Οι προτάσεις του συνδυασμού της Αθηνάς Τερζοπούλου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

13 Νοεμβρίου 2020
16:41

Από τις τοποθετήσεις στην συνεδρίαση της 5ης/2/2020 του Δημοτ.Συμβουλίου Εορδαίας, της επικεφαλής Αθηνάς Τερζοπούλου και των κατωτέρω δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Εορδαίας, προέκυψαν οι εξής προτάσεις-αιτήματα:

Αθηνά Τερζοπούλου: Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Εορδαίας:

1) Να λειτουργήσει η νεοκατασκευαζόμενη ακόμη 5η μονάδαΠτολεμαιδας , με λιγνίτη μέχρι το έτος 2050.

α) Να σημειωθεί ότι ο λιγνίτης που εξορύσσεται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα ορυχεία της εταιρείας, περιέχει χαμηλά ποσοστά θείου και υψηλά ποσοστά οξειδίων του ασβεστίου (που σημαίνει γίνεται φυσική αποθείωση) με αποτέλεσμα να ναι λιγότερο επιβαρυντικός ο λιγνίτης για το περιβάλλον.  β) Για να γίνει απόσβεση του 1,4 δις. περίπου, που για ένα μεγάλο μέρος του οποίου χρεωθήκαμε σε Τράπεζες. γ) Για να λειτουργήσει η Τηλεθέρμανση και μάλιστα να επεκταθεί και στις Κοινότητές μας και επιπρόσθετα να κατασκευαστεί και πρόσθετη μονάδα εφεδρείας με φυσικό αέριο ή βιομάζα, όπως κριθεί από τους ειδικούς ότι είναι συμφερότερο . –δ) Γιατί μόλις χθές τα έτη 2012 και 2013, η γενική συνέλευση και ΔΣ της ΔΕΗ έκριναν επιβεβλημένη την λειτουργία της V μονάδας Πτολεμαιδας και -ε) Γιατί το Κράτος έχει συνέχεια. Κράτος και πολίτες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Πως θα λειτουργούν αν δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης; Αν είναι αναξιόπιστη η συμπεριφορά του Κράτους θα ναι αναξιόπιστη και η συμπεριφορά των πολιτών. –στ) Γιατί θ απασχοληθούν στον σταθμό παραγωγής και στα ορυχεία περίπου 450 άτομα και για κάθε 1 άτομο ανοίγουν 3,3 θέσεις εργασίας στην αγορά κατά το ΤΕΕ Δυτ.Μακεδονίας.

2) Επειδή Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ότι αναγνωρίζεται η Πτολεμαιδα σ΄ εθνικό επίπεδο σαν βιομηχανική πόλη. -Να λειτουργήσει το ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικό Πάρκο) στον χώρο των εγκαταστάσεων της ΑΕΒΑΛ, με την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων και με την λειτουργία επιχειρήσεων και βιοτεχνιών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, για όσες επιχειρήσεις αξιολογηθούν ότι μπορούν να εγκατασταθούν, που αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία και δέσμευση του συνδυασμού μας. Για τον ΒΙΟΠΑ υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο λειτουργίας business plan.

Η συγκεκριμένη περιοχή της ΑΕΒΑΛ με συνολική έκταση 505,03 στρέμματα περιπου, περιλαμβάνει δυο επιμέρους ζώνες μία ζωνη παραγωγικών δραστηριοτήτων-θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων έκτασης 432,48 στρεμμάτων και μια άλλη μουσειακή-εκπαιδευτικη για δημιουργία μουσείου Βιομηχανικής κληρονομιάς, εμβαδού 72,65 στρεμμάτων και είναι ζώνες θεσμοθετημένες μεν με ΦΕΚ 1464 B’/2005 αλλά είναι ανενεργές. 

Υπηρξε πρόταση προυπολογισμού για χρηματοδότηση από το ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020 για ευρώ 8.560.000 . Θα μπορούσε να υπάρξει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης και από ιδιωτική επιχειρηματική συμμετοχή και όλα αυτά στοχεύουν να συμβάλουν στη δημιουργία μας σύγχρονης, ελκυστικής και ευημερούσας Πτολεμαιδας. Τα υπάρχοντα δε κτίρια στον χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ είναι συμβατικά και χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης καθώς και πυρασφάλειας. Επίσης ταυτόχρονα Πρεπει να δούμε την λειτουργία τρένου για μεταφορές, γιατί ενδιαφέρει η μεταφορά προιοντων από τους εμπόρους εύκολα και με ασφάλεια

3) Να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν με έδρα την Πτολεμαΐδα οι

εξης σχολές: Σχολή Λογοθεραπείας, Σχολή Εκτάκτων αναγκών και

διασωστών που κουμπώνει με την Σχολή Πυροσβεστών της πόλης

μας καθώς επίσης να ετοιμαστεί και project για την λειτουργία

Ιατρικής σχολής στην πόλη μας με πυλώνα αυτής το Μποδοσάκειο

Νοσοκομείο της πόλης μας. 

