Ου Κουρουνοιός κι οι Αναμπόλιαστ΄ (του Δημήτρη Βούρκα)

14 Ιουλίου 2021
22:35

Άρα τρανό ξύλου μι δικανίκ΄ μι μπουντάκια* που χράζουντι ικεί σιαπάν σ΄κυβέρνησ΄, τι μι τ΄ς κρατάτι αρά κι δεν τ΄ς ξινουμάτι*; -Τι μουρμουρίιζ μπρέ μαναχός, ακούου τ΄γυναίκα μ΄ να μι λιέει. Άσι μι κι σύ μάρ, τσιατίσ΄κα. Μουρμουρίζου αυτά που σκέφτουμι για να τα γράψου! – Κι μι ποιόν τάχς σήμιρα; Μι ΄ν κυβέρνησ΄ ! -Τι σι φταίει η κυβέρνησ΄; Μι φταίει γιατί δεν τσακών΄ τ΄σκούπα κι του φαράσ΄ κι όποιουν πάρ΄ου χάρους.
-Ποιόν να πάρ ου χάρους;
Όλνους αφνούς που δεν αμπουλιάζουντι.
-Μα του Σύνταγμα λιέει ότι όλ΄οι Έλληνις είνι ίσ΄ ενώπιον του νόμου και έχουν ίσια δικιώματα.
Κι τι θέλτς να μι πείς μι τ΄αφτόια, τα μσά διαβάιζ΄; Του άρθου 4 παράγραφους 2 λιέει όχ΄ μούνγκι δικιώματα αλλά κ΄ υπουχριώσεις, αλλά κι στου άρθου 25 παράγραφους 4 μας λιέει ότ΄ του κράτους δικιούτι να χαλέβ΄απ΄όλνους τ΄ς πουλίτις να φκιάν΄του χρέους τ΄ς κοινουνικής κι ιθνικής αλληλιγγίης.
Ποιό είνι του χρέους τ΄ς αλληλιγγίης; Να μην παέν να αμπουλιάζουντι κι να αφήν΄ όχ΄τουν στρατηγό άνιμου που μας ίλιγιν κάπουτι ου Βύρουνας, ιδώ πρόκειτι για τουν αρχιπτέραρχου κουρουνοϊό που σουντάει* σαν τα στούκας κι όποιουν πάρ΄ ου χάρους.
-Αμ, ισύ γίνγκις κι αγράμματους δικηγόρους !
Δεν ξέρου τι γίνγκα αλλά αυτό που διάβασα σήμιρα στου γκούγκλε μι ξιπιρνάει.
-Τι διάβασις;
‘Αμα του διαβάισ΄ ιτότις τα σι πώ ιγώ. Σι ιένα γηρουκουμείου, στου Βόλου, ιννιά ακόλτσαν απού τουν νέου κουρουνοιό, τέσσιαρς απ΄τ΄ς ιργαζόμιν΄ κι άλλ΄πέντι ηλικιουμέν΄ που φιλουξινούνταν.
Απού τ΄ς υπάλληλ΄ μούνγκι οι δικαουχτώ ήταν αμπουλιασμέν΄, οι πινήντα πέντι αρνούντι να αμπολιαστούν, δηλαδής κουντά στου ιξήντα πέντι τ΄ς ικατό.
Τι τ΄ς φκιάντς αφνούς τώρα; σφαλνάς του γηρουκουμείου κι τ΄ς αφήντς χουρίς δλειά; Αφτό φκιάντς.
-Μα αφτό είνι δικτατουρία! Είνι χούντα!
Χούντα ξιχούντα, όταν πρόκειτι για να προυστατέψ΄ τουν κόσμου αφτό πρέπ΄ να φκιάσν. Είσι σι μισουκουμείου κι δεν αμπουλιάζισι, όξου, καρτιρούν πουλλοί να πιάσν δλειά, είσι δάσκαλους, καθηγητής κι δεν αμπουλιάζισι; δεν ξικινάς μαθήματα τουν Σιπτέμβρ΄, τόσ΄ αδιόριστ΄ κι αναπληρουτές υπάρχν. Είσι μαθητής, φοιτητής, σπουδαστής δεν αμπουλιάσκις, δεν παέντς σκουλειό, πανιπιστήμιο. Είσι κάθι είδους καταστηματάρχης κι δεν αμπουλιάσκις, σφάλτζμα του μαγαζί. Παέντς σι δημόσιις υπηρισίις κι σι ουργανισμούς; του χαρτί στα χέρια ότ΄αμπουλιάσκις. Άμ του άλλου που του βάντς; τα δώσ΄ λιέει ικατόν πινήντα ιβρώ σι κάθι νέουν να αμπουλιαστεί. Μωρ΄τι μας λιές! ικατόν πινήντα μπάτσις χράζουντι όχ΄ ιβρώ. Ιδώ που είνι η ισότητα ή ν΄καταπίνουμι; γιατί δεν δίντς κι σι αφνούς που αμπουλιάσ΄καν;
Τα διάφουρα κόμματα γιατί είνι αντίθιτα; Ιδώια βρήκαν να φκιάσν αντιπουλίτιφς΄; Τόσα κι τόσα θέματα υπάρχ΄ ας φκιάσν ικεί ΄ν αντιπουλίτιφσ΄ κι όχ΄στ΄ς πλάτις του λαουτζίκου που ικτός τουν άλλουν έχ΄κι του γκαϊλέν* για τουν κουρουνοιό.
Μπουλάκιμ΄* να μας φουτίσ΄ ου Θός κι να παέν όλ΄κι να αμπουλιαστούν, αλλά τι καρτιράς όταν οι ικπρώσουπ΄του Θιού δεν αμπουλιάζουντι κι όλ΄ αφτοί απού τ΄ς παραθρησκεφτικές ινώσεις είνι ινάντια στου ιμβόλιου λιές κι του ιμβόλιου έχ΄ υλικό που τα μας αλλάξ΄ θρησκεία ή τα βγάλουμι κέρατα κι τα γίνουμι δγιάταν΄* ή δεν ξέρου τι.
Τουν κουσιό* όλ΄για ιμβόλιου λοιπόν, μπάς κι σουθούμι. Αλλιώς τόχουμι χαμένου.
*
Ξύλου μι μπουντάκια = κλαρί με προεξοχές (ρόζους)
Ξινουμάτι = Διώχνετε
Σουντάει = Ορμάει
Γκαϊλές = στενοχώρια
Μπουλάκιμ = Μακάρι
Δγιάταν΄ = Διάβολοι
Κουσιός = Τρέξιμο
Μήκας Ελίμειος
14 Ιουλίου 2021

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.