Πάρις Κουκουλόπουλος: “H παραλίμνια περιοχή και ο ορεινός όγκος των Καμβουνίων έχουν μέλλον εφόσον στηριχτούν με βασικές υποδομές και είναι άδικο να εμφανίζεται ο ΧΥΤΑ ως η μόνη λύση”

10 Ιανουαρίου 2021
23:10
Το ζήτημα με τον αμίαντο είναι δύσκολο εξ ορισμού γιατί εκτός από τις θέσεις εργασίας και άλλα ανταποδοτικά οφέλη, άπτεται του λίαν ευαίσθητου θέματος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τελικά της βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Σερβίων και Βελβεντού.
Είναι ευτύχημα για την περιοχή ότι διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει τους θεσμούς αυτοδιοίκησης προκειμένου να υιοθετηθεί η βέλτιστη λύση που θα συνδυάζει τα επενδυτικά οφέλη με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το δυναμικό πρέπει να δοθεί βήμα και αυτό πιστεύω θα λειτουργήσει λυτρωτικά για όλους και υπάρχουν δυο παραδείγματα που πρέπει να αναφερθούν.
>Η άποψη που τεκμηριωμένα και έγκαιρα έχει αναπτύξει ο Χρήστος Παπαγεωργίου δεν είναι μόνο δική του, μαζί του συμφωνούν οι πιο έμπειροι μηχανικοί μεταλλείων της περιοχής. Θα είναι παράδοξο, για να το θέσω ήπια, να αγνοηθεί η γνώμη αυτών των ανθρώπων που έχουν δώσει τη ζωή τους σε μεταλλεία και ορυχεία όταν μάλιστα είναι δίπλα μας.
>Η άποψη του Λάζαρου Τσικριτζή που αφιερώθηκε στα οικολογικά ζητήματα επί δεκαετίες είναι επίσης απόλυτα τεκμηριωμένη. Πριν από χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζανης είχε υιοθετήσει την πρόταση της Οικολογικής Κίνησης για τη διαχείριση του αμίαντου μετά από εξαντλητική συζήτηση.
Προσωπικά είμαι απόλυτα πεισμένος για τις απόψεις των συμπολιτών μας που ονόμασα πιο πάνω και αρκετών ακόμα εξίσου αξιόλογων με τους οποίους συζήτησα το θέμα. Ενδεχόμενα να υπάρχουν και απόψεις που να τεκμηριώνουν την αντίθετη άποψη και να μη τις γνωρίζουμε. Το πιο σίγουρο όλων είναι ότι η παραλίμνιο περιοχή και ο ορεινός όγκος των Καμβουνίων έχουν μέλλον εφόσον στηριχτούν με βασικές υποδομές και είναι άδικο να εμφανίζεται ο ΧΥΤΑ ως η μόνη λύση.
Σε κάθε περίπτωση και χωρίς καμία διάθεση υπόδειξης το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβιων όπως και το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλουν στο συγκεκριμένο θέμα να λειτουργήσουν ως όργανα δημοκρατικού προγραμματισμού δίνοντας όπως ήδη αναφέρθηκε βήμα σε αυτούς που γνωρίζουν καθώς και σε όλους τους πολίτες με επαρκή διαβούλευση. Ο περιφερειακός σχεδιασμός της προηγούμενης περιφερειακής αρχής δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τη σημερινή γιατί και τότε δεν τηρήθηκε καμία διαδικασία δημοκρατικού προγραμματισμού στο ζήτημα αυτό.
Στην κατάσταση που βρισκόμαστε το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι οι στείρες αντιπαραθέσεις και οι προσωπικές στρατηγικές. Κοινούς μεγάλους στόχους που θα τους υπηρετήσουμε όλοι μαζί ή έστω οι περισσότεροι, αυτό έχουμε ανάγκη. Φυσικά οι στόχοι προκύπτουν με διάλογο και αντιπαράθεση με επιχειρήματα όταν κάτι δεν είναι προφανές ή όταν πάλι υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και μια τέτοια περίπτωση είναι η υπόθεση του χώρου ταφής αμιάντου. Είναι ζήτημα κοινής λογικής μα πάνω από όλα είναι ζήτημα δημοκρατίας που όσο πιο πιστά την υπηρετούμε τόσο περισσότερο μπορούμε να ελπίζουμε.

31 σχόλια

  • Πολλη σωστη προσεγγιση.Κ.Κουκουλοπουλε,μηπως πρεπει να κινητοποιησουμε και τους Δημους της Θεσ/νικης, μιας και υδροδοτουνται και αυτοι απο τον Αλιακμονα;”Ετη φωτος”μπροστα οι προτασεις σου.

      • Υποδουλος σε καποιο αφεντικο η σε πολιτικο μπορει να εισαι εσυ.Εγω αφεντικο για 33 χρονια ειχα τη θαλασσα.Εσυ πιστευω να μην εχεις δει ουτε σε φωτο γκαζαδικα.Αλλη φορα για αφεντικα να μη γραφεις γιατι θα σου προκαλεσω να γραψεις και το επιθετο σου.Κ.Κ.τ.Γ.Συνταξιουχος ναυτικος.

