kozan.gr: Προς διάλυση η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ; Παραίτηση “βόμβα” 9 μελών από το Δ.Σ., δέκα μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση της 19ης Μαΐου – Tι λένε οι πληροφορίες του Kozan.gr – Υπάρχει και εδώ ποδοσφαιρικό παρασκήνιο;;;

9 Μαΐου 2017
11:11

Κεραυνός εν αιθρία, η απόφαση εννέα μελών να παραιτηθούν από το Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Μάλιστα η χρονική στιγμή που επέλεξαν να ανακοινώσουν την απόφαση τους αυτή, γεννά ερωτηματικά, μιας και σε 10 μέρες στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Μαΐου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής, για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να «πληγώσουν» ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του οργανωμένου ποντιακού χώρου καθώς η απόφαση των εννέα μελών, πρόσφατα εκλεγμένων στο ΔΣ (πριν από έξι μήνες) ίσως αποτελέσει και βόμβα στο θεμέλιο λίθο της ενότητας του χώρου.

Πηγές του kozan.gr, αναφέρουν ότι και εδώ, πιθανότατα, να υπάρχει ποδοσφαιρικό παρασκήνιο! Όπως, μεταξύ άλλων, μας ανέφερε, άνθρωπος που γνωρίζει καλά το συγκεκριμένο χώρο: «Οι εννέα παραιτηθέντες φέρεται ν’ ανήκουν στο περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη. Προσπάθησαν να κερδίσουν τις εκλογές τις ΠΟΕ, αλλά δεν τα κατάφεραν. Το ποτήρι, φαίνεται, πως, ξεχείλισε, όταν η άλλη τάση (Παρχαρίδης Γιώργος, πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕ και νυν της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και Τοπαλίδης Χρήστος/Πρόεδρος ΠΟΕ) αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση του Δήμου Πειραιά, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην οποία θα συμμετείχε ενεργά και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης! Όπως εικάζουν κάποιοι, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μάλλον δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση αυτή, αντιμετωπίζοντάς την με  δυσαρέσκεια. Αυτή η δυσαρέσκεια του Προέδρου του ΠΑΟΚ φέρεται πως επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τα εννέα μέλη του Δ.Σ , που, εν τέλει παραιτήθηκαν…».

Όποια και αν είναι, η ακριβής, αλήθεια, πίσω από τις παραιτήσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι ο ποντιακός χώρος, που σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει την πολυτέλεια να είναι διαιρεμένος, αν θέλει να πετύχει τους στόχους του.

kozan.gr

Αναλυτικά η επιστολή Παραίτησης  των κάτωθι υπογεγραμμένων μελών του Δ.Σ. της ΠΟΕ

1. Το τελευταίο διάστημα αναδείχθηκαν, με έντονο τρόπο, οι βαριές παθογένειες του ποντιακού χώρου, αποτέλεσμα ακραίων προσωπικών πολιτικών που επεδίωκαν- και πέτυχαν, ως ένα βαθμό- την εξάρτηση των Ποντίων και του ποντιακού κινήματος, από συγκροτημένη και διαμορφωμένη με κλειστό, και αυστηρά ιεραρχικό τρόπο, ομάδα.

2. Αυτήν τη διχαστική πολιτική, με πατερναλιστικά χαρακτηριστικά, θέλησε να εξαλείψει η προσπάθεια που ανελήφθη από την ποντιακή βάση στις τελευταίες εκλογές. Δεν τελεσφόρησε αλλά, για πρώτη φορά έφθασε στο όριο να πετύχει το στόχο της πλειονότητας των Ποντίων, οργανωμένων και μη: την ποντιακή ενότητα και την κοινή πορεία όλων για την επιτυχία των αγώνων αναγνώρισης της Γενοκτονίας, αναπαραγωγής και προβολής των παραδόσεων και του πολιτισμού και διατήρησης της μνήμης των προγόνων μας.

3. Θορυβημένη από την σημαντική παρουσία αυτής της ενωτικής προσπάθειας στα όργανα της ΠΟΕ, η κατεστημένη ομάδα ενεργοποίησε τα αμυντικά- και αρνητικά- αντανακλαστικά της. Προσπάθησε να κλειστεί, ακόμη περισσότερο, στο καβούκι της και να ελέγξει με ολοκληρωτικό τρόπο τις διαδικασίες.

