Την επιχορήγηση των 13 Περιφερειών της χώρας με 78 εκατ. ευρώ ήτοι 6 εκατ. ευρώ για κάθε μία από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)  προέβλεψε η κυβέρνηση για την εξυγίανση επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τροπολογία των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Σκρέκα που προστέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής, δίνεται η δυνατότητα  επιχορήγησης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, εάν σε αυτές συμμετέχει η οικεία Περιφέρεια στο μετοχικό ή εταιρικό τους κεφάλαιο με ποσοστό τουλάχιστον 70% και εάν  διορίζει τα μισά από τα μέλη της διοίκησης. Όπως αναφέρουν στο “worldenergynews.gr” στελέχη Περιφερειών, η τροπολογία αφορά κυρίως αναπτυξιακές εταιρείες της  τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες διαχειρίζονται είτε μικρά υδροηλεκτρικά, τα οποία τροφοδοτούν με νερό και ρεύμα κάποια χωριά ή πόλεις και πιθανώς μονάδες
παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια.

Χαρακτηριστική περίπτωση

Προβλήματα υπάρχουν σε διάφορες μονάδες. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, στη Δυτική Μακεδονία, ήδη από το 2019 ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε.  Κοζάνης κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΔΥΠΡΑ Α.Ε. στο φράγμα της Πραμόριτσας – από το οποίο υδροδοτείται η ευρύτερη περιοχή του  Βοίου με τουλάχιστον 2.000.000 m³/ έτος ενώ παράγει και ηλεκτρικό ρεύμα με δύο μονάδες των 0,88 Mw και 0,16 Mw  – προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζόμενους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε η εταιρεία να καταστεί βιώσιμη αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας, τη διαχείριση και τις προοπτικές της.

Κάλυψη χρεών για οργανισμούς B΄ βαθμού

Η επιχορήγηση θα καλύπτει υποχρεωτικά μόνο τις δανειακές ή άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους. Όπως εξήγησε άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αφορά οργανισμούς Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοικήσεως που έχουν δημιουργήσει εταιρείες οι οποίες έχουν αφήσει χρέη.

«Χρέη όχι από κακοδιαχείριση, προσέξτε, αλλά από αβλεψία του ιδίου του κράτους. Δηλαδή το κράτος άργησε να τους δώσει την επιχορήγηση. Το ότι το κράτος άργησε να τους δώσει την επιχορήγηση οδήγησε στις τράπεζες που τους είχανε δώσει τα δάνεια να τους βάλουν τόκους. Όταν το κράτος ήρθε και τους έδωσε τελικά την επιχορήγηση, αυτές οι περιφέρειες δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους τόκους. Μένουν τώρα οι τόκοι ως χρέος της επιχείρησης και συνεχώς ανατοκίζονται και αυξάνουν το χρέος. Με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί σε κίνδυνο την ίδια την Περιφέρεια», ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να απαντήσει στο ποιες είναι οι επιχειρήσεις των Περιφερειών που κινδυνεύουν με «λουκέτο» εάν δεν ενισχυθούν από τον κρατικό «κορβανά».

www.worldenergynews.gr