Έξυπνος κάδος απορριμμάτων, άκαυστος, ελαφρύς και φτιαγμένος – Tο αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν σε περιοχές των δήμων Κοζάνης και Βοΐου, προκειμένου να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες

5 Οκτωβρίου 2021
15:03

Είναι έξυπνος κάδος απορριμμάτων, άκαυστος, ελαφρύς και φτιαγμένος από ανακυκλώσιμα υλικά, που δικαίως του δίνουν την ιδιότητα του οικολογικού. Εξασφαλίζει εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πόλη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η εποχή, αυτά της προστασίας του περιβάλλοντος, υπό το πρίσμα μάλιστα της κλιματικής κρίσης.

Είναι, μάλιστα, μια οικονομική επένδυση, με πολλαπλά οφέλη, ενώ η χρήση του, φέρνει εύκολα και γρήγορα την κάθε πόλη ένα βήμα πιο κοντά στη μετεξέλιξή της σε έξυπνη! Πρόκειται για τον έξυπνο κάδο απορριμμάτων «Smartbin», που αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της ενημέρωσης ως προς την καθημερινή πληρότητα των σκουπιδιών και την καταγραφή των κάδων, αξιοποιώντας μάλιστα την περιοχή του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things).

Για το ερευνητικό έργο, με τίτλο «Πλατφόρμα- Εφαρμογή Διασύνδεσης και Διαχείρισης Έξυπνου Κάδου από Ανακυκλώσιμα Υλικά»- «Smartbin», μίλησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Μηνάς Δασυγένης, λέγοντας ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των έξυπνων κάδων απορριμμάτων (1100 και 700 λίτρων), είναι πεπιεσμένο χαρτόνι συσκευασιών και μια ειδική κόλλα, φτιαγμένη από φελιζόλ.

καδος
Ενας έξυπνος κάδος απορριμμάτων, άκαυστος, ελαφρύς και φτιαγμένος από ανακυκλώσιμα υλικά

Εξηγώντας ότι είναι ήδη έτοιμοι οι δύο πρωτότυποι «Smartbin», ο κ. Δασυγένης γνωστοποίησε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν σε περιοχές των δήμων Κοζάνης και Βοΐου, προκειμένου να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες κι έτσι «να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και διορθώσεις, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο». Πρόσθεσε δε, ότι τρεις φορές το 24ωρο, ο διαχειριστής του έξυπνου κάδου θα λαμβάνει από μακριά πληροφορίες για την κατάσταση της πληρότητάς του, και συμπλήρωσε ότι από κάποιες δοκιμές που ήδη έγιναν, έχει σιγουρευτεί ότι τα ήδη υπάρχοντα οχήματα συγκομιδής που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι «μπορούν να τον σηκώσουν και να τον αδειάσουν».

Τα χαρακτηριστικά του κάδου απορριμμάτων, η καινοτομία

Στον «Smartbin», όπως εξήγησε ο κ. Δασυγένης, υπάρχει ένας αριθμός αισθητήρων για τη μέτρηση της απόστασης από την επιφάνεια των απορριμμάτων, υπολογίζοντας έτσι τη μέση στάθμη. «Έτσι θα γνωρίζουμε σε πιο ύψος βρίσκονται τα απορρίμματα», σχολίασε και πρόσθεσε πως «οι αισθητήρες είναι εντοιχισμένοι στον κάδο ώστε να αποφευχθούν
φαινόμενα βανδαλισμού και κλοπής».

καδος
Αισθητήρες δίνουν τη θέση του κάδου, το ποσοστό πληρότητάς του καθώς και την θερμοκρασία του, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας

Οι αισθητήρες, σύμφωνα με τον κ. Δασυγένη, συνδέονται ενσύρματα με την πλακέτα του μικροεπεξεργαστή, ο οποίος βρίσκεται σε σημείο χωνευτό στο κάδο, ώστε να μην γίνεται αντιληπτός και να μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με ειδικό κλειδί. Τα καλώδια σύνδεσης οδεύουν ανάμεσα από τα επίπεδα του κάδου. Έτσι, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η ομάδα υλοποίησης του έργου εξασφάλισε την παροχή δυνατότητας «να γνωρίζουμε τη θέση του κάδου, το ποσοστό πληρότητάς του καθώς και την θερμοκρασία του, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας».

