“Μια σύντομη και με απόλυτο σεβασμό, απάντηση, στην ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης “Κοζάνη Τόπος να Ζεις” για το ωράριο της Κ.Δ.Β.Κ.
1.Η Κ.Δ.Β.Κ άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, ουσιαστικά στις αρχές του καλοκαιριού.  Ο κορονοϊός…γνωρίζει το γιατί. Στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα, έγιναν πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις για την επιχειρηματικότητα, πολυήμερες δράσεις για τους μικρούς μας φίλους, δημιουργικές κινήσεις, κινηματογραφικές προβολές δύο εβδομάδων (όπου το προσωπικό συμμετείχε ως τα μεσάνυχτα καθαρά εθελοντικά),
δύο μεγάλες εκθέσεις εβδομάδων, με φόντο τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης, σημαντικής ποιότητας (και κόστους). Όλα αυτά, με τη συμμετοχή πάμπολλων επισκεπτών (τηρώντας σε απίστευτο βαθμό τα πρωτόκολλα για τον covid). Όλα αυτά σε διάφορες ημέρες και ώρες της εβδομάδας. Όσο είχαμε τη δυνατότητα.
2. Σχεδόν όλο αυτό το διάστημα, πορευόμαστε χωρίς εποχικό ή οποιασδήποτε μορφής έκτακτο προσωπικό. Κι όλοι βεβαίως γνωρίζουν την τεράστια σημασία αυτών των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στα Νομικά τους Πρόσωπα. Το Κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο θα μας “ενισχύσει” αργεί ακόμη. Άρα η δυσκολία να είναι ανοιχτή non stop μια τέτοια τεράστια Βιβλιοθήκη είναι εμφανέστατη. Δε είναι εφικτό εκ των πραγμάτων να λειτουργούν δύο βάρδιες, όταν μιλάμε για μόνιμο προσωπικό 7 ατόμων το οποίο μειωνόταν στα 4-6 άτομα λόγω των “κανονικών” αδειών που πήραν υπάλληλοι εν μέσω θέρους. Ακόμα κι αν εγώ θα ήθελα να “μεταμφιεστώ” σε Βιβλιοθηκονόμο η δεύτερη βάρδια για να παραμείνει η Βιβλιοθήκη ανοιχτή και το απόγευμα δεν…προέκυπτε. Το θέλαμε, κατανοούσαμε την επιθυμία πολλών “χρηστών”, αλλά το πλάνο δεν “έβγαινε”.
3. Η τεράστια διαφορά με το παρελθόν, το 2018 πχ. είναι ότι τότε η Βιβλιοθήκη είχε 13 μόνιμους υπαλλήλους και πάνω από 30 εποχικούς και το φετινό καλοκαίρι υπήρχαν 7-8 μόνιμοι και ένας εποχικός. Τρομακτική η διαφορά. Και γι’ αυτό προφανώς “ευθύνεται” σε πρώτο χρόνο το timing των εποχικών μη προσλήψεων (ο ΟΑΕΔ το ρυθμίζει αυτό εννοείται) αλλά και η “εκπληκτική…εφεύρεση” του ελληνικού Δημοσίου που ονομάζεται “Κινητικότητα”. Μια πατέντα που απλά σου αφαιρεί υπαλλήλους χωρίς να σε ρωτήσει. Δε φταίει ούτε ο κύριος Μαλούτας ούτε ο κύριος Μιχαηλίδης ούτε ο κύριος Κουζιάκης. Όποιος θέλει, όποτε θέλει, αν δε του αρέσει κάτι, φεύγει χωρίς να ερωτηθεί ο φορέας. Εξαιρετικό !!!