4) α) Επιβάλλεται να γίνει αστική αναπλαση των πλατειών και πάρκων της Πτολεμαιδας και την Κοινοτήτων καθώς επίσης και της Λαικής αγοράς 

β) Πρέπει επίσης να προκηρυχθεί και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων μελέτης για την δημιουργία Πολυχώρου εκδηλώσεων στην περιοχή του Κόμβου N. εισόδου Πτολεμαιδας, πριν τις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ. γ) Πρέπει να δημιουργηθεί Δημοτική Πινακοθήκη και στη νότια εισοδο της πόλης μας, στο χώρο των παλιων αποθηκών, για να εκθέσουμε τους 500 πινακες ζωγραφικης επώνυμων ζωγράφων και με έναν Πίνακα π.χ του Βακαλό, του οποίου η αξία είναι όση είναι η αξία όλου του Παλαιοντολογικού μας Μουσείου, για να δημιουργηθεί τουριστικό ρεύμα στον Δημο μας που σε συνδυασμό με τις όμορφες και καταπράσινες κοινότητές μας, με τα μουσεία τους και τα σπήλαιά τους, με τις πολιτιστικές τους παραδόσεις και τα 

 τοπικα προιόντα , να γινουν πόλος έλξης για πολλούς.

 5) Να προβεί ο Δήμος ως επιχειρηματίας σ επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπαρχει ιο νομικό πλαίσιο. Και υποστηρικτικοί μηχανισμοί.

6) Να υπάρξει Αξιοποίηση πολλών ευρωπαικών προγραμμάτων για την υποστήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα για την υποστήριξη και την αναπτυξη του τομέα μεταποίησης προϊοντων και απαιτούνται μελέτες, που ηδη επρεπε να δρομολογηθούν από χθες

7) Η ΔΕΗ το 2050, σύμφωνα με την έκθεση Μηχανικών του ΤΕΕ Δυτ.Μακεδονίας (Για το ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας: Διαμαντόπουλος Γεώργιος – Στέφανος, Πολιτικός Μηχανικός M.Sc Κοντού Αθηνά, Πολιτικός Μηχανικός M.Sc Λίτσιος Κωνσταντίνος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, αυτοί δεν οι Μηχανικοί, έλαβαν υπ όψιν την ΜΠΕ της ΔΕΗ, καθως επίσης και τη γνώμη της ΑΝΚΟ και ΤΕΕ Δυτ.Μακεδονίας γι αυτήν), που δεν επικαιροποιηθηκε μετά το 2013 από την μόνιμη επιτροπή Περιβάλλοντος του ΤΕΕ, είναι υποχρεωμένη να αποδώσει σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων π.χ 53.818 στρέμματα για δασικές εκτάσεις (36%) 54.711 στρέμματα για γεωργικές εκτάσεις (37%) 11.195 στρέμματα για λίμνες 823 στρεμματα για ΔΙΑΔΥΜΑ, 150 στρέμμα για πιστα motocross 376 στρεμματα Κτιριακα ΑΗΣ 1577 στρεμ. Ρεμα σουλού 

Μεχρι να αποκατασταθούν τα εδάφη ουτε χωροι αναψυχής μπορούν να γίνουν, ουτε παρκα βιοποικιλότητας, ουτε χωροι γι αθλητικά κέντρα και μουσεία λιγνίτη, ούτε παρκα αναψυχής . 

8) Οσον αφορά στην Επαναπόδοση των εξορυχθέντων από την ΔΕΗ εδαφών, θα γίνεται πλέον με την μορφή χαμηλού ενοικίου.

Για την νοοτροπία μας αναφέρω ότι το Δ.Σ της ΔΕΗ τον Οκτώβριο του έτους 2017 αποφάσισε να παραχωρήσει στην τοπική Κοινωνία της Δυτ.Μακεδονίας 3.700 στρέμματα ήτοι 700 στρέμματα στο Αμυνταιο, 700 στρέμματα στο Ορυχείο Κομάνου και 2300 στρεμματα στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, για 10 χρόνια μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρήση γι αρωματικά φυτα, με συμβολικό τίμημα 10 ευρώ το στρέμμα κι αν δεν αξιοποιηθούν σε 5 χρόνια τότε να ματαιώνεται η παραχώρηση. Δεν γνωρίζουμε πως εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση. 

—————————————————————————-

9) Ολη αυτήν την περιοδο από τώρα και εφεξής θα υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης χρημάτων από τον Ταμείο Συνοχής, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δικαιης Ματάβασης, από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από την Ευρωπαικη Τράπεζα Επενδύσεων που θα ονομαστεί σε Τράπεζα Κλιματικής αλλαγής και γενικά όλο το κλίμα της Ευρωπαικής ένωσης είναι να δοθούν πολλά δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που και εμείς προσυπρογράψαμε σαν Κράτος και με την συνθήκη των Παρισίων τον Νοέμβριο του έτους 2016.