  • Άσε μας τώρα τα θυμήθηκες; που είναι το αρδευτικό της βόρειας πλευράς της λίμνης. Στα λόγια, εγώ σου χτίζω ουρανοξύστη στην Κοζάνη. Λόγια λόγια… Δεν κοστίζουν τίποτε. όλοι εσείς οι πολιτικοι για να μην σας ξεχάσει ο κόσμος, βγαίνετε κάθε λίγο και λιγάκι και μας γεμίζετε λόγια και υποσχέσεις.

    • Ναι τώρα που πάμε κατά διαόλου και έχει λόγο και άποψη. Πες μας κ τη δική σου να δούμε τι μπορείς να σκεφτείς αν μπορείς φυσικά

    • Δηλαδή δέχεσαι να γίνει η χαβουζα των επικίνδυνων απορριμάτων της Βαλκανικής;;; μιλάς για να αντιπαρατεθεις μόνο;πόσο κόμπλεξ;

  • Αν και έως ένα βαθμό συμφωνώ είναι ότι το πρόσωπο δεν έχει καταλάβει πότε αποχωρείς και πότε δίνεις τις γνώσεις που ενδεχομένως έχει στους νεότερους.. όχι απλώς δεν αποχώρησε παρά την σωρεία λανθασμένων επιλογών είτε προσωπικών είτε για την πόλη μας την Κοζάνη αλλά η αμετροέπεια και η αλαζονεία του έχουν κόστος τοπικά. Το Πασοκ τελείωσε όταν άλλαξε πολιτικό προσανατολισμό προφανώς έως και σήμερα δεν έχει γίνει κατανοητό από παλαιούς πρωταγωνιστές και κομπάρσους.-

  • Αφού είναι έτη φωτός μπροστά μάλλον κατοικεί σε άλλον πλανήτη και μάλιστα μακρινού γαλαξία και μας επισκέπτεται κάπου κάπου για να μας ξανασωσει όπως ΟΤΑ ήταν υπουργός με το ΓΑΠ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΩΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ..!

    • ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ.ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ;ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

  • Τόσα χρόνια η κοζάνη μολύνει τις γύρο περιοχές- ολόκληρη την Ελλάδα-ολόκληρο τον πλανήτη με τα καυσαέρια των ρύπων από τα εργοστάσια τις ΔΕΗ, με μόνο αυτοσκοπό την κερδοφορία της.
    Ο Δήμος Σερβίων φαίνεται πως θα προβεί σε μία ενέργεια που θα ωφελήσει ολόκληρη τη χώρα χωρίς να έχει επιπτώσεις το περιβάλλον (θα δείξει η μελέτη) και ξαφνικά οι κοζανίτες απέκτησαν οικολογική συνείδηση όχι για κανένα άλλο λόγο από το μετεγκασταθεί το έργο από τον Δήμο Σερβίων στα ορυχεία της ΔΕΗ και το οικονομικό όφελος να πάει σε αυτούς.
    Οι ίδιοι που (θα) φωνάζουν για συνεχίσει ο λιγνίτης να παράγει καυσαέρια έρχονται τώρα ως σωτήρες.
    Τελικά έχετε πολύ πλάκα οι κοζανιτες.

    • Η Κοζάνη τόσα χρόνια αναπνέει ρύπανση για ναχεις εσύ που δεν είσαι Κοζανιτης ρεύμα. Μας χρωστάς δε σε χρωστάμε. Αντε στην πατρίδα σου λοιπόν και μη μας γράφεις γιατί δεν θα μας λείψεις.

      • η κοζάνη μολύνει τις γύρο περιοχές- ολόκληρη την Ελλάδα-ολόκληρο τον πλανήτη με τα καυσαέρια των ρύπων από τα εργοστάσια τις ΔΕΗ ΛΈΜΕ ….κ αλλοι αναπνέουν κακομόίρη και δε φταίνε σε τίποτα.

  • Αφήστε το ποιος το λέει και διαβάστε τι λέει. Διαφωνείτε με αυτά που λέει; Εκθέστε τα επιχειρήματά σας μήπως και βγει κάτι κάλο από τη συζήτηση. Όταν η Περιφέρεια ετοιμάζει σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, τι σκέφτεται για την εν λόγω περιοχή; Τουριστική ανάπτυξη ή χαβούζα;

  • Γιατί εσυ είσαι σα κανα δέντρο και τα γράφεις η βγήκες στους δρόμους και αγωνίζεσαι μόνος πολύξερε εξυπνάκια μου μας το παίζεις γνωστής και σκληρός..! Αν εσυ εχεις τα «κότσια» γράψε ολοκληρωμένα την «ταυτότητα»σου και μετά να το ζητάς από τους αλλους…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.