Το ΣΕΕΕΝ χαιρετίζει τους χιλιάδες των εργαζομένων και του λαού που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 7/4/2017, ενάντια στην πώληση μονάδων, ορυχείων και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.

Το ΣΕΕΕΝ συμμετείχε με το δικό του διακριτό μπλόκ και το πλαίσιό του, με συγκεκριμένα αιτήματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου (μόνιμους, 8μηνίτες, εργολαβικούς), για φθηνό ρεύμα για το λαό κ.α. Ένα πλαίσιο που αντιτίθεται στο σύνολο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που προώθησαν και προωθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Θέλουμε, ωστόσο, να καταγγείλουμε την απαράδεκτη στάση της περιφερειακής αρχής και της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ, οι οποίες αρνήθηκαν να δώσουν το βήμα για ομιλία στο σωματείο μας, με διάφορες αστείες δικαιολογίες. Με αυτή τους την ενέργεια αναδείχθηκε πλήρως ο σκοπός για τον οποίο συγκροτήσαν το αυτοαποκαλούμενο ως «συντονιστικό όργανο». Δεν θέλουν να ακούγεται η διαφορετική άποψη που δεν εγκλωβίζεται στα πλαίσια των σχεδιασμών τους, που αντιπαλεύει την πολιτική της «απελευθέρωσης»-ιδιωτικοποίησης στο σύνολό της.

Το γεγονός ότι στο βήμα του συλλαλητηρίου ακουστήκαν πύρινοι λόγοι ενάντια στην πώληση, δεν μπορεί να κρύψει ότι η περιφερειακή αρχή, οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, οι δήμαρχοι όλοι τους συμφώνησαν και συμφωνούν στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της Ε.Ε και των οδηγιών της που θεωρούν απαράβατα. Διαφωνούν στον τρόπο και στη μορφή ιδιωτικοποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια προσπάθησαν να εγκλωβίσουν την γνήσια αντίδραση των εργαζόμενων και του λαού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Ενώ σε όλους τους τόνους μιλάνε υποκριτικά για «ενέργεια δημόσιο αγαθό», λέξη δεν βγάζουν για την επιχειρηματική-εμπορευματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τους εργολάβους, αλλά και το κράτος-επιχειρηματία.

Η περιφέρεια και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε στο συλλαλητήριο για να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις τουςς στο συνδικαλιστικό κίνημα με βαριά καρδιά συμμετείχαν υπερασπιζόμενοι την λύση της «μικρής ΔΕΗ», εργοδοτικοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές καλούσαν σε συμμετοχή για να προστατεύσουμε τον «υγιή» ανταγωνισμό κόντρα στις στρεβλώσεις του. Το σύνθημα «όχι στην πώληση» προσπάθησαν να το χωρέσουν στα στενά πλαίσια των συμφερόντων που εξυπηρετούν.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό, το συλλαλητήριο να αποτελέσει ένα βήμα στην οργάνωση της πάλης με στόχο την ολόπλευρή κάλυψη της ανάγκης του λαού για πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή ενέργεια, μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την ασφάλεια των εργαζόμενων του κλάδου, την προστασία της δημόσια υγείας και του περιβάλλοντος. Με συσκέψεις, συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τα χωριά να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα που σημαία του θα έχει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους. Συνεχίζουμε…

Πτολεμαΐδα, 8/4/2017