Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τη χθεσινή (Τρίτη 12/1/2021) ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, 53 κρουσμάτων κορωνοιού ανακοινώθηκαν στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων τα περισσότερα ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα σύμφωνα με πληροφορίες.

Κύριε Υπουργέ,

Η επιβολή ήδη για πάνω από ένα τρίμηνο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης πολύ σκληρών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού (ενδεικτικά απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα, κατάργηση του click away ήδη από αρχές Δεκεμβρίου, κλπ), έχει δημιουργήσει στην ήδη βεβαρυμμένη οικονομικά περιοχή με μεγάλα ποσοστά ανεργίας μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο δίκαιης μετάβασης πέρα από επιβάρυνση της ψυχολογίας των κατοίκων και απαισιοδοξία και φόβο για το μέλλον των επαγγελματιών, που περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα της αγοράς προκειμένου να επιβιώσουν.

Σημειώνεται ότι  η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων της εστίασης, του λιανεμπορίου, των γυμναστηρίων, των ταξί κ.α είναι απελπιστική. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, έχω ήδη προτείνει στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης τη λήψη εξειδικευμένων οικονομικών – αναπτυξιακών μέτρων αποκλειστικά για την Π.Ε. Κοζάνης.

Τη στιγμή δε, που όλη η περιοχή θεωρούσε, ότι οι προσπάθειες των κατοίκων θα έχουν αίσιο αποτέλεσμα, ότι η κατάσταση σταδιακά θα άλλαζε και ότι με προφυλάξεις και μέτρα, θα ξεκινούσε παράλληλα με τη διαφύλαξη της διασποράς του κορωνοιού  η προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας της περιοχής μας, που έχει δυστυχώς πληγεί σοβαρά περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας μας, ακούστηκε η ως άνω χθεσινή ανακοίνωση από τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Στη συνέχεια πληροφορήθηκα κυρίως από δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ, ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά χρονικά δεδομένα και ότι τα πραγματικά χθεσινά κρούσματα ήταν 15, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν 53! Τα υπόλοιπα αφορούν κρούσματα πλασματικά, που εκ παραδρομής δεν ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν και διαπιστώθηκαν.

Τα ανωτέρω, εύλογο είναι, ότι κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία περίοδο κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία από παραλείψεις, λάθη ή και αμέλεια υπευθύνων, οι οποίοι δείχνουν ότι δεν σέβονται τον κόπο και τις προσπάθειες των κατοίκων, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Τι συμβαίνει με την καταγραφή και την ενσωμάτωση των κρουσμάτων από την Π.Ε Κοζάνης; Υπάρχει πράγματι ζήτημα ελλιπούς ή καθυστερημένης ενσωμάτωσης, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην ευκρινή αποτύπωση της κατάστασης; Το χθεσινό περιστατικό είναι μεμονωμένο ή έχει επαναληφθεί στο παρελθόν με αποτέλεσμα να έχει επηρεάσει τις κεντρικές αποφάσεις για τα συνεχόμενα lock down στην περιοχή;
  2. Ποιοι ευθύνονται για την ανακριβή αποτύπωση και ανακοίνωση και τι θα πράξετε σχετικά με αυτό; Θα αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους;
  3. Ποιος είναι ο αριθμός κρουσμάτων που δήλωσε η Π.Ε. Κοζάνης και ποιος αυτός που ανακοινώθηκε από τα κεντρικά του ΕΟΔΥ καθημερινά από την 1.10.2020 μέχρι και σήμερα 13.1.2021, τα οποία παρακαλώ να μου τα αποστείλετε; Συμπίπτουν αυτά μεταξύ τους;
  4. Ποιοι είναι οι λόγοι που η ΠΕ Κοζάνης, τρεις μήνες μετά την ένταξή της σε επίπεδο συναγερμού Κατηγορίας 4 και Αυξημένου Κινδύνου, δεν έχει παρουσιάσει αποκλιμάκωση;
  5. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την πλήρη άρση των μέτρων στην περιοχή;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μιχαήλ Παπαδόπουλος

                                                                              Βουλευτής Ν.Δ. Π.Ε. Κοζάνης