Ονομάζομαι Πουτογλιδης Χαράλαμπος είμαι μόνιμος κάτοικος του χωριού Ακρινης Κοζάνης και αποτελώ μέλος του τοπικού συμβουλίου του χωριού μας. Παρακολουθωντας τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα για την ευρύτερη περιοχή έχει γίνει έντονη πλέον η περίοδος της μεταλιγνιτικής και αρχίζει να εμφανίζει τα σημάδια της.Ανοιχτές πλέον πληγές της περιοχής και βλέποντας ένα αβέβαιο μέλλον μόνο αμέτοχους δεν θα μπορούσαν να μας αφήσουν.Πρωτοβουλίες κινήσεων και δράσεων έτσι ώστε να αποτρέψουμε ένα καταστροφικό σενάριο θεωρώ πως αποτελεί ευθύνη μας.
Η μετεγκατάσταση τής Ακρινής δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί την εξαίρεση στις μέχρι τώρα μετεγκαταστάσεις. Η καθυστέρηση της το μόνο που προσφέρει πλέον είναι να βαραίνει την κοινωνία της Ακρινής που επί δύο δεκαετίες πληρώνει ακριβά την συνεισφορά στην ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας.Δυστυχώς μέχρι και σήμερα καμία ενέργεια που αφορά το σχέδιο απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης δεν έχουν κατατεθεί. Δίχως την έγκριση τους είναι αδύνατο να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία. Αποτέλεσμα αυτών έργα βασικών δομών και υποδομών να μην προχωρούν. Ερημοποίηση τού χωριού και η ανεργία των νέων μας μας οδηγούν είτε σε φυγή για μια καλύτερη ζωή είτε μας στερούν το δικαίωμα στο όνειρο μιας καλύτερης. Κατόπιν των ανωτέρω η τοπική κοινωνία και οι οικογένειες του οικισμού βρίσκονται σε μια διαρκή αβεβαιότητα. Ο κόσμος φοβούμενος διερωτάται και διχάζεται καθώς αρκετές ευκαιρίες έχουν χαθεί. Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία των συμβουλών της κοινότητας καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό να μας παρουσιάσουν τις προθέσεις τους. Προθέσεις καθώς από την πλευρά του υπουργού παρουσιάστηκαν σε απάντηση μετά από ερώτηση της κ.Κ Βέττα βουλευτή της Π.Ε. Κοζάνης. Θεωρείται αυτονόητο φυσικά ότι η οποιαδήποτε δέσμευση μόνο γραπτά θα μπορούσε να δοθεί καθώς πλέον οι κάτοικοι του χωριού μας χόρτασαν από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις του παρελθόντος. Σε μια διαφορετική πρόταση μη έγκρισης της μετεγκατάστασης και πρόκρισης ενός πράσινου οικισμού η έξυπνου χωριού με ανταποδοτικά όπως φωτοβολταϊκά πάρκα,φορολογικές ζώνες, επιδοτούμενα προγράμματα πρωτογενούς τομέα,καλύτερο περιβάλλον καλύτερες συνθήκες ζωής θεωρώ πως όλους μας βάζουν σε σκέψεις καθώς αυτό φαίνεται να είναι το τοπίο του μέλλοντος. Φυσικά η άποψη και η γνώμη των κατοίκων του χωριού είναι που στο τέλος θα αναδείξει το τι ακριβώς θέλει καθώς θα αποφασιστεί επ αυτής με δημοψήφισμα.
Ας ελπίσουμε ότι δεν έχουν χαθεί ακόμη όλα και αν οι άνθρωποι δραστηριοποιηθούν πραγματικά και υπεύθυνα θα διαμορφωθούν όλα εκείνα τα ερείσματα για να κάνουν και κάνουμε το χωριό μας δυνατό και βιώσιμο…