4. Από το πρώτο δευτερόλεπτο που ανέλαβα την προεδρία της Κ.Δ.Β.Κ είχα δώσει στο λόγο μου ότι εδώ δε θα υπάρξει ουδεμία πολιτική χροιά. Όποιος διαφωνεί ότι δεν το έπραξα ας το αποδείξει. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις με στήριξαν (από την ψηφοφορία στο Δημοτικό συμβούλιο μέχρι και σήμερα) και με στηρίζουν. Όχι ως Βασίλη Παπαποστόλου. Ως πρόεδρο με στήριξαν. Και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Και στις δύσκολες καταστάσεις της Άνοιξης και στις εύκολες των δράσεων, έλαβα τη βοήθεια όλων. Η ενημέρωση από την πλευρά μου ήταν και παραμένει συνεχής. Αποδέχομαι την οποιαδήποτε κριτική διότι αυτό αξίζει στη Δημοκρατία. Και προσπαθώ να απαντήσω στην κριτική με άποψη κι επιχειρήματα. Γι’ αυτό απάντησα και στην κριτική της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος να Ζεις. Διότι τους σέβομαι όλους και αναγνωρίζω την αγάπη τους για τη Βιβλιοθήκη μας.
5. Δυστυχώς με στεναχωρεί πολύ να μπαίνει η Βιβλιοθήκη σε πολιτικής υφής “παιχνίδια”. Κι αν μου άρεσε η κριτική που μας ασκήθηκε για ένα συγκεκριμένο θέμα, από την άλλη με στεναχώρησε πολύ η εμπλοκή μας σε κατηγορίες για “φωτοβολταϊκά, ενδοπαραταξιακές κόντρες, προάγγελους για δυστοπικό αύριο” και διάφορα άλλα που απλά δε με απασχολούν κι ούτε άπτονται των αρμοδιοτήτων μου.
Θεμιτή η…διασταύρωση ξιφών. Έτσι “λειτουργεί” η πολιτική. Αυτό το γνωρίζω καλά κι εγώ. Όχι όμως μέσα ή γύρω από τη Βιβλιοθήκη που όλοι αγαπάμε. Γίνεται ένα έργο εδώ και καιρό. Κι όχι μόνο από μένα.
Από πολλούς που την αγαπάμε. Ας μην το ακυρώνουμε. Θερμή παράκληση μέσα από την καρδιά μου.
6. Επειδή αρκετοί ρωτάνε, με κάποιο “απώτερο σκοπό” ίσως, για το τι κάνει ο Δήμος απαντάω για πρώτη και τελευταία φορά. Κάνει ότι μπορεί.
Και μόνο που με αφήνουν χωρίς καμία παρέμβαση, χωρίς καμία εμπλοκή να ολοκληρώσω το έργο μου (καλό ή άσχημο ο χρόνος θα το δείξει) εμένα μου αρκεί. Και μου αρέσει να με εμπιστεύονται σοβαροί, έμπειροι κι ευγενείς άνθρωποι σαν τον κύριο Μαλούτα, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ποτέ δεν ανήκα στο χώρο τους και ποτέ δεν τους ψήφισα.
Αυτό για μένα είναι η απόλυτη στήριξη. Και απλά ευχαριστώ το Δήμαρχο γι’αυτό..
Υ.γ: Η Βιβλιοθήκη μπορεί και πρέπει να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και εισροής κεφαλαίων για την περιοχή μας. Ας την προφυλάξουμε.
Υ.γ2: Υπόσχομσι πως μόλις το προσωπικό αυξηθεί, ελπίζω σε ελάχιστο χρόνο, το αναγνωστήριο θα είναι ανοιχτό μέχρι αργά.
Βαδίζουμε σε πολύ σωστό δρόμο. Το υπογράφω αυτό. Σε πολύ λίγο αυτό θα παρουσιαστεί και στους πολίτες. Σε πολύ λίγο. Τέλος η μιζέρια, τέλος η μαυρίλα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Να κερδίσουμε έχουμε μόνο.

H ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης “Κοζάνη Τόπος να Ζεις” για το ωράριο της Κ.Δ.Β.Κ.