4. Χαρακτηριστική περίπτωση φοβικής αναπαραγωγής μιας βαθιάς ριζωμένης αντίληψης πως η κατεστημένη, αυτή, ομάδα θεωρεί τον εαυτό της πυρήνα γύρω από τον οποίο πρέπει να περιστρέφεται το ποντιακό κίνημα, ήταν η αντίδρασή της στην πρότασή μας για κοινή απότιση τιμής στους εκτελεσμένους προγόνους μας την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας. Αναγκαιότητα που επιβάλλει και η φύση και η μορφή των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού και η συντριπτική πλειονότητα των Ποντίων, οργανωμένων και μη. Διότι ο κύριος λόγος των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων που δεν οργανώνονται είναι η διχαστική πολιτική που ακολουθείται, το μίσος που διαχέεται και οι ίντριγκες που θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές της ιστορικής μας πορείας. Διεθνής αναγνώριση με διαιρεμένους τους Ποντίους είναι, απλώς, αδύνατη.

5. Οι μάσκες έπεσαν, τα προσωπεία αποκαλύφθηκαν. Συντεταγμένοι, με τρόπο που θύμιζε κεντρική καθοδήγηση ολοκληρωτικής μορφής, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ όχι μόνο απέρριψε την ενωτική πρόταση για κοινή απότιση τιμής στη Μνήμη των Προγόνων μας, αλλά αποδύθηκε και σε έναν ρεσιτάλ ιστορικών αναφορών εν ονόματι των οποίων ο διχασμός είναι καταστατικά επιβεβλημένος και ιστορικά δικαιωμένος! Το πάθος που προκαλούν οι βαθιά ριζωμένες διχαστικές πεποιθήσεις τους, οδήγησε σε αντιδημοκρατική συμπεριφορά και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, συμβούλους που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία, ενώ καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, από τις εκλογές ως σήμερα, ήταν εμφανής η προσπάθεια απόλυτου και μονομερούς ελέγχου των διαδικασιών και καπηλείας των προσπαθειών μελών του Συμβουλίου που ανελάμβαναν πρωτοβουλίες αλλά δεν τους ήταν αρεστές.

6. Πριν «αλέκτορα φωνήσαι τρίς» και ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕ εξαπέλυε μύδρους εναντίον όσων μιλούσαν για ενότητα, ήρθε η παρασκηνιακή αποκάλυψη: η ΠΟΕ, εν αγνοία της Διοικήσεώς της, αφού το θέμα δεν ετέθη, ποτέ, προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, συμμετέχει σε κοινή διοργάνωση κεντρικών εκδηλώσεων για την Ποντιακή Γενοκτονία στον Πειραιά! Αυτό, δηλαδή, που εξόρκιζαν στη Θεσσαλονίκη, το πραγματοποιούν στον Πειραιά, σε αγαστή συνεργασία με τους φορείς και τα πρόσωπα έναντι των οποίων διατηρούν τον ποντιακό χώρο πολωμένο και διχασμένο.

7. Ο Ποντιακός Ελληνισμός και οι ποντιακές οργανώσεις δεν είναι έρμαιο στα χέρια κανενός πάτρωνα και των υποχειρίων του. Η επιταγή που είχαμε καθώς εκτεθήκαμε στην ψήφο των Ποντίων αδελφών μας ήταν να εργαστούμε για την ενότητα, την παράδοση και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των προγόνων μας. Τα πολιτικά, προσωπικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια μπορούν να αποτελούν συνηθισμένες πρακτικές των φερομένων ως «αγωνιστών» του ποντιακού χώρου, δεν μπορούν να γίνουν, όμως αποδεκτά. Είμαστε αρκετοί, πια, και αποφασισμένοι να αντιδράσουμε σ’ αυτές τις πρακτικές και νοοτροπίες που έχουν καταδικάσει τον Ποντιακό Ελληνισμό σε στασιμότητα και σέρνουν τους Ποντίους πίσω από προσωποπαγείς πολιτικές και άλλες επιδιώξεις.

