Έγκαιρη προσφυγή της Δημοτικής Αρχής Κοζάνης προς τα αρμόδια όργανα για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων του Δ.Σ.

7 Απριλίου 2021
14:40

Ο Δήμος Κοζάνης κατόπιν της έκτακτης σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11-03-2021 και της  απόφασης υπ’αριθμ.68/2021, διαβίβασε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της πολιτείας στις 24-03-2021-μέσω της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου- το περιεχόμενο όλων των αποφάσεων που αυτό έλαβε σχετικά με τον τρόπο μίσθωσης δημοτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος για ενδεχόμενη παραβίαση του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί το κάλεσμα του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. Κοζάνης στις 11-03-2021, προς την παράταξη «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» και τον επικεφαλής της Λευτέρη Ιωαννίδη, ώστε να προσκομιστούν όλα τα στοιχεία στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.  Η κατάθεση των εγγράφων από την Δημοτική Κίνηση στη γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου έγινε μόλις χθες 6-03-2021, και δύο σχεδόν εβδoμάδες αφότου η Δημοτική Αρχή κατέθεσε τα στοιχεία με δική της πρωτοβουλία.

Ο στόχος των δικών μας ενεργειών είναι η τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, καθώς και η πιστή εφαρμογή της ομόφωνης ΑΔΣ και η πλήρης διαφάνεια. Γι αυτό είναι χρήσιμο να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ορισμένα σημαντικά δεδομένα, που αφορούν την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, ώστε να μην υπάρχουν απορίες. Αναλυτικά:

  • Όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες που ζητούν να μισθώσουν δημοτικές εκτάσεις στο Δήμο Κοζάνης με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
  • Οι όροι, με τους οποίους μισθώνονται σήμερα οι δημοτικές εκτάσεις, έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι ευνοϊκότεροι για το Δήμο και δυσμενέστεροι για τις εταιρείες σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
  • ‘Όλα τα αιτήματα μίσθωσης εξετάζονται σταθερά με τον ίδιο τρόπο, χωρίς η απόφασή να διαφοροποιείται ανάλογα με το ποια είναι η αιτούσα εταιρεία, όπως προφανώς συμβαίνει με τις αποφάσεις άλλων παρατάξεων, που αποφασίζουν κατά περίπτωση.
  • Οι αποφάσεις σε δύο μόνο περιπτώσεις δεν είχαν τη σύμφωνη γνώμη των Κοινοτήτων (Μαυροδένδρι, Λιβερά), ενώ η παράταξη “Κοζάνη τόπος να ζεις” ψήφισε αντίθετα με τη γνώμη των Κοινοτήτων σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις (Δρέπανο, Κοίλα, Αλωνάκια, Σιδερά, Λυγερή και Βατερό )
  • Σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που θεωρούνται περιοχές προτεραιότητας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με το χωροταξικό των ΑΠΕ, αυτές είναι οι άγονες και χέρσες χορτολιβαδικές, προκειμένου να μην χρησιμοποιούνται καλλιεργήσιμες γεωργικές εκτάσεις.

 

Είναι  επίσης σημαντικό να επισημανθεί, ότι η εταιρία που δραστηριοποιείται στην Μεσιανή  του Δήμου Σερβίων, τα δικαιοδοτικά όργανα του οποίου είναι αρμόδια για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, δεν έχει καμία συμβατική σχέση με το Δήμο Κοζάνης.

Για τη Δημοτική Αρχή η προσέγγιση στο θέμα της εγκατάστασης ΑΠΕ και φωτοβολταϊκών είναι συνειδητή επιλογή, πάγια και σταθερή, τα τελευταία δέκα χρόνια:

  • Εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου για την μεταλιγνιτική περίοδο και είναι σύμφωνη με το master plan που προτείναμε, για τη μετάβαση και τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό,
  • ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και να εξασφαλιστούν έσοδα για τον Δήμο, με ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες (θέσεις εργασίας, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινότητες όπου αυτά εγκαθίστανται).

Tο διαβιβαστικό έγγραφο της Γραμματείας Δ.Σ., καθώς και η Α.Δ.Σ.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.