Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φορείς της περιοχής των Πιερίων με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Μελών Σερβίων – Βελβεντού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τη στήριξη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης στην ορεινή περιοχή της κοινότητας Καστανιάς Σερβίων.

Εκεί που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν συστοιχίες 77 ανεμογεννητριών κατά μήκος της κορυφογραμμής των Πιερίων και του Τίταρου, καθώς και φωτοβολταϊκά πάρκα σε επιλεγμένες περιοχές.

Η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση και επέκταση ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές φυσικού κάλλους, χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, χωρίς τη τήρηση των ελάχιστων περιβαλλοντικών όρων, βρίσκει τις τοπικές κοινωνίες αντίθετες σε αυτές τις εξελίξεις.

Εξελίξεις που αναδεικνύουν τα πραγματικά διλήμματα που τίθενται:

ενεργειακός σχεδιασμός από ποιους και για ποιους;”,

τοπική ανάπτυξη χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης;”

και όχι το ψευδεπίγραφο δίλημμα “ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις ΑΠΕ και στην πράσινη ανάπτυξη;”.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η κυβέρνηση επιταχύνουν ανεξέλεγκτα την έγκριση αιτημάτων επιχειρηματικών ομίλων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών και φωτοβολταϊκών πάρκων οπουδήποτε, χωρίς την τήρηση των ελάχιστων περιβαλλοντικών όρων, παραχωρώντας χωρίς σχεδιασμό και χωρίς την πραγματική αποτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων, γη και επικράτεια σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Καστανιάς και Πλατανορρεύματος και δημοτικοί σύμβουλοι των δύο δήμων, ο Πρόεδρος των ψαράδων κ. Κουρτίδης, πατατοπαραγωγοί της Καστανιάς, καθώς και μέλη της “Πρωτοβουλίας Πολιτών και Φορέων για την προστασία των Πιερίων” και κάτοικοι της περιοχής.

Επιστολή συμπαράστασης εστάλη και από τον κ. Βασίλη Κωσταντόπουλο, επικεφαλή της δημοτικής παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” και πρώην δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού.

Τις πρωτοβουλίες επίσης στηρίζουν οι τοπικές δημοτικές αρχές Σερβίων και Βελβεντού, καθώς και σύσσωμα τα δημοτικά συμβούλια.

Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