8. Παραιτούμεθα από το Διοικητικό Συμβούλιο για να μη νομιμοποιήσουμε τις μέχρι σήμερα πρακτικές τους και, φυσικά, να μη συμμετέχουμε σε παράτυπες ενέργειες. Ο τρόπος λειτουργίας στον Πειραιά θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι «η εν κρυπτώ και παραβύστω» εξαίρεση. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πειραιά της ΠΟΕ είναι παράτυπη αφού το θέμα δεν συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο τρόπος που ενήργησαν αποκαλύπτει ολοκληρωτική νοοτροπία.

9. Παραμένουμε στρατιώτες στο μετερίζι των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού μακριά από πατερναλισμούς, διχόνοιες, προσωπικά πάθη και ατομικές πολιτικές. Πιστεύουμε στη δύναμη του Ποντιακού Ελληνισμού και στην προσπάθειά του να αναδυθεί, και πάλι, νικητής, από εσωτερικές έριδες που δεν βλέπουν ούτε το δέντρο ούτε το δάσος. Δεν θα γίνουμε υποχείριο κανενός. Ας αντιδράσουμε στην προσπάθεια χειραγώγησης. Δεν πάει άλλο, ως εδώ. Η παραίτησή μας ας αποτελέσει την αφορμή για μια νέα, αναγεννητική, ενωτική προσπάθεια των Ποντίων που μόνο όλοι μαζί και με ανιδιοτέλεια θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

10. Θα μπορούσαμε να αντιπαρέλθουμε την προσπάθεια οικειοποίησης όλων των δικών μας επιτυχιών, τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, τα ψέματα, την υποκριτική συμπεριφορά και την λασπολογία, όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε με αντιδημοκρατική συμπεριφορά, απουσιάζουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων και γενικότερα με μια απαράδεκτη συμπεριφορά της πλειοψηφίας που καταδικάζει σε στασιμότητα την ιστορική δικαίωση του Ποντιακού ελληνισμού. Και για μας αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα και όχι το προσωπικό μας συμφέρον.

– Θεοδόσης Κυριακίδης

– Παντελής Σαββίδης

– Αλέξης Παρχαρίδης

– Δημήτρης Πιπερίδης

– Θεόφιλος Κωτσίδης

– Ηρακλής Τσακαλίδης

– π. Βασίλειος Τσουλφίδης

– Σοφία Προκοπίδου

– Νίκος Ασλανίδης

kozan.gr

4 σχόλια

 • Βρες οπαδούς και μπορείς να κάνεις τα πάντα.
  Πάρε ποδοσφαιρική ομάδα
  Γίνε δείγμα, φυλής, ράτσας, έθνους, και “πιασεμε αν μπορείς” Αφελείς ουγκατανοι χιλιάδες.
  Έτσι κινείται η ιστορία έτσι γράφεται το μέλλον
  Αχματ μιλιετ ψηφίστε με και εγω τρώω τριμαν και ελεεας
  ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ ΑΕΚ

 • Να παρατεθούν περισσότερα στοιχεία για να έχει εικόνα ο πολίτης.. Δεν είναι ποδοσφαιρικό το ζητημα.. Έχει να κάνει με τις νοοτροπίες στη χώρας μας.. οι ίδιοι άνθρωποι διοικούν εδω και Χρόνια τα σωματεία.. Ο Σαββίδης υπήρξε στη σημερινή θέση του Παρχαριδη. Αυτό και μόνο λέει πολλά. Πριν ασχοληθεί με τον ΠΑΟΚ.Οπότε το προβλημα είναι προγενέστερο..να δουμε ποσά Χρόνια είναι αυτοί οι άνθρωποι στις θέσεις αυτες και οι οποίοι με τις θέσεις τους δημιουργούν αυτά τα προβληματα;;

 • Παμποντιακή ομοσπονδία, στέγη ποντιακού πολιτισμού, σωματεία, ποντιακοί σύλλογοι εδώ, εκεί, παραπέρα, εκδηλώσεις κ άλλα, ένα σωρό.
  Το ερώτημα είναι από που λαμβάνουν χρηματοδότηση όλοι αυτοί και από που πληρώνονται οι πρόεδροι, αντιπρόεδροι κλπ που έχουν??

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.