Δανία-βιζόν: Τοπικό εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό εναντίον του στελέχους Cluster 5

13 Νοεμβρίου 2020
17:18
Κανένα σχόλιο

Το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 που αναπτύσσεται στη Δανία, στις πρώτες δοκιμές που έγιναν σε ζώα αποδείχθηκε αποτελεσματικό εναντίον του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού το οποίο εντοπίστηκε στα εκτρεφόμενα βιζόν, ανέφερε ένας από τους επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές ξεκίνησαν ένα σχέδιο για να θανατώσουν 17 εκατομμύρια βιζόν στη Δανία, με το σκεπτικό ότι αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος, το αποκαλούμενο Cluster 5, που εντοπίστηκε σε εκτρεφόμενα ζώα και σε ανθρώπους μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματικά τα μελλοντικά εμβόλια κατά της Covid-19.

Οι πρώτες μελέτες για αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος έδειξαν ότι ο ιός έχει μειωμένη ευαισθησία απέναντι στα αντισώματα. Ωστόσο, αντισώματα από κουνέλια τα οποία υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ένα πιθανό εμβόλιο, που αναπτύσσεται από το State Serum Institute (SSI) της Δανίας, αντιμετώπισαν με επιτυχία το στέλεχος Cluster 5, σύμφωνα με τον Άντερς Φόμσγκορντ.

«Δεν μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε τα αντισώματα των κουνελιών που έχουμε και δούλεψε», είπε ο Φόμσγκορντ, ο επικεφαλής επιστήμονας του SSI, μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι DR.

Το υποψήφιο εμβόλιο είναι ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και σύντομα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του σε ανθρώπους. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. «Το αν αυτό ισχύει για άλλα εμβόλια ή αν ισχύει για τα ανθρώπινα αντισώματα, δεν το γνωρίζουμε», διευκρίνισε ο Φόμσγκορντ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανέφερε, σε μια έκθεση αξιολόγησης του κινδύνου, ότι επί του παρόντος υπάρχει «υψηλή αβεβαιότητα» σχετικά με την πιθανή απειλή από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στα βιζόν, τις μεταλλάξεις του και την επακόλουθη μόλυνση ανθρώπων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.