kozan.gr: «Έβαλε μπρος», η ΔΙΑΔΥΜΑ, για τη δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας

27 Δεκεμβρίου 2020
04:52

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, πριν από λίγες μέρες, η ΔΙΑΔΥΜΑ, προχώρησε στη διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού με θέμα: “Υπηρεσίες Συμβουλευτικής υποστήριξης για την προετοιμασία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία”, προϋπολογισμού 74.028 €, συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ 24%. Οι φάκελοι με τις προσφορές θα ανοίξουν την Πέμπτη 07.01.2021 κι ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου έργου.

Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί κομβικό στοιχείο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας και η υλοποίηση της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τετραετή στρατηγικό σχεδιασμό που διαπέρνα όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενεργεία και το Κλίμα οι άξονες αυτής της πολίτικης. Επίσης, η Κυκλική Οικονομία έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας διότι έχει συνδεθεί άμεσα με το μέλλον της περιοχής και την οικονομική της ανάπτυξη στο πλαίσιο της Απολιγνιτοποίησης.

Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας (Π.Κ.Ο.) θα αναπτυχθεί στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας. Στο Π.Κ.Ο., εκτός από τις δράσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ, προβλέπεται να εγκατασταθούν και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ προβλέπεται να υπάρχει και συνεργασία με ΦοΔΣΑ και ΟΤΑ σε υπερτοπικό επίπεδο και πέρα από τα όρια της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, που υλοποιεί η ΔΙΑΔΥΜΑ, έχει δημιουργήσει σημαντική τεχνογνωσία και χειροπιαστά αποτελέσματα σε θέματα που άπτονται της ανακύκλωσης υλικών και της ανάκτησής τους.

Έτσι θα εξεταστεί – σε προκαταρτικό επίπεδο – η βιωσιμότητα ενός Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας (ΠΚΟ) στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα αποτελέσει εύλογη επέκταση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ΔΙΑΔΥΜΑ. Σκοπός του συγκεκριμένου έργου, είναι:

• η εξέταση, σε επίπεδο προκαταρκτικής σκοπιμότητας, της δυνατότητας υλοποίησης ενός πρότυπου ΠΚΟ στη Δυτική Μακεδονία, οι όροι και προϋποθέσεις επιτυχούς λειτουργίας αυτού
καθώς και τα αναμενόμενα κόστη και οφέλη σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, αρχικά με ποσότητες υλικών από τη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε συνεργασία με
ΦοΔΣΑ και ΟΤΑ εκτός Δυτικής Μακεδονίας.

• η σύνταξη της Τεχνικής Έκθεσης για τη προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) η οποία θα στηριχθεί στα συμπεράσματα της Προκαταρκτικής Εκτίμησης Βιωσιμότητας και τα
τοπογραφικά σχέδια της περιοχής παρέμβασης.

• η διερεύνηση του Θεσμικού Πλαισίου Υλοποίησης, Οργάνωσης και Λειτουργίας για το ΠΚΟ.

Oι υπηρεσίες που θα κληθεί ο ανάδοχος να υλοποιήσει, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα παραδοτέα:
1. Προκαταρκτική Εξέταση Βιωσιμότητας ΠΚΟ για τη Δυτική Μακεδονία
2. Τεχνική Έκθεση για τη προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του ΠΚΟ
3. Έκθεση σχετικά με το θεσμικό Πλαίσιο Υλοποίησης και Λειτουργίας του ΠΚΟ

kozan.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.