Παράλληλα όμως θα τρέχουν και χρηματοδοτήσεις από άλλα διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νέα Προγραμματική περίοδο 2021-2027 και πρέπει να υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη μέριμνα και αναφορά ότι δεν θα μπερδεύονται τα μεν κονδύλια με τα δε, δεν θα λειτουργούν συμψηφιστικά και ούτε τα μεν κονδύλια για το ΕΣΕΚ θα εμποδίζουν την απορρόφηση άλλων κονδυλίων πγια ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, για έρευνα και καινοτομία ή νέες τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής που θα ναι στο επόμενο ΕΣΠΑ.

  Πάντως οι φορείς, τα σωματεία, ομαδες, πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να ομογενοποιηθούν ανά. κατηγορία, και να ενσωματωθούν με τις προτάσεις της Δημοτικής αρχής, όπως αυτή εκπροσωπείται απ όλες τις παρατάξεις της. 

Ιωάννης Δίκας: –Να κρατηθεί και να επιμηκυνθεί ο χρόνος λειτουργίας

όσων περισσότερων μονάδων, κυρίως όμως αυτών που τροφοδοτούν ή θα τροφοδοτήσουν με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, ούτως ώστε και το δίκτυο να είναι σε ασφάλεια και με την

υποστηρικτική λειτουργία των ορυχείων να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.

—- Αποκατάσταση εδαφών και απόδοση τους στην τοπική κοινωνία με αλλαγή νομικού πλαισίου.

—Αγροτουρισμός με δεδομένο τον φυσικό πλούτο ορεινό και

υδάτινο που διαθέτει η περιοχή μας.

—Αξιοποίηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου σε Πανεπιστημιακό και διεκδίκηση δημιουργίας Ιατρικής Σχολής με παρεμφερή τμήματα και με παράλληλη δημιουργία

υποδομών.

—Προσέλκυση επιχειρήσεων στην περιοχή με αξιοποίηση των ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΕ.

-Μείωση φορολογικών συντελεστών για την Δυτική Μακεδονία και ένταξη του Νομού Κοζάνης στις παραμεθόριες περιοχές.

—Εργοστασιακό Λιγνιτικό τουρισμό για αξιοποίηση των τεράστιων υποδομών που υπάρχουν.

—Στελέχωση του ελικοπτέρου, παρακαταθήκη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Κωτσίδης Στεφανος: –Μετά το κλείσιμο των μοναδων ΠΡΩΤΟΣ να ΕΙΝΑΙ Ο πρωτογενής τομέας

–Απλοποιηση αδειών λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων

–Ευκολίες στην προώθηση των τοπικών αγροτικών προιόντων

–Υποδομές δηλαδή δρόμοι, ρεύμα στους σταβλους.

Κωνσταντίνος Μίχος:Συνέχιση Λειτουργίας της τηλεθέρμανσης

Απόδοση των αποκατασταθέντων από την ΔΕΗ εδαφών μέχρι και δωρεάν σε Γεωργούς.

Στήριξη πρωτογενούς τομέα

Μπίγγας Στέφανος: –Ολοκλήρωση μετεγκαταστάσεων των πληγεντων οικισμών

–Επαναπόδοση εδαφών στις τοπικές Κοινωνίες

–Περιβαλλοντική αποκατάσταση

—Συσταση κοινου οργάνου δράσης που θα ζητήσει την παράταση του χρόνου λειτουργίας των μονάδων Πτολεμαιδας, Αγίου Δημητρίου 5 , Μελίτης σε α’ φάση.

–Παράταση του χρόνου λειτουργίας των μονάδων που εκσυγχρονίστηκαν και να παρουν πίσω το έτος 2023

–Σύνταξη ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα ενισχυθεί με θεσμικό πλαίσιο που θα το υποστηρίζει , ώστε η περιοχή να μην χάσει τον ενεργειακό της χαρακτήρα.

–Παρεμβάσεις με φορολογικά ή χρηματοδοτικά κινητρα ώστε η περιοχή να γίνει ελκυστική για επενδύσεις.

–Παρεμβάσεις με τις οποίες θ αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες σε παραδοσιακούς κλάδους που θα τους κάνουν ανταγωνιστικούς.

–Αξιοποίηση βιομηχανικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με αξιοποίηση του τουριστικού και πολιτιστικού τομέα της περιοχής.

–Στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

–Κατάρτιση τεχνοοικονομικής μελέτης ώστε να μετατραπεί η Δυτ.Μακεδονία σε κέντρο αποθήκευσης ενέργειας που θα εξυπηρετεί τις χώρες των Βαλκανίων.

Ταιρίδης Χρύσανθος: Συμμετοχή σε οποιαδήποτε μορφή αγώνα και κινητοποιήσεων γίνεται.

Τσάγια Ειρήνη: —Εμφαση στη νέα γεννιά με δημιουργία θέσεων απασχόλησης

Δημιουργία κατάλληλων υποδομών για να χτυπηθεί η ανεργία και ν αυξηθεί η παραγωγιγότητα.

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.