν σπίτια τους για να προστατευτούν καλύτερα.

*Ο Γιώργος Τριανταφύλλου είναι υπεύθυνος του πυρήνα ελεύθερης έκφρασης μαθητών change the world και μαθητής του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης