Η 1η Μαϊου ως ημέρα αργίας (του Ιωάννου Ρόνα)

29 Απριλίου 2017
11:20
Κανένα σχόλιο

Η 1η Μαϊου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες (Β.Δ. 748/66).

Εν πρώτοις, η 1η Μαϊου θεωρείται ως απεργία όλων των εργαζομένων.

Όμως, κάθε χρόνο αυτή η ημέρα κηρύσσεται ως υποχρεωτική αργία με απόφαση του αρμόδιου, κάθε φορά, Υπουργού (Α.Ν. 380/68).

Άλλες ημέρες που εντάσσονται στις υποχρεωτικές αργίες είναι :

η 25η Μαρτίου, η Δευτέρα ημέρα του Πάσχα, η 15η Αυγούστου, η ημέρα των Χριστουγέννων.

Φέτος 1η Μαϊου είναι ημέρα Δευτέρα. Εφόσον δεν απασχοληθεί ο μισθωτός αυτή την ημέρα δεν δικαιούται επιπλέον αποδοχές απ αυτές που κανονικά αμείβεται μέσα στο μήνα.

Όμως ο ημερομίσθιος , σ αυτή την περίπτωση, δικαιούται να λάβει το καταβαλλόμενο σ αυτόν ημερομίσθιο, ως γίνεται συνήθως.

Τώρα, αν ο μισθωτός απασχοληθεί αυτή την ημέρα, όπως και για κάθε υποχρεωτική αργία, θα του καταβληθεί προσαύξηση 75% στο 1/25 δηλαδή του νομίμου μηνιαίου μισθού του.

Αν απασχοληθεί ο ημερομίσθιος επίσης θα έχει προσαύξηση 75% επί των νομίμων αποδοχών αυτής της ημέρας.

Αν η επιχείρηση λάβει αρμοδίως άδεια για λειτουργία αυτή την ημέρα, της όποιας υποχρεωτικής αργίας, και οι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν για εργασία, δεν δικαιούνται αμοιβή γι αυτήν την ημέρα, πολλώ δε μάλλον δεν δικαιούνται και την προσαύξηση του 75% , που είπαμε, εκ του λόγου αυτού.

Και κάτι άλλο : Αν ο εργαζόμενος βρίσκεται σε άδεια τότε δεν του χρεώνεται η άδεια για αυτή την ημέρα.

Αν η άδεια του εργαζομένου είναι λόγω ασθενείας του τότε η ημέρα αυτή θεωρείται ως ασθένεια και όχι ως αργία γι αυτόν.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Του κ. Ιωάννου Ρόνα

Φορο-συμβούλου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.