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διευκρίνισε ακόμη ότι τα δεδομένα που θα συλλέγονται σε βάθος χρόνου, θα επιτρέπουν στον οργανισμό που θα διαχειρίζεται τους κάδους να εξάγει συμπεράσματα ως προς το επίπεδο των σκουπιδιών της περιοχής, την πληρότητα των κάδων για τις απομακρυσμένες τοποθεσίες, τη διάρκεια ζωής των κάδων και πολλά άλλα, που θα εξαχθούν από τις τεχνικές ανάλυσης των μεγάλων δεδομένων «big data».

σκουπιδια
Ηδη κατασκευάστηκαν οι δύο πρωτοι έξυπνοι κάδοι και γινεται προσπάθεια μαζικής παραγωγής, η οποία έχει σαν πρώτο στόχο τους 150 κάδους το πρώτο εξάμηνο

Για την κατασκευή των «SmartBin», η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνεργάστηκε με την εταιρεία Sertech Τεχνική Κατασκευαστική E.E και όπως γνωστοποίησε ο επίκουρος καθηγητής, «τους επόμενους μήνες θα γίνει η πρώτη προσπάθεια μαζικής παραγωγής, η οποία έχει σαν πρώτο στόχο τους 150 κάδους το πρώτο εξάμηνο».

Διευκρίνισε δε, ότι «με μια επένδυση ως και 1 εκατ. ευρώ, θα καταστεί εφικτή η αυτοματοποίηση κάποιων σταδίων κατασκευής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά και η δυναμικότητα κατασκευής των έξυπνων κάδων».

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης & καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», ολοκληρώνεται στις 16 Οκτωβρίου φέτος και είναι προϋπολογισμού 298.325,00 ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) – ape-mpe.gr

10 σχόλια

  • Στην πόλη της Κοζάνης εγκαταστάθηκαν εδώ και μήνες δεκάδες υπόγειοι κάδοι οι οποίοι δεν λειτουργούν, να ρωτήσω γιατί αυτή η καθυστέρηση ειδικά σε σημεία που υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης για τα αυτ/τα που καταλαμβάνονται από τους παλιούς κάδους ??

    • Τα φωτοβολταϊκά είναι τα μόνα αυτή τη στιγμή που λειτουργούν κανονικά στο Δήμο Κοζάνης η τριπλέτα ξέρει καλά.

  • Αγαπητό kozan.gr
    Εδώ και δυο χρόνια έχουν κατασκευαστεί βυθιζόμενοι κάδοι στην πλατεία Μ.Ασιας ( οδός Υψηλαντου) μέχρι τώρα δεν έχουν λειτουργήσει . το γιατί άγνωστο .κάντε αν θέλετε μια έρευνα να μάθουμε και εμείς οι ιθαγενείς.

    • βρες τον βασιλακοπουλο (αν τον βρεις) και ρώτα τον.
      υπεύθυνος αυτός είναι, είναι και στη γειτονιά του, θα σου πει φαντάζομαι.
      που θα το βρεις βέβαια είναι άλλο θέμα γιατί όλοι τον ψάχνουμε για τα σκλια, αλλά μπορεί να είσαι τυχερός.
      αν τον βρεις μην ξεχαστείς και δεν ριξ και κάνα joker, πιο πολλές πιθανότητες εχς σίγουρα για 5+1.

  • Αυτό το φορτηγό-πλυντηριο που αγοράστηκε με χρήματα όλων των δημοτών, πόσα χρόνια θέλει να επισκευαστεί για να πλένονται κιόλας οι κάδοι;

    • Ολοσωστο σχολιο…

      Γενικα τα στοχευμενα ερωτηματα πολλα απο αυτους που δεν εχουν μνημη χρυσοψαρου…

      ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.