Κοζάνη: «Επίθεση» από το έντομο λυμάντρια

30 Απριλίου 2017
06:05
Κανένα σχόλιο

Εκατομμύρια κάμπιες του είδους Lymantria dispar έχουν κατακλύσει περιοχές του Δήμου Κοζάνης, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις. Το φαινόμενο είναι σε έξαρση και, ήδη, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χρωμίου, Ευάγγελος Γαμβρέλας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου τόσο για τις χιλιάδες εκτάσεις σιτηρών, που υπάρχουν στην περιοχή, όσο και για την κτηνοτροφία και το φυσικό περιβάλλον.

Όπως είπε και πέρσι, που είχε εμφανιστεί το φαινόμενο στην περιοχή Αιανής Χρωμίου, το έντομο εξαπλώθηκε σε εκτάσεις που έφταναν τα 20.000 στρέμματα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ακόμη και στην κτηνοτροφία. «Στην περιοχή βόσκουν περίπου 7.500 γιδοπρόβατα και οι  κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι είχαν μεγάλη μείωση στην παραγωγή γάλακτος εξαιτίας της έλλειψης βοσκότοπων, αλλά και των αλλεργιογόνων ιδιοτήτων, που έχει το έντομο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαμβρέλας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες υποσχέθηκαν την αντιμετώπιση με ψεκασμούς.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ιωάννης Σπανός, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, επισήμανε ότι είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μέσα στον Μάιο, καθώς και σε περιόδους ξηρασίας και ανομβρίας, και ότι πρόκειται να αποκλιμακωθεί σε λίγες ημέρες, όταν οι προνύμφες γίνουν πεταλούδες, ενώ οι ψεκασμοί είναι πολλές φορές αναποτελεσματικοί.

Πηγή http://www.ypaithros.gr/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.