ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ η ευεργετομμάνα Σιάτιστα και ο Ελληνισμός με την αποδημία του εθνικού ευεργέτη Λεωνίδα Παπαγεωργίου (Γράφει ο Δημήτριος Διδώλης)

10 Νοεμβρίου 2021
18:41
Κανένα σχόλιο

ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ η ευεργετομμάνα Σιάτιστα και ο Ελληνισμός με την αποδημία του εθνικού ευεργέτη Λεωνίδα Παπαγεωργίου…..

Πριν δυο μέρες , με την εορτή των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ πληροφορηθήκαμε την απώλεια του πράου και μειλίχιου Χριστιανού και λαμπρού Έλληνα της διασποράς Λεωνίδα Παπαγεωργίου στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Πράγματι φτωχύναμε με την απώλεια του ευπατρίδη Λεωνίδα της διασποράς που με χρυσά γράμματα θα κοσμεί αιωνίως το πάνθεον των μεγάλων εθνικών ευεργετών που συνέδραμαν και στήριξαν την πατρίδα μας. Ο Λεωνίδας Γ. Παπαγεωργίου, γνήσιο τέκνο αρχοντικής οικογενείας της Σιάτιστας, ορφανός πατρός από τα νεανικά του χρόνια, αφού οι Γερμανοί τον εκτέλεσαν λόγω της πατριωτικής του δράσης, αφού τέλειωσε τις γυμνασιακές του σπουδές ξενιτεύτηκε.

Βρέθηκε νεαρός στη Νέα Υόρκη και κοντά σε έναν αδελφό της μητέρας του, το γένος Γκίμπα έμαθε την τέχνη της γούνας.

Λίγο αργότερα βρέθηκε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Με το σπουδαίο επιχειρηματικό του μυαλό και την εργατικότητα του συνεργαζόμενος με τον αδελφό του Νικόλαο και Απόστολο και ασχολούμενοι με την κατασκευή και εμπορία γουναρικών έγιναν οι μεγαλύτεροι έμποροι παγκοσμίως στον τομέα της γούνας.

Έδρα των επιχειρήσεων τους η αγαπημένη τους Σιάτιστα και η διάθεση των προϊόντων στη Φρανκφούρτη.

Σε δύσκολους χρόνους η περιοχή της Σιάτιστας μέχρι την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς έφαγε ψωμί στην κυριολεξία από τους αδελφούς Παπαγεωργίου. Ακριβοδίκαιοι στις συναλλαγές τους με τους χιλιάδες συνεργαζόμενους , κατασκευαστές, πέραν του ότι έζησαν τις οικογένειες τους και πρόκοψαν, απολάμβαναν εξ αρχής όλα τα ευεργετήματα που τους παρείχε ο εργατικός νόμος. Τα δώρα και τα επιδόματα ως και η ασφάλιση για συνταξιοδότηση ήταν απαράβατος νόμος για τους Παπαγεωργίου, όταν για πολλούς ήταν κενό γράμμα τα επιδόματα και η ασφάλιση.

Όμως οι αδελφοί Παπαγεωργίου γνήσιοι απόγονοι των πραματευτάδων-ευεργετών που πρόκοβαν στις παραδουνάβιες χώρες και δημιουργούσαν τα περίφημα Μακεδονίτικα αρχοντικά ως και πλήθος έργων ευποιίας στη Σιάτιστα έρχονται όταν πρόκοψαν σαν συνεχιστές στην παράδοση της ευεργεσίας με πλήθος κοινωφελών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Από τις πρώτες προσφορές τους ο περικαλλής ναός του Αγίου Γεωργίου στη Φρανκφούρτη.

Ακλουθούν η ανέγερση του συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου “Γεώργιος Παπαγεωργίου” στη Σιάτιστα, εν έτει 1986. Η ανέγερση της αίθουσας δεξιώσεων και κατηχητικών στον ναό του Αγίου Δημήτριου και πολλές παρεμβάσεις τους στην ανάπλαση και διατήρηση ιερών ναών και πάρκων. Η δημιουργία του οίκου ευγηρίας της Μητρόπολης Νεάπολης της Θεσσαλονίκης ως και οι παιδικές κατασκηνώσεις της ίδιας Μητροπόλεως στη Χαλκιδική δικό τους δημιούργημα.

Τεράστια όμως η συμβολή τους στον τομέα της υγείας το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις δυτικές εργατικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, θέλοντας έτσι να ανταποδώσουν το χρέος τους στους εργαζόμενους που τους ανέδειξαν στην κορυφή της επιχειρηματικότητας (Αυτό δήλωσε ο Νικόλαος Παπαγεωργίου όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους περί το 1990 όταν ρωτήθηκε γιατί κτίζουν το νοσοκομειακό συγκρότημα.

Όλα τα κοινωφελή έργα τους έγιναν δι’ αυτεπιστασίας, γνωρίζοντας πολύ καλά το τι συμβαίνει με τα δημόσια έργα. Δεν ήθελαν να χαραμισθεί ούτε δραχμή και έδειξαν δρόμους για αποφυγή σπαταλών.

Τέλος σύστησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου , προικίζοντας το με 30 εκατομμύρια δολάρια, ώστε αδιαλείπτως να βοηθούν τα κοινωφελή έργα τους στην καλή λειτουργιά τους και να συνδράμουν στους μαθητές και φοιτητές που πρωτεύουν αλλά και να συνδράμουν οικονομικά σε πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις της αγαπημένης τους Σιάτιστας .

Η πολιτεία για την εθνική προσφορά τους ως και η Ακαδημία Αθηνών και το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , ο Δήμος της ιδιαίτερης πατρίδας τους και πλείστοι σύλλογοι τους τίμησαν με ιδιαίτερα αξιώματα και επαίνους .

Περήφανη για τα άξια τέκνα της η Σιάτιστα θα τους ευγνωμονεί αιωνίως.

Στον απελθόντα άρχοντα Λεωνίδα καλό παράδεισο και ας είναι ελαφρύ το χώμα της γης της Φρανκφούρτης την οποία έζησε και μεγαλούργησε….

Άλλωστε «Ανδρών Επιφανών πάσα γη τάφος»!

Άξιος και Αθάνατος….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.