Αγαπητοί Συμπολίτες

Με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στην λογική και την κρίση σας, θα αποφύγουμε τις συνηθισμένες μεγαλοστομίες, που μοναδικό στόχο έχουν την δημιουργία εντυπώσεων κενών περιεχομένου.

Είμαστε ο «Σύλλογος για την Απολιγνιτοποίηση και Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος» Δυτικής Μακεδονίας και διεκδικούμε το βιώσιμο μέλλον της περιοχής μας σε ένα καθαρό περιβάλλον, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Έως σήμερα, η περιοχή μας βίωσε μια άναρχη εξορυκτική δραστηριότητα και παραγωγή ενέργειας, χωρίς την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα της βιομηχανοποίησης της περιοχής μας ήταν η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και η βάναυση υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η σοβαρή επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων.

Οι συμβατικές υποχρεώσεις της επιχείρησης εξόρυξης ( ΔΕΗ ) για προστασία αλλά και για αποκατάσταση του περιβάλλοντος δεν εκπληρώθηκαν ποτέ, αφού παλαιότερα μεν δεν υπήρχαν καν περιβαλλοντικοί όροι για τις δραστηριότητές της, όταν δε εγκρίθηκαν ( περιβαλλοντικοί όροι ) απλά δεν τηρήθηκαν. Η αποκατάσταση των εδαφών , του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου, δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται μόνο στην ισοπέδωση στείρων και τέφρας και σε δενδροφυτεύσεις ακακίας και κωνοφόρων αποκλειστικά.

Ως πολίτες αυτής της περιοχής στηρίξαμε την επιχείρηση εξόρυξης (ΔΕΗ) θυσιάζοντας την υγεία μας και πολλές φορές και την ζωή μας στον βωμό της εκβιομηχάνισης και της στήριξης της Εθνικής Οικονομίας.

Σήμερα για μια ακόμη φορά καλούμαστε εμείς και μόνον εμείς να πληρώσουμε το βαρύ τίμημα της απολιγνιτοποίησης.

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, αλλά αντίθετα ισόρροπη μεταξύ των τριών τομέων της οικονομίας (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) σε ένα αποκατεστημένο περιβάλλον.

Διαφωνούμε με όλους εκείνους , που πιστεύουν ότι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, και ειδικότερα των εδαφών, δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω απαγορευτικού κόστους, αντίθετα γνωρίζουμε ότι το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί από πολλές πηγές και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις.

Θεωρούμε πολιτικά ανεύθυνους, κοινωνικά επικίνδυνους και ηθικά απαράδεκτους, όσους διακατέχονται από αφωνία, αδιαφορία και απραξία σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία, παρά την ευθύνη που τους αναλογεί λόγω θεσμοθετημένου ρόλου, καταδικάζοντας την περιοχή σε μαρασμό και υποβάθμιση.

Με συλλογικό πνεύμα, προγραμματισμό και συνέπεια, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής μας.

Αυτόν τον τόπο δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και σ’ αυτά τον χρωστάμε.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας και την ζωή μας στα χέρια μας.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΑΓΩΝΗΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

Με εκτίμηση

Σύλλογος για την Απολιγνιτοποίηση και Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

Επικοινωνία

Κακουλίδης Θεόδωρος Τηλ: 6984513668
Email: saapdm[email protected]gmail.com