Στο «Ιερό Θυσιαστήριο του Ουρανού» ο αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Παπανικολάου (Του Γιάννη Μουκίδη)

28 Ιανουαρίου 2021
18:03

«ΕΚΟΙΜΗΘΗ», ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

 

Στις «αιώνιες μονές» αναπαύεται και στο «Ιερό Θυσιαστήριο του Ουρανού» λειτουργεί από χθες ο μακαριστός αρχιμανδρίτης – ιερομόναχος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου κυρός Χριστοφόρος Παπανικολάου, που «έχασε τη μάχη».

Η εκδημία του ιδιαίτερα γνωστού και αγαπητού, στην επαρχία Ελασσόνας, στο νομό Κοζάνης και όχι μόνο 52χρονου κληρικού προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και θλίψη στην τοπική κοινωνία και στους κόλπους της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.

Ο άτυχος π. Χριστοφόρος(κατά κόσμον Χαράλαμπος) Παπανικολάου είχε προσβληθεί από τη μάστιγα της εποχής μας, τον κορονοϊό και νοσηλευόταν για πολλές ημέρες στην Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Κατερίνης, όπου και «κατέληξε».

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, και στη «σκιά» των προβλεπομένων περιοριστικών μέτρων προστασίας κατά του ιού «Covid – 19», η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και η Ελασσόνα είπαν το «ύστατο χαίρε» στον δραστήριο, αθόρυβο, πράο και χαρισματικό αρχιμανδρίτη.

Χθες, Τετάρτη, στις 11 το πρωί, τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία του εκλιπόντος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και συμπροσευχήθηκε ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων(…ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου), πλαισιωμένοι από τους: πρωτοσύγκελο της Ι. Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης – αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, πρωτοσύγκελο της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνα Καραλάσκο και αρχιερατικό επίτροπο της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου.

Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, αφού διαβίβασε τα θερμά συλλυπητήρια του προκαθημένου της Ορθοδοξίας προς την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και προς τους οικείους του εκλιπόντος κληρικού, μίλησε για τη ζωή και την προσωπικότητα του.

Ο αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Παπανικολάου, με καταγωγή από την Κοζάνη, από την παιδική του ηλικία αγάπησε την Εκκλησία και την ιερατική κλίση. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογία Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 17 Δεκεμβρίου του 1994 στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1996 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ι. Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, από τον πρόσφατα κοιμηθέντα, μακαριστό μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ και την ίδια μέρα έλαβε και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου. Ως πρεσβύτερος διορίστηκε και υπηρέτησε στην ενορία του Βατερού, στην οποία ανέπτυξε πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και ανακαινιστικό έργο.

Τον Οκτώβριο του 2000 μετατέθηκε στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, με την προοπτική της επανδρώσεως και ανασυστάσεως της ιστορικής Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, όπου μαζί με τους δύο ιερομονάχους, τον ηγούμενο και κατά σάρκα αδελφό του π. Νικάνορα και τον σημερινό μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, αποτέλεσε την πρώτη αδελφότητα της Μονής, μετά από 80 χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης της.

Χαρακτηριστικά τα περιεκτικά λόγια του μητροπολίτη Ελασσώνος, μιλώντας συγκινημένος για τον εκλιπόντα κληρικό:

«Ο π. Χριστοφόρος, όπως άλλωστε και όλοι οι πατέρες της Ιεράς Μονής μέχρι σήμερα, εκτός από τις λειτουργικές ανάγκες του μοναστηριού, εξυπηρετούσε με υποδειγματική προθυμία τα εφημεριακά κενά των χωρίων και των υπολοίπων Μονών, διακονώντας την ιερουργία του λόγου, το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως και πραγματοποιώντας τακτικές ομιλίες σε διάφορες ενορίες. Διακρινόταν για την ευρυμάθειά του και για την βαθειά θεολογική του μόρφωση. Ήταν άριστος και καλλίφωνος λειτουργός, ιεροπρεπής και έμπειρος γνώστης της βυζαντινής μουσικής.

Κυρίως όμως ο π. Χριστοφόρος διακρινόταν γιά τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα· την καθαρότητα και αγιότητα βίου, το ταπεινό του φρόνημα, την σεμνότητά του, την αθόρυβη και χωρίς τυμπανοκρουσίες ελεημοσύνη, το άδολον και άκακον της καρδίας του, την προς πάντας αγάπη του, την υποδειγματική σιωπή του, την παιδική του αθωότητα! Εν ψυχική οδύνη καταθέτω τις σκέψεις μου αυτές, ως απόρροια της πολυετούς γνωριμίας, συναναστροφής και της κοινής μας τριακονταετούς πορείας μας από την κοινή μας πατρίδα την Κοζάνη, και εν συνεχεία στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος.

Η απώλειά του ανθρωπίνως μάς θλίβει, διότι χάνουμε έναν συνεπή κληρικό, έναν καλό συνεργάτη, έναν αγαπητό αδελφό και φίλο με την αθώα ψυχή και το παιδικό χαμόγελο. Η ψυχή μας όμως γεμίζει από αναστάσιμη ελπίδα ότι τον κερδίζει ο ουρανός, όντες βέβαιοι ότι προστίθεται στον χορό των αγίων, δικαίων και εναρέτων, και ότι πρεσβεύει για όλους εμάς με τις θεοπειθείς ικεσίες του.

Αγαπητέ συλλειτουργέ, φίλε και αδελφέ π. Χριστοφόρε, καλόν Παράδεισον!

Η μνήμη σου είη αιωνία!»

Ακολούθησε η μεταφορά του σκηνώματος στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, όπου ο ιερομόναχος Χριστοφόρος ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο της Μονής, εκεί όπου βρίσκονται οι τάφοι του μακαριστού κατά σάρκα παππού του ιερομονάχου π. Νεοφύτου, του μακαριστού μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου και του λαϊκού Ανδρέα Μπόλλου.

Στο «τελευταίο αντίο» του αρχιμανδρίτου κυρού Χριστοφόρου βρέθηκαν: ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα και Δημήτρης Καρανίκας και ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου.

 

 

 

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.