Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

H πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) του σωματείου εργαζομένων στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο, μετά από πολλούς μήνες κυριολεκτικά ανυπαρξίας και μηδενικής δράσης, εμφανίστηκε με μια απαράδεκτη και προκλητική ανακοίνωση που στρέφεται ενάντια σε συναδέλφους, χωρίς να έχουν ενημερωθεί όλα τα μέλη του ΔΣ γι’ αυτήν.

Τόσους μήνες πανδημίας η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου:

  • Απείχε από όλες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για την ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας.

  • Απουσίαζε από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που καλούσαν οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ κλπ, όπως αυτή της 7ης Απρίλη (Ημέρα Παγκόσμιας Υγείας) και σαμποτάριζε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις με απεργοσπασία και απαξίωση.

  • Απέκλεισε 128 εργαζόμενους επικουρικούς και συμβασιούχους από το σωματείο απαγορεύοντάς τους να γίνουν μέλη και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Επί 8 μήνες η κυβέρνηση με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων είχαν όλο το χρονικό περιθώριο να οργανώσουν την μάχη ενάντια στην πανδημία, που όλοι γνωρίζαμε ότι έρχεται πιο απειλητική. Οι απαιτούμενες προσλήψεις δεν έγιναν, τα «νέα» τμήματα που δημιουργούνται για τον covid-19 ουσιαστικά είναι οι κλινικές που κλείνουν και μετατρέπονται σε covid με το ίδιο προσωπικό, ενώ πλέον χρειάζεται πολύ περισσότερο. Η εργασιακή κόπωση είναι μεγάλη και το «Μποδοσάκειο» μετατράπηκε σε νοσοκομείο μιας νόσου.

Η πλειοψηφία του σωματείου αντί να στηλιτεύσει τα παραπάνω και να βγάλει έστω μια ανακοίνωση, δεν ενημέρωσε ούτε μια φορά το προσωπικό του νοσοκομείου για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου των υγειονομικών, αλλά αντίθετα μπήκε στη διαδικασία των απαράδεκτων καταγγελιών όταν αποκαλύφθηκε το έγγραφο-πρόκληση της διοίκησης που έγραφε μεταξύ άλλων ότι: «Εάν κατά την ιχνηλάτηση μετά από εμφάνιση θετικού κρούσματος σε άτομο του προσωπικού, βρεθεί κάποιος από το προσωπικό που είχε επαφή υψηλού κινδύνου εντός του Νοσοκομείου, που σημαίνει δεν πήρε μέτρα προστασίας, απομακρύνεται από την εργασία για 7 ημέρες, και θα του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις». Δεν πρωτοτυπεί η διοίκηση. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έγιναν στο ΠΑ.Γ.Ν.Ηρακλείου, στον Άγιο Σάββα και στο Γ.Ν.Ε. Θριάσιο. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κατεύθυνση να μετακυλήσουν κυβερνητικές ευθύνες στους εργαζόμενους, χρεώνοντας στους υγειονομικούς τις δικές τους σκόπιμες παραλείψεις.

Σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση ενός συνδικαλιστικού οργάνου να στηρίζει τις κατευθύνσεις της όποιας διοίκησης, όταν αυτές στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου απέδειξε με τη μέχρι τώρα στάση της ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να μη σταματήσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα στο χώρο δουλειάς και να παλεύουμε για την επίλυση τους μαζί με όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό, για την υγεία που μας αξίζει.

Να ανακληθούν τα απαράδεκτα έγγραφα για κυρώσεις.

Απαιτούμε:

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
  • Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 10:30πμ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!