Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης: Συμμετέχουμε στην διαδήλωση των συνδικάτων που θα γίνει στη ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 18.00 στην πλατεία ΧΑΝΘ

10 Σεπτεμβρίου 2021
10:59
Κανένα σχόλιο

Τη στιγμή που ο λαός μας και όλη η χώρα, καίγεται στην κυριολεξία από τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες της εγκληματικής ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκε- ντρο την πρόληψη, αποδείχτηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, της ζωής και των περιουσιών του λαού που σταματάει εκεί που αρχίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αν κάτι έγινε ξανά στάχτη στη νέα ανείπωτη τραγωδία που ζει αυτές τις μέρες ο λαός σε όλη την Ελλάδα, είναι ο μύθος ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφα- λαίου και αυτά του λαού.

Τη ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο ψηφίζοντας νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα», ένα έκτρωμα βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, το οποίο στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που ψήφισαν πλήθος άρθρων του νομοσχεδίου. Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί εξαθλιωμένους εργαζόμενους για να εξασφαλίσει την ανάκαμψή του, δηλαδή τα κέρδη του. Γι’ αυτό θέλουν να ξεμπερδεύουν μία και καλή με το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη συνδικαλιστική δράση.

Τη στιγμή που για άλλο ένα καλοκαίρι για λογαριασμό των κερδών των μεγαλοξενοδόχων, αεροπο- ρικών εταιρειών, εφοπλιστών βλέπουμε τα πρωτόκολλα υγείας απέναντι στην πανδημία να γίνονται καπνός, ο λαός και οι εργαζόμενοι είναι για άλλη μια φορά εκτεθειμένοι με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Αντί να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει η κυβέρνηση τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχυθεί η ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της Υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων.

Οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα σχολείων, πανεπιστημίων αλλά και την επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αναδεικνύουν την επιλεκτική ανικανότητα της να προστατέψει την υγεία του λαού αλλά και την προσπάθειά της να μετατραπεί το δικαίωμα στην υγεία σε πελατεία των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει το ότι αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, προστασίας στους χώρους δουλειάς κ.α. η κυβέρνηση επιμένει να ρίχνει τις ευθύνες της στο λαό, μετατρέποντας το εμβόλιο με την υποχρεωτικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, από μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Τη στιγμή μάλιστα που αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ. για να μη θιχτούν τα κέρδη των τουριστικών ομίλων, έχει φέρει τεράστια αύξηση κρουσμάτων.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί πως αντι να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, θέτει σε αναστολή εργασίας τους ανεμβολίαστους και κόβει τις άδειες των υπολοίπων υγειονομικών επιδιώκοντας να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να πετάξει για άλλη μια φορά την ευθύνη από πάνω της. Οι παλινωδίες της και η λειψή ενημέρωση για τα εμβόλια, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της υγείας, είναι που τρέφουν τον ανορθολογισμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ένας εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να δίνει από την τσέπη του σε ιδιωτικά μόνο διαγνωστικά κέντρα 40€ τον μήνα για τεστ κορονοϊού. Αντίστοιχα, ένας φοιτητής για να παρακολουθεί την σχολή του πρέπει να δίνει 80€ για 2 τεστ την εβδομάδα!

Όλα για την κυβέρνηση μπαίνουν στο ζύγι κόστους – οφέλους, ακριβώς η ίδια πολιτική που υπηρετήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, προωθώντας βήμα-βήμα την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές, πολύ περισσότερο τώρα που όλο αυτό το διάστημα που διαρκεί η πανδημία όχι μόνο δεν πάρθηκαν μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές, αλλά δαπανούνται εκατομμύρια ευρώ για Πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ τα σχολεία ανοιγοκλείνουν κάθε λίγο λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, γιατί η μείωση των μαθητών ανά τάξη και η πρόσληψη εκπαιδευτικών θεωρείται περιττό κόστος.

Ταυτόχρονα αξιοποιείται όλη αυτή η κατάσταση, με πρόσχημα την ατομική ευθύνη, για να δοθεί νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, αφού ο εργοδότης έχει την ευχέρεια να απολύει όταν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και αρνείται να πληρώσει από την τσέπη του τα διαγνωστικά τεστ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχουμε καθήκον και υποχρέωση  να αντιδράσουμε για να υπερασπιστούμε εργασιακά δικαιώματα και την υγεία την δικιά μας και των οικογενειών μας. Οργανώνουμε την πάλη μας με το Συνδικάτο και διεκδικούμε:

  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών, συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

6.9.2